Nationaldagsgaloppen

Det är så dags för den årliga Nationaldagsgaloppen, Svensk Galopps mest lyckade event om vi ser till publiktillströmning. Hardcore-racing fans kan klaga på att det inte är riktig racing och att hattparaden är viktigare än racen. So be it säger jag från andra sidan Atlanten, jag kan konstatera att mängder av mina vänner hör av sig till mig inför den här dagen för att vigga tips. De känner mig uppenbarligen för dåligt, det var länge sedan mina dessänger var värda mer än vatten, men känslan att delta, att vara med, att ha chansen att vinna finns där. Sen kostar det förstås för mycket, eller för lite görs för att ragga framtida hästägare och publik, ja ni vet hur det kan låta. Det jag gillar är att konceptet faktiskt funkar, det är en riktig folkfest och det är viktigast så, att man har något bra att visa upp även om man fortfarande famlar efter hur man ska monetarisera projektet. Fribiljetterna till Stockholms Stora lär inte utnyttjas till en jättehög grad om vi säger så, men man tystar iallafall någon som lever kvar i 70-talets marknadsföring.

Det vi lärt oss av Gärdet de senaste åren är att det verkligen är en bana där ”horses for courses” gäller. Erfarenhet av tidigare starter är ett klart plus. Vill du plugga lite själv så kolla förra årets resultatlista här.  Väljer ni sedan föregående tävlingsdag kommer ni till 2016 och så vidare. Här på Gärdet slår blixten ofta ner två gånger, så har en häst gått bra här tidigare är det stor chans att den gör det igen.

Mina funderingar den här dagen är att jag vill leverera ett bra andelssystem som den som är kunnig kan sälja till bekanta. Gruffens system på 144 rader känns lite för litet som andelssystem och då har han ändå helgarderat de två första racen. Dessutom spikar han Carmbola Star och där säger vi syn. Alternativet är helt enkelt att helgardera första och tredje. Jag har hittat ett lås i andra och med de tre araberna i sista blir det 672 kronor. Än bättre kanske man helgarderar även andra och spikar Macallan i sista vilket också ger 672 kronor. Risken finns att utdelningen inte blir jättehög, men sådana här dagar är man med för att det är roligt.

V4-1 Här gillar jag Grand Quality som jag ropade ut ifjol och blev snuvad. Painters Easel har segrat på Gärdet och är en skräll. Double Ten har också segrat här och kommer nog bli populär med Shane i sadeln. Lägg till att magkänslan säger Stolen Tango och jag har nämnt hälften av fältet.

V4-2 Det går inte att komma ifrån att bästa hästen är Ninety Bullets som dessutom har bäst jockey ombord. Al Muna står högt i handikap, men har segrat på Gärdet och vi har ett bra lås i dessa två.

V4-3 Carambola Star kan visst ta det här, men blir överstreckad. Orutinerad ryttare och har aldrig startat på Gärdet. Hon har gjort sina bästa race på Övrevoll och den formen är inget man översätter rakt av hit. Jag föredrar Augustinian och Hands Up som trivs på Gärdet vilket även gäller Thomahawkie och i viss mån Yamato.

V4-4 Macallan segrade i det här racet i fjol och får nu möta några nya globetrotters. Storm Troupour och Dynamites har kommit för den rejäla segerchecken och normalt gör dessa upp om segern. Räkna dock inte bort Macallan, om oddset går upp över 7 gånger som i fjol är det ett måstespel, risken är dock stor att han blir favorit i år.

Komponerar man spelet enligt ovan

V4-1 2,5,7,8 V4-2 1,5 V4-3 2,3,5,7 V4-4 3,4,7 så blir det bara 96 rader = 192 kronor

Flerkupongaren ser ut så här 5-1,5-7-3,4,7 vilket ger 6 rader =12 kronor gånger valfri multiplikator.

Lycka till i folkvimlet!

En reaktion på ”Nationaldagsgaloppen”

  1. Har jobbat på Gärdet de två senaste åren som volontär och är så stolt över vilket trevligt arrangemang det är. Med Elitloppet 2 veckor innan fortfarande väl i minnet, där det bara handlar om att spela spela spela och det kostar hemska summor bara för att komma in på Solvalla. På Gärdet så trivs alla med medtagen eller köpt mat och dryck, och man kan komma för 30 minuter eller sitta i parken hela dagen. Såg även att omsättningen var upp rejält, nästan dubbelt upp mot förra året.

    Jag tror att det ger en fantastisk goodwill då inträde och program är gratis och alla blir imponerade hur häftigt det är med galopp på nära håll, men som sagt det är svårt att säga hur man ska få ut de 50 000 personerna till Bro en söndag i september för att kolla på ”riktiga lopp”.

    Kulturen i samhället går ju mera mot event än riktiga intressen, folk går på konserter för att det är häftigt inte för att de lyssnar på musiken och man åker på fotbollsturneringar för att uppleva stämningen runt arenan (läs för att få komma ifrån frugan och dricka öl ett par dagar i sträck) utan att ha full koll på laguppställningar och taktiska byten efter 60 minuter. Hur kan Bro, Jägers och Göteborg göra det till roliga events som folk pratar om?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *