Stamtavleanalys Dorcia

Pappa var miler och avelsnit, mamma tidig sprinter. Ändå har Dorcia visat sig helt oemotståndlig så fort hon plockades upp till fullvuxna 2400 meter, och i rask takt vunnit Svenskt Derby, Oaks, och idag Stockholm Cup (Gr3) på synnerligen övertygande vis. Ett skärskådande av hennes stamtavla kanske kan ge en ledtråd till hur det här kunnat gå till (förutom att Stall Junior gjort ett skickligt tränarjobb förstås).

Treåriga Dorcia och P-A Gråberg sveper den äldre eliten och vinner Stockholm Cup. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp.

Far: Henrythenavigator (född 2005 e. Kingmambo-Sequoyah e. Sadler’s Wells) tävlade för Aidan O’Brien/Coolmore och var sin årgångs ledande miler. Som treåring tog han fyra raka Gr1-segrar över 1600 meter (Guineas i både England och Irland, S:t James’s Palace Stakes på Royal Ascot samt Sussex Stakes). Karriären avslutades samma år på hösten som tvåa i Breeders Cup Classic – enda starten över 2000 meter och den enda på annat underlag än gräs (Santa Anita hade då syntet), men det gick alltså finfint.

Hans egen stamtavla är också mer stayerbetonad. Även om fadern Kingmambo var miler har hans avkommor en genomsnittlig segerdistans på 1800 meter, och legendariske morfar Sadler’s Wells står ju definitivt för stamina.

Trots att Henrythenavigator lämnat Gr1-vinnare anses han nog vara en präktig flopp. Betäckningsavgiften dalade stadigt från de 65 000 dollar han kostade debutsäsongen 2009 i USA, ner till 7 500 euro på Irland i fjol. Och i höstas såldes han vidare till Ryssland, inte någon hedersbetygelse precis.

Mor: Spinola (e. Spinning World-Exocet e. Deposit Ticket) var en snabb och tidig sort som redan i juli som tvååring skaffade sig sin största merit, seger i Cherry Hinton Stakes (Gr2) över 1200 meter. Resten av karriären blev helt misslyckad över 1400-1600 meter och hon gick till avel som fyraåring. Hon är syster med en Gr2-vinnare över 1600 meter.

Spinolas far Spinning World är liksom Kingmambo en helt egen produkt ur familjen Niarchos fantastiska uppfödning, och de båda var absolut toppklass över en mile – Spinning World vann Breeders Cup Mile, Kingmambo Prix du Moulin. Och liksom Kingmambo har även Spinning Worlds avkommor i snitt klarat lite längre distans än sin far.

Spinola får med beröm godkänt för sin avelskarriär (fyra avkommor med bästa RPR på 95-109, Dorcia oräknad), och det är uppenbart att hennes barn gillar betydligt drygare distanser än sin mamma:

  • stoet Kirkinola (e. Selkirk) vann Listed i Frankrike, över 1650 meter vilket får sägas vara ett stayertest för en tvååring i september
  • stoet Lady Dragon (visserligen e. Galileo) har varit Listedplacerad över 3000 meter
  • valacken Eldandy (e. Danehill Dancer) köptes sannolikt mycket dyrt till Hongkong som Derbykandidat efter sin starka tredjeplats i 2012 års Prix Greffulhe (Gr2), traditionellt franskt Derbytest på vårkanten. I Hongkong bytte han namn till det smått bisarra Navel Orange men gick så dåligt att han på några år halverat sitt handikaptal innan han 2015 i lägsta klassen tog Hongkongkarriärens enda seger, över 2000 meter, på 31 starter.

Dorcia såldes till Sverige för 40 000 euro på Arqanas Deauvilleauktion i oktober 2015. Inför Derbyt, så sent som i mitten av juli, hade hon aldrig testat längre distans än 1600 meter och släpptes iväg till 54 gånger pengarna. Tre starter och 2,7 miljoner kronor intjänat senare är hon vår nya stayerstjärna.

En reaktion på ”Stamtavleanalys Dorcia”

  1. Gratulerar oss alla galopptokar som nu har tre begåvade bloggar att förhålla oss till. Tyvärr finns det ju inget forum förrän nu som behandlar tingens ordning på en viss nivå. Stort tack.
    Bo Gillborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *