Suedois (FR)

Man kan tycka lite vad man vill om uttalet på ”Svensken” Suedois alltså som nu segrade i Shadwell Turf Mile Stakes på Keeneland och nu är klar för Breeders’ Cup eftersom racet var ett ”win and you’re in” race.

Suedois (FR) (Le Havre-Cup Cake e. Singspiel) är en franskuppfödd valack som gick för 165 0000 euro på Arqanas horses in training år 2015. Då hade han precis varit åtta i Prix de la Foret och över vintern blev han valack och gick i träning till David O’Meara  som fick Suedois placerad i typ Europas alla grupp 1 löpningar över 1200-1400 meter. I år, som sexåring fortsatte placeringarna att komma, men när han flyttades upp till milen blev det seger i en grupp 2 på Irland och nu alltså i första starten på amerikansk mark.

Modern till Suedois är Cup Cake, inköpt av Yvonne Durant åt Stall Rio och blev fyra i Amacita. Helt klart den typ av sto vi velat se i skandinavisk avel, men vars avkommor vi nu får njuta av i Breeders’ Cup istället.

Skänk även en tanke till den stackars tvåan i racet, Heart to Heart. Heart to Heart gör alltid sitt från fronten, men segrar aldrig trots att han kämpar och kämpar. Nästa gång håller det kanske…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *