SiSta Minuten MEd HEnke

En av årets största dagar inom svensk galoppsport stundar, det är dags för Grand National på fagra Strömsholm. Ifjol hade jag nöjet att återigen vara där och det var en fröjd att träffa alla som bryr sig om kapplöpningar och om traditioner. Familjen Reuterskiöld och familjen Persson är som oftast på plats, men den här gången intervjuar jag Henrik Engblom som i mångt och mycket personifierar Strömsholm genom sitt idoga arbete.

Jag ringer upp på kvällen och ber Henrik att smita bort från drinkarna på Thottska Villan där jag själv njöt ifjol. Inte då, istället var det från stalltjänst som Henke fick en paus.

-Hur går det med hästarna och om vi börjar med Champion Hurdle, vad är dina tankar nu när några är strukna?

Nja, jag var nog aldrig riktigt rädd för hästarna som blivit strukna. Jag har en fantastisk häst i Impact of Bloom. Tyvärr är han själv inte 100 procent startande, jag får se hur hård banan är imorgon. Det här är en häst som jag och ägarna kommer ha kul med i 6-8 år framåt och jag tror han blir än bättre på Steeple. Redan nu är han med i eliten över häckarna. Som alla bra hästar är han beroende av ett ärligt löp med en ärlig pace. Får han inte det så blir det problem. Jag hade egentligen Liars Corner till start också, men även om han gick bra här tidigare så sprang han och tittade på allt och det håller inte riktigt när man skall hoppa också, det gäller att vara fokuserad.

I V4-2 har jag Odd Type som inte skall underskattas. Han har ett lägre tal än vad han kan och han har en ryttare i form som claimar två kilo. Jag tycker det skall vara en bra chans även om Heshmah kan mycket och den där Double Ux blir väl favorit. Sankt Peder med Niklas lär väl komma sist, skrattar Henke.

I V4-3 är Nattes ritt ( 4 Highland Queen) den bästa i fältet. Frågan är dock om den står distansen. Man brukar dock säga att 2100 på Strömsholm är som 1600 på andra banor så det bör gå bra.

I Grand National verkar det bra med Her Him som är riktigt pigg, kanske för taggad? Han behöver pace för han är inte så snabb. Det borde dock kunna gå undan med hästar som Wutzelman och Three Is Company i fältet. Jag vet att Dennis och Niklas tror mycket på Mutadaffeq, men står den verkligen distansen? Han brukar få stryk av Her Him och jag hoppas vi slår den igen.

Liars Corner är tveksamt startande, men här tror jag ändå att jag har en bra segerchans. Delux årsdebuterade bra på Göteborg i en häcklöpning där han mötte Ginmann som har sådan bra fart på släta banan. Att Dragonfly som gör årsdebut skall slå oss tror jag inte på.

I näst sista rider Natte Jungleland. Han vägrade ut sig i en fälttävlan nyligen men är slim och vältränad inför detta och kommer göra bra ifrån sig. Annars är det väl så att det ser ut som att Leo The Lion bara vinner här.

I sista V5:an rider jag The Skimmer som jag tror kommer trea här. Han har haft lite skadeproblem i våras och inte fått den perfekta uppladdningen. Jag tror han blir bättre över Steeplechase i framtiden.

I Silverstöveln (obs inget spel) tror jag mycket på både Gin och Alvena Swipe. Ryttarna är bra och båda borde passa på Strömsholm.

Det blir en bra dag, med mycket slit och det blir svårt att hinna med allt, men det skall nog gå ändå. Det är bara att hoppas att några segrar gör det värt besväret.

Det är bara att tacka och ta emot när man får intervjuer av det ärligaste slaget, nu är det upp till oss spelare att värdera informationen. Själv tänker jag i Grand National att det kanske kan bli så att Wutzelmann under Dylan Robinson kanske rids offensivt medan övriga ligger där bak och lurpassar på varandra. Då kanske det blir alltförlångt fram över det korta upploppet? Blir det få hästar i Champion Hurdle kanske Last Reference kan leda runt om?

Lycka till med streckandet så ses vi i totoluckorna (de virtuella).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *