AUKTION – IGEN

Vi på Ledvolten älskar ju galoppsporten. I ärlighetens namn med en viss slagsida åt eliten, det är ju de snabbaste och starkaste hästarna som fascinerar mest, och gärna med en fläkt av stora sporten utomlands. Men även vi har fått vår beskärda del av bronshandikaper, järnlöpningar och treåringsmaidens i november, och vet att uppskatta en vinnare även av det minsta lopp. Det finns ett race för alla, vilket är en del av charmen. Omkring varje ”vardagshäst” finns enormt mycket glädje, men också en hel del brustna drömmar. För, handen på hjärtat, visst hoppas man alltid på det bästa?

Den svenska auktionen 2022 innehåller säkert flera individer som inte kommer bli något mer än just utfyllnad i årgångslöpen och sedan dugliga handikaphästar. Medan andra avlägger sin maiden och går vidare till segrar i Breeders’, SM, Auktionslöpning eller Jockeyklubbens, och skapar under tiden känslostorm av stolthet och lycka. Samt inkomster – att äga en av de bästa svenskfödda i kullen är ju ofta enda sättet att få sitt hästägande att gå med vinst. Prispengarna i ovannämnda lopp är riktigt bra även med internationella mått, och särskilt när man betänker att kapaciteten som krävs för en framskjuten placering inte alltid är skyhög.

På lördag kväll svingar Alastair Pim klubban igen, denna gång i Göteborg, och vi – Otter och Armstrong – har förstås läst auktionskatalogen fram och baklänges, och så igen. Det är stammarna vi är bäst på – att bedöma ettåringars exteriör är förstås nog så viktigt, men det överlåter vi åt proffsen på plats.

Marknaden känns inte helt stark i nuläget, med osäkerhet i omvärld och i galoppens egna lilla universum, så man får nog kalla det fyndläge. Här är några av guldkornen att inspektera extra noggrannt:

1 Bloomerec (e. Recorder-Senorita Bloom)

Auktionen går ut stenhårt med Bloomerec som är undan Senorita Bloom och därmed tillhörandes Bloomersfamiljen. Tre led får vi gå tillbaka för att hitta Bloomers och på vägen hittar vi mängder av hästar vi alla känner igen. Vi vet att det finns kunnande en masse och att man aldrig kan vara riktigt säker på om det är styrka eller snabbhet som gäller.

Fadern är Recorder, uppfödd av ingen mindre än ”The Queen”, och han står i Frankrike för 4000 euro. Med Galileo som far finns det styrka i blodet, men själv var Recorder bäst som tvååring och Recorders mor, Memory var också bäst som tvååring. Hon har även lämnat Recorders helbror Call To Mind som kämpade mot Stradivarius och segrade i en Grade 2 i USA. Den avkomma efter Recorder vi känner bäst är Mr Ascots Hot Queen som tävlar i Frankrike och är riktigt begåvad.

Allt som allt känns det som att det inte är mycket som kan gå fel för Bloomerec och det är väl bara att hoppas att alla auktionsbesökare hunnit fram tills det är dags att starta auktionen.

22 Dream You Can (e. Areion-Koko Taylor)

En av Europas mest underskattade hingstar är tyske Areion, flerfaldig champion i sitt hemland och trots att han nu uppnått 27 års ålder i avelstjänst så sent som i fjol. I Skandinavien känner vi honom bäst som far till kapable Stureplan (japp, Armstrong är jävig), Listed-vinnande Freestyler och Norsk Derby-vinnaren Go Go Gadget. En Gr1-segrare har Areion lämnat i Alson, dessutom drösvis med vinnare av europeiska Gr2, Gr3 och L, nivåer som ju räcker finfint på våra breddgrader.

Dream You Can är första avkomman till Koko Taylor som hade fart, men också problem med fräschören och hon fick aldrig visa sin riktiga kapacitet. Hon är själv syster med Frank Lloyd Wright, tvååringsstjärna, och Dolly Dagger, Gr3-trea i Dubai och med Oaksvinnande Scarlett som sin förstfödda.

Areion har förresten ytterligare en avkomma på auktionen, nr 12, med finfint tyskt möderne. Där kan vi lägga till att moderns treåring nyligen segrade i en Listed i Italien och fick en Racing Post Racing på 109 vilket är högt.

23 Jessamine (e. Air Force Blue-Sensitized)

Rävdansen mönstrar som vanligt ett urstarkt åringslag och den här moderlivsimporten räknas definitivt till de mest intressanta, särskilt efter den fina ”update” katalogsidan fick i söndags. Moderns förstfödda, tvååriga Little Arabella, småskrällde och vann Auktionslöpningen på Jägersro, och tillhör årgångstoppen.

Pappan Air Force Blue (e. War Front) var unghäststjärna för Aidan O’Brien och har börjat sin avelskarriär fint, även om den sedan i vintras fortsatte i Sydkorea. Stammässigt ser det ut som att gräs och grus ska funka lika bra, med topphingstar som Street Sense och Elusive Quality på ett helamerikanskt möderne där såväl mormor som mormorsmor vunnit black type.

37 Johnny B (e. Mustajeeb-River of Dreams)

Ännu en Rävdansen-uppfödning och en av auktionens tio avkommor till nye Mustajeeb (e. Nayef e. Gulch) som ska bli mycket spännande att följa. Meritmässigt står sig Mustajeeb oerhört bra bland hingstar som importerats till Sverige, med seger i Jersey Stakes (Gr3) samt ett Gr2 på Irland. På de få chanser han fick sina första struliga år i aveln har han ändå lämnat Jadwal, vinnare och Gr3-fyra i Dubai och med rating 103 (motsvarar hkp 92), samt en ungersk S:t Legervinnare.

River of Dreams minns vi som en snabb rackare och hon verkar förärva farten, Heart of Dreams har nått hkp 88 och Donna Devarona vann Auktionslöpningen i fjol. För den som är förtjust i avelshingsten Mr Prospector, och vem är inte det, får man mycket av honom i Johnny B: 4x5x3!

40 Queens Legend (e. Giant Sandman-Appel La Légende)

Vad gäller Queens Legend har man ett beprövat möderne, med Funny Legend (ingen presentation nödvändig) som mormor. Man har även en dos av den dominerande avelshingsten Appel Au Maître. Så vad passar då bättre än att blanda in sprintern Giant Sandman? Å andra sidan var Giant Sandman tänkt som en Derbyhäst med ett urstarkt möderne och ett starkt fäderne.

Queens Legend känns som en given kandidat till att kunna vara med och slåss om titlarna tidigt i karriären och kolla noga om Fredrik Reuterskiöld är med i budgivningen. Han tränar nämligen ett halvsyskon till Queens Legend och sitter därmed inne med lite mer info än vad vi gör.

46 Wayfarer (e. Galiway-Perfect Day)

När Galiway (e. Galileo) gick i aveln 2016 var det som budgethingst för 3 000 euro – i år har hugade stoägare fått slanta upp 30 000 euro! Förklaringen stavas främst Sealiway, en stjärna redan som tvååring när han vann Gr1-lopp på Arc-dagen. I fjol följde han han upp med vinst i Champion Stakes (Gr1) och på söndag väntar ny start i Arcen där han var femma i fjol. En så’n skulle vara helt ok att äga!

Wayfarers mor har lämnat sex vinnare av sju möjliga och själv har hon kanonstam som dotter till flerfaldiga Gr1-vinnaren Yesterday. Ett litet observandum dock, Wayfarer är riktigt hårt linjeavlad på både Danehill och Sadler’s Wells, 3×3 i båda fallen, vilket man kan se som antingen plus eller minus.

Stall Sigfridsson som uppfödare borgar för kvalitet och de har ytterligare ett knippe högintressanta auktionshästar värda att spana in extra.

48 Conquest (e. Mustajeeb-Lorca)

Är man ute efter ett ”säkert kort” är Conquest en häst att fundera på. Vi pratar klassisk Rävdansen med hästar som Saigon, Wakayama, Frank Lloyd Wright, Dolly Dagger, med flera med på katalogsidan.

Armstrong har ju pratat sig varm om Mustajeeb tidigare i genomgången så han behöver ingen ytterligare cred. Däremot kan man konstatera att modern Lorca redan bevisat att hon lämnar riktigt fina hästar. Alla har tjänat bra med pengar, Saigon över 600 000 kronor, och det finns all anledning att tro att Mustajeeb skall kunna vara ett minst lika starkt kort på hingstsidan.

51 NN (Cotai Glory-Spicy Mix)

Cotai Glory var själv en vindsnabb tvååring och när hans första kull kom ut på banorna i fjol var det ingen skräll att även de visade framfötterna tidigare. Han blev champion förstaårshingst i Europa och betäckningsavgiften kunde höjas ett snäpp.

Om pappa var sprinter var mamma Spicy Mix desto starkare, och tillhörde kulltoppen över längre distanser, med segrar i Dansk Oaks, Sceptre Stakes och Altamiralöpning som höjdpunkter under en karriär där hon toppade på hkp 85. Hon kommer från en mycket stark systraskara – Summertime, Valley’s Pride, Miss Cooper – så det är extra intressant att denna förstfödda moderlivsimport är just av feminint kön.

58 Brute Force (e. Gale Force Ten-Steps’ Divine)

Det här är en hingst efter Gale Force Ten som är väl representerad på auktionen. Han segrade i Jersey Stakes (Gr.3) på Ascot, precis som Mustajeeb, men frågan är om det inte imponerar mer att han var kort slagen i Poule d’Essai des Poulains (Gr.1). Han lär knappast förärva stayeregenskaper, men med en miler kan man knappast gå fel.

Modern, Steps’ Divine, är miljonärska och var strax bakom årgångstoppen. En mycket positiv egenskap var att hon var effektiv både på dirttrack och gräs.

En reaktion på ”AUKTION – IGEN”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *