Derbyfavoriten

På torsdag kväll rids Vinterfavoriternas Pris på Bro Park och själva grundtanken med det loppet är att vinnaren kan gå i vinteride som favorit till nästa års Derby. Förutsatt att han är anmäld vilket inte Trouble of Course var i fjol, exempelvis.

Men efter dagens tävlingar på Jägersro ska det till en sjusärdeles prestation för att sno titeln som Derbyfavorit från John O’Kelly, som övertygade något ruskigt i sin debutseger. Jag vet…man ska, verkligen ska inte skryta upp debutvinnare, men det är så förtvivlat svårt att låta bli, när precis alla bitar verkar finnas på plats. (Och för formens skull, dagens andra debutvinnare Steps’ Divine var också grym, hon är absolut spekulant på storloppssegrar 2018, men knappast just Derbyt).

Debutvinst med åtta längder för John och Josephine. Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

Redan när Hans Adielsson i slutet av september i fjol, på irländska prestigeauktionen Goffs Orby Sale, ropade in en ettåring för 80 000 euro höjde man på ögonbrynen. Sådana dyringar köps sällan till Sverige, och ännu mer sällan när man som Adielsson tydligen inte ens hade någon klar köpare. Skakigt värre alltså, men som tur var dök ett investeringsvilligt gäng upp.

Faktiskt var det andra gången John O’Kelly – som jag antar är döpt efter Tattersalls auktionsutropare – gick under klubban. Som föl såldes han för 77 000 guineas, och hade alltså minskat en del i värde när han köptes av Adielsson, möjligen för att pappa Nathaniels debutkull var lite sena i starten som tvååringar. Men därefter har stammen blivit rykande het: denne Galileo-son har i sin första kull fått fram en världsstjärna i treårsstoet Enable. Liksom sin far John Gosden-tränad, nylig vinnare av Prix de l’Arc de Triomphe och med en bra bit över 40 miljoner kronor insprunget.

John O’Kellys mor Mail Express (e. Cape Cross) vann själv ett lopp på tre starter, en sprintmaiden som treåring. Hennes fem tidigare avkommor inkluderar tre vinnare, däribland stoet Mundana (e. King’s Best) som tog tre segrar på fem starter och nådde RPR 95. Mamman är syster till italienske toppmilern Le Vie Dei Colori (e. Efisio) och i familjen finns också avelshingsten Declaration of War. Bonusinfo: vår gamle segerstaplare Panama Jack kommer också ur denna släkt.

Att John O’Kelly var ett riktigt löfte hade jag och många med mig snappat upp på omvägar under sommaren, och trots att han idag fick en rätt knölig och oharmonisk inledning på loppet var det aldrig något snack. Allt duktigare lärlingen Josephine Ingvarsson lät den kraftfulle hingsten helt sonika gå runt fältet och man lämnade enkelt förföljarna över upploppet. Som sagt – en debut som lovade mer.

Elfte årssegern för Josephine Ingvarsson. Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

Återstår att se, om några dagar, om Vinterfavoriternas Pris-vinnaren kan övertyga ännu mer. Men inte ska väl galoppen en mörk, ruggig torsdagkväll riva av klassiker som S:t Leger, ihop med Vinterfavoriternas och ytterligare en knippe finfina storlopp? Det här är ju race för en höstsolig söndagseftermiddag, när punkten sätts för Stockholms storloppssäsong för året. Känns konstigt.

3 reaktioner på ”Derbyfavoriten”

    1. Tack Ewa. I början på 90-talet vann ju du Vinterfavoriternas Pris, med Connery. Känns som igår, eller hur 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *