Apropå Arc-torskar

När Fredrik kom igång med sina värsta Arc-torskar började man ju fundera över vad man själv har att bidra med i genren. Knasige japsen Orfèvre är absolut svårslagen men han kom i alla fall tvåa till slut – jag lanserar Overdose, som trots att han var först i mål inte fick en euro med sig hem, och inte blev han diskad heller. Och naturligtvis hade man lirat.

Året var 2008 och ”the bullet from Budapest” kom obesegrad till Longchamp från vinst i Goldene Peitsche (Gr2), men ändå var treåringen bara halvfavorit i det sedvanligt stora fältet i Prix de l’Abbaye de Longchamp (Gr1), 20 hästar. Till saken hör väl att detta är ett fantastiskt men konstigt sprinterlopp som rids över 1 000 meter rakt fram mitt på den enorma innerplanen, långt från publiken och därmed mycket svårt att följa ens med kikare.

Hur som helst, Overdose visade återigen sin suveräna snabbhet, syntes snart i front och skar mållinjen som klar etta, på en tid endast en tiondel från banrekordet. Jubel i det ungerska lägret och bland oss som stöttat på toton…men strax utbröt förvirring, kaos och högljudda burop. Tydligen hade en av boxarna inte gått upp vilket lämnade betrodda brittiska stoet Fleeting Spirit kvar när starten gick, loppet hade flaggats av men det märkte bara några få jockeys i kön.

Fransmännen valde att ogiltigförklara och när l’Abbaye reds om – fem timmar senare, som sista lopp för dagen – valde kretsen kring Overdose att inte riskera hans segersvit. Kan tänkas att det var tryckt stämning i hästbussen under de 170 milen tillbaka till Budapest. Overdose (e. Starborough, vars näst mest kända avkomma Appel Au Maitre var allt annat än sprinter) skulle komma att vinna sex lopp till under en av skador upphackad resterande karriär, men inget på allra högsta nivå och det är möjligt att han denna dag var på toppen av sin prestationsförmåga.

På Youtube kan man se det ogiltiga loppet: https://www.youtube.com/watch?v=QiLvi58gyBc

Arcen det året vanns av treåriga stoet Zarkava, vars son Zarak startar i årets upplaga. Och det finns även några svenska intressen på Chantilly på söndag. Sven Hanson och Carina Klingbergs egna uppfödning One Foot In Heaven tar chansen i självaste huvudloppet, och får James Doyle i sadeln från startbox 11. I nuläget en 67-oddsare att vinna, men han är med. Vidare startar Pia Brandt norskägda Silver Step i Prix de l’Opera (Gr1), också som outsider. Hon är förresten en dotter till Negra Del Oro som i Arnfinn Lunds regi skrällvann norska Derbyt 2006. Och för alla som intresserar sig för Reliable Man kan det vara kul att kolla in Narella, hans nyliga tyska Gr3-vinnare som nu tar chansen i Prix Marcel Boussac (Gr1).

Kommentarer är kul. Minnen från Arc-helgen?

En reaktion på ”Apropå Arc-torskar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *