King George VI Chase 2018

Gold Cup i all ära, men Cheltenhams bana är inte för alla. Mitt i säsongen, under julen, rids ett av mina favoritrace, King George, på Kempton inte långt från stöket i London. Jag har varit där, och alla bör vallfärda dit innan marken säljs och man flyttar ut på landet med en påse guldpengar.

Desert Orchid ligger begravd under statyn på banan, och Dessie segrade 4 ggr i King George. En staty jag inte sett är den som visar upp en av mina absoluta favoriter genom tiderna, Kauto Star. Kauto Star segrade 5 ggr i King George, fyra raka innan han 2010 förlorade till Long Run. 2011 var han tillbaka i Kempons vinnarcirkel igen. Kauto Star är den bäste jag sett över hinder och när han segrade 2011 fick jag torka tårar då jag faktiskt räknat bort honom innan racet. Det blev också sista segern för legenden.
https://youtu.be/pHl9VqR3gww

Kauto Star var så elegant samtidigt som han ville så mycket. Han slarvade gärna på sista hindret vilket gav en nödvändig pulshöjare till den som backat honom till korta odds.

2006 och 2007 hade Kauto Star segrat överlägset i King George, men i mars 2008 förlorade han till Denman i Gold Cup. Det blev ändå en överlägsen seger i King George det året (utan Denman) och 2009 krossades Denman i Gold Cup. Nu var det dags för ett möte igen i december mellan giganterna och Kauto Star gjorde det!
https://youtu.be/5AVjbipDpvo

Årets upplaga ser ut att bli en riktig godbit. Vi har ingen rivalitet som den mellan Denman och Kauto Star, men vi har segraren 2016, Thistlecrack och titelförsvararen Might Bite på startlinjen. Efter segern här var Might Bite slagen i Gold Cup av Native River som återfinns i startfållan även idag. Native River var riktigt bra och kämpade rejält i säsongsdebuten som tvåa i Betfair Chase på Haydock. Segraren där heter Bristol de Mai och ställer passande nog upp här också. Samma dag som Bristol de Mai slog Native River sadlade Paul Nicholls (9 segrar i King George) ut Politologue till seger i en Grade 2 och nu så går man upp i klass och distans. Politologue har två Grade 1 segrar över 2 miles och 2.5 miles, men har alltid varit huvudet kortare än fenomenet Altior. Nu är det 3 miles och jag tror inte att den som älskar vita hästar blir besviken när Politologue kommer stormande. Han gillar Kempton och segrade här förra året i Desert Orchid Chase. Än bättre ska det bli. Sjuårige Waiting Patiently kommer med sju raka segrar, de sex senaste i Steeplechase. I november 2015 förlorade Waiting Patiently senast och det här är en kommande storstjärna. Segern förra vintern över Cue Card i Ascot Chase var enorm, men nu är det säsongsdebut och första gången över distansen. Jag tillhör dem som tycker att Brian Hughes är den kanske just nu bäste hinderjockeyn och han sitter på Waiting Patiently som oftast gör skäl för namnet och bidar sin tid i fältet.

Double Shuffle och Tea For Two älskar båda bana och distans, men lär ändå få svårt att få pengar. Sexårige Clan des Obeaux är med för att lära sig och se till att Nicholls har en utmanare även nästa år.

De engelska experterna verkar rätt säkra på att Might Bite kommer vara förbättrad till den här starten och har en kanonchans till ny seger. Själv litar jag inte på Might Bite, och trots att jag har den största respekt för Paul Nicholls går mina pengar in på Waiting Patiently.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *