Tankar inför Tammsvik

Tänkte börja med några rader inför åringsauktionen på Tammsvik på lördag. Att döma av York-auktionens utfall fortsätter de senaste årens trend med några få toppar som verkligen sticker ut prismässigt – de allra snyggaste och mest välstammade blir det ordentlig fight om – men alltför många som slumpas bort eller inte ens får ett bud. Återropen var också många, vissa dock till priser där man undrar om hästen ens var till salu.

Nåväl, om jag räknat rätt slutade medianpriset för de sålda hästarna på bleka 40 000 danska kronor, det täcker väl inte ens hälften av kostnaden för uppfödningen och är förstås långt ifrån bra.

Avkommor till Appel Au Maitre och utländska hingstar fick i stort sett alla de högre buden, dessutom hade lite överraskande gamle Binary File två som kostade mycket. Juniper Tree och Center Divider var ”ojämnt populära” med ett par fina toppar men ett flertal till vrakpris, medan hingstar som Helsinki, Kahyl, Mingun och Mutajally inte hade så många fans.
Fjolårets auktionstopp, Appel La Legende. Foto: Helena Mansén/Svensk Galopp.
Vibbarna inför den svenska auktionen är väl knappast alltför positiva med allt strul kring Bro och osäkerhet inför avreglering av spelmonopolet. Och det finns ett par prövade, (alltför) välanvända avelshingstar vars avkommor köparna inte lär vifta ihjäl sig över.

Å andra sidan är kullen och därmed utbudet inte stort, vilket borde pressa upp priserna på de som ändå finns att välja på.

Katalogen har förstås luslästs i jakten på guldkorn, och sådana finns det en hel del av. Många av hingstarna vet vi var vi har, men det finns tre unga och välrepresenterade som kanske känns lite knepiga att bedöma.
Här lite funderingar kring dessa:
Reliable Man (5 auktionsåringar) startade själv inte förrän i april som treåring, inledde med tre snabba raka segrar varav den sista i franska Derbyt som halvskräll till glädje för svenska delägare. Avslutade karriären som femåring med karriärens andra Gr1-seger, i Australien. Kan knappast förväntas lämna tidiga hästar så att stoet Narella vann Gr3 i Baden-Baden nyligen måste ses som klart positivt.
Har stått på Nya Zeeland för motsvarande drygt 100 000 kronor vid dräktighet samt på Röttgen i Tyskland för 6 000 euro. Flyttas till Frankrike 2018.
Plus: Överlägsna tävlingsmeriter. Gediget möderne. Auktionspriserna hålls än så länge uppe både på Nya Zeeland och i Tyskland. Breedersanmäld.
Minus: Ingen start som tvååring. Stam som skriker gräs och lång distans. Dalakhani ingen ”sire of sires”. Något oklart hur bra avelsstarten egenligen varit, hittills bara tre vinnare i NZ/Aus där avkommorna fyllt tre år.

Verdict: Högintressant om man godkänner avelsstarten, har tjock plånbok och kan stå ut med att avkommorna möjligeon vantrivs på dt. Speed och grusstam i modersstoet skulle knappast skada.

Barocci (12) är nytillskottet i Rävdansens fina hingstpark, och de presenterar sina egna åringar så lockande att man blir småsugen på att bjuda på varje. Baroccis tävlingskarriär sträckte sig faktiskt över fem säsonger och han löpte placerad i Gr3 i Frankrike och G2 i USA. Störtcool härstamning som son till japanske fantomen Deep Impact (ett föl såldes för över 40 miljoner kronor på Hokkaidoauktionen i somras!) och med ett av Wildensteins klassigaste mödernen.
Plus: Stam att falla handlöst för, Deep Impact är stekhet. Borde passa fint för Sverige med både dirt- och gräsinslag. Granna, kraftiga avkommor.
Minus: Själv inte i riktig toppklass.

Verdict: Profilen liknar Rävdansens andra framgångsrika hingstar så varför skulle inte Barocci kunna bli en ny Diaghlyphard? Dock alltid en risk med oprövade kort, trots allt blir de flesta avelshingstar nitar.

Hallucinate (7) skadade sig som tvååring och kom aldrig till start. Stammen är helamerikansk och av toppklass, pappa Street Cry och en AP Indy-mamma som själv vann G2 och lämnat en vinnare av G1-lopp (på gräs). Hela familjen kryllar faktiskt av stjärnor.
På York fanns elva Hallucinateavkommor i katalogen men bara fyra såldes för i snitt 36 250 DKR, dock ropades två tillbaka trots bud på 170 000 respektive 280 000 DKR.
Plus: Härlig amerikansk stam och även om det är dirt track som gäller i första hand borde gräs funka fint också.
Minus: Ostartad.
Verdict: Historien talar inte direkt för ostartade hingstar, hur bra stam de än har, och hur lovande de än tränade före skadan. Om man vore elak skulle man nämna Bold Irish. Stor chansning.
Lycka till på auktionen!
/Armstrong

3 reaktioner på ”Tankar inför Tammsvik”

 1. Hej Micke,
  Mycket rätt men en del fel om Barocci.
  18 starter 4-4-3
  10 av 18 starter i BT- lopp. $ 293.402
  Tre segrar i Allowance lopp i Californien, USA:s tuffaste racing på Hollywood Park, Santa Anita. Baffert, Pletcher m.fl.
  Experterna brukar säga att vinna en allaowance på dessa banor motsvarar minst en Gr3 i Europa.
  T.ex. Så har Barocci 1-1 mot Obviously, flerfaldig Gr1- vinnare, Breeders Cup Turf Sprint 2016, 3:a Breeders Cup Mile.
  Hälsningar,
  Ivan Sjöberg
  Rävdansens Stuteri

  1. Sorry Ivan! Tror jag tog infon från Racing Post men borde dubbelcheckat. Nu korrigerat. Hoppas det går bra i morrn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *