Arcen i helgen

Till helgen är det dags för Arcen, världens mest prestigefyllda kapplöpning. Den rids i år på Chantilly istället för Longchamp så ni får vänta på min guide till Paris, en stad jag älskar sedan min tid på Franska Skolan då den besöktes så ofta som möjligt. En lång period blev det minst två besök om året i Paris. På Prix d’Amerique och under Prix de l’Arc de Triomphe helgen. Those were the days som man säger i mitt nya hemland…

Chantilly betyder att André Fabre har hemmabana i helgen och kan ta sin åttonde seger i löpningen med Cloth of Stars som han tränar åt Godolphin. Eller varför inte med Plumatic som han tränar åt Wertheimers? Favorit, och stor sådan är Enable, men henne fäller vi. Vem är bäst av Coolmores sju hästar? Hur bra är tysken? Japanerna? Jag antar att mina kollegor här på bloggen vet bättre än jag gör för den här helgen brukar inte innebära någon större länsning av toton, iallafall inte på söndagen.

Som stort fan av Aga Khans hästar och efter många år på Longchamp har jag lärt mig att det nästan alltid är bra att lira. Tyvärr är det korta odds som gäller när man lirar någon som tävlar i Agans färger

och vad jag minns blev jag inte rik när Dalakhani segrade 2003 och inte heller när Zarkava gjorde det 2008.  Zarkava är för övrigt mor till Zarak som startar i Arcen.       

En annan familj jag gillar att “följa” på toton är Niarchos. Jag är särskilt svag för owner/breeders men när Bago segrade var det tungt. Jag hade nämligen gjort ett större spel på en häst som hette Ouija Board som ni kanske minns. Jag hade “sparat” i vinnarspel på Ouija Board hela sommaren och stod att vinna en rejäl sudd om hon skulle motsvarat mina förväntningar. Det gjorde hon väl i och för sig, men torsk blev det ändå. När producerar Johnny Murtagh henne egentligen? Typ 200 kvar eller? Den kvällen yrade jag om bortridning.

Jag ska väl inte fortsätta prata om alla dåliga spel, men det största liret av alla kom på Orfevre, det japanska undret år 2012. Jag och Robert Okpu hade följt honom ett tag och gick tidigt in och tog pris från olika leverantörer som var extremt generösa till en början. Vinsten hade varit sexsiffrig om den betalts ut. Nu var det istället “Soumi” som red bort honom, eller vad tycker ni?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *