Skandinaviska Sprinters i Frankrike?

Det har varit en fröjd att följa Aphelios (Kodiac) under valackens framfarter på fagra gräsbanor i Skandinavien. Nu verkar nästa start bli i Frankrike och det i Prix de Seine-et-Oise. Det behövdes ingen googling från min sida när jag läste om valet av löpning, jag visste direkt mycket väl vad det handlade om.

2009 importerades en av de bästa sprinter jag sett till Skandinavien, och definitivt den som ligger mig varmast om hjärtat. Han kom från Chile och hans namn var Alcohuaz (Merchant of Venice). Finns det inte redan en ”Galopphästar vi minns” gjord av Robert Okpu så uppmanar jag honom att göra en. ”Alco” tränades av Junior och som ni vet har han få övermän när det gäller att få topphästar att prestera just på topp.

Det blev ingen omedelbar succé i det nya hemlandet, men till hösten blev det seger i Flieger Preis (L) i Baden-Baden. 2010 blev det seger både i Zawawi Cup (L) och Täby Open Sprint Championship, båda Listedlöpningar. Sedan styrde man kosan till kontinenten igen och det blev seger i Prix de Bonneval (L) på Maisons Lafitte och undertecknad var där tillsammans med ett sällskap från Sverige och vi hade inte glömt att tömma lädret på ”Alco”. Det finns extremt många anektdoter från den resan och om ni kan hugga tag i Jossan Chini, Linda Persson eller varför inte Erik Ivares så kan ni få lyssna på en väldigt rolig historia. Efter den enorma framgången var det dags att spänna bågen igen och man kom nu tvåa i just Prix de Seine-et-Oise (Gr.3) under jockeyn som just nu är champion i Frankrike, Maxime Guyon. Alco var bara slagen med 1,5 längd som tvåa och fortsatte efter det att tillhöra dominanterna i de Skandinaviska sprinterlöpningarna.

Värt att ta med sig är att vi vet att när vi har en undantagssprinter, då räcker den en bra bit på kontinenten. Det vi sett av Aphelios so far tyder på att han kan ta en Grupp 3 seger i Frankrike. Vi har kanske inte sett att han gillar riktigt klibbiga franska höstbanor än, men så länge det är gräs under hovarna startar han med god segerchans. Kan vi få 20 gånger smeten den här gången också? Absolut!

Aphelios är efter Kodiac (Danehill), kanske inte den populäraste hingsten på några år på grund av hög ålder, men en hingst som alltid levererar speed. Han är halvbror till Invincible Spirit (Green Desert) en av världens bästa avelshingstar om man vill ha sprinters. Modern Rafha (Kris) segrade i Prix Diane så visst finns det klass som räcker och blir över. På mödernet hittar vi Homily (Singspiel) som även lämnat Land of Legends (Ifraajj) som tävlat framgångsrikt för Godolphin och bland annat segrat i Grupp 2 på Meydan. Egentligen tyder ingenting på att Aphelios skall vara sämre och när man cantrar förbi den Skandinaviska sprintereliten över upploppet i varje start så finns det fog att sikta mot stjärnorna. Aphelios Ad Astra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *