Breeders’ Cup coming up

Den här veckan har jag skrivit lite programtexter till de två sista storloppsdagarna i Sverige. Kriteriet och Songline. Känslan från Kriteriedagen är att det ser hyperintressant ut på spinn-sidan, eller är jag bara färgad av Dorcias framfart under året?

Nåväl, till helgen är det dags för den avslutande höjdpunkten här i USA, Breeders’ Cup. Här är stona skyddade i egna löpningar över i princip hela linjen och det är hur många klasser som helst att välja på.

Mest intressant för mig är alltid tvååringarna, här har vi också början till vägen mot Kentucky Derby i år. Vi börjar dock med Juvenile Fillies Turf, tvååriga ston över 1600 meter och det är alltså gräs som gäller. Fullt fält, 16 hästar och det är förstås en rejäl europeisk attack från the usual suspects, O’Brien, Varian, Gosden, men själv har jag bättre koll på hemmalagets gräskungar, Chad Brown och Christophe Clement och övriga amerikanska stortränare. Ingen är bättre på gräset än Javier Castellano och han sitter på 11 Rushing Fall. Rushing Fall debuterade med en maidenseger på Belmont den 16 september och segrade då på 1.35.26 över 1 mile. Sedan gick hon vidare till seger på ett blött Keenland i en Grade 3 löpning. Rushing Fall (More Than Ready-Autumnal by Forestry) är helt klart den mest lovande av amerikanarna. Den franska importen, Fatale Bere, avslutade mycket bra i sin debut här i USA, men verkar alldeles för trög från start och kommer få svårt att hinna fram. Ändå en rolig outsider. Favorit i racet blir förstås Happily, och hur vi än vrider och vänder på formen så håller hon övriga europeer en bra bit efter sig. Bör segra, men till lågt odds.

Nästa race är Dirt Mile och här håller sig irländarna borta. Mor Spirit har fortsatt utvecklas som fyraåring och hingsten efter Eskendereya var lysande vid överlägsen seger i Metropolitan.  Det blir fjärde raka för Michael Lund Petersens Ridgling!  Bob Baffert tränar och i sadeln sitter Mike Smith.

Juvenile Turf rids 6.50 östkusttid och intresset var så stort att flera bra hästar fick gå till dirten istället. Gordon Elliots Beckford har siktat på det här sedan i början av sommaren och är kanske lite ursäktad femteplatsen i Middle Park Stakes. Godolphins Masar slipper Happily den här gången och William Buick måste sitta på en bra chans. Coolmore har haft otrolig tur med spåren i år och Mendelssohn som är snabb ut fick innerboxen. Dessutom slipper han US Navy Flag som man väljer att gå ut med på dirttracken. Jag dissar James Garfield som inte orkade hem över sju furlongs näst senast. Var fin över 6 furlongs i Mill Reef Stakes, men här blir det för långt. My Boy Jack visade imponerande fart senast och storskrällen är Publius Syrus.

Sen avslutas fredagen med Distaff. Det är stenhårt i stoeliten och treååringarna Abel Tasman och Elate går knappt att skilja åt. Abel Tasman hade vilat 60 dagar innan senaste starten och kommer fräsch och ytterligare förbättrad till detta. Elate kommer med två raka Grade 1 segrar, men har aldrig slagit Abel Tasman. Forever Unbridled var trea här i fjol, har inte startat sedan slutet på augusti. Stellar Wind är min favorit. Hon var efter Forever Unbridled här i fjol, men har sett lysande ut vid tre raka Grade 1 segrar. Espinoza är säkerheten själv sådana här dagar. Seger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *