Hinder och vinter

Nu har galoppsäsongen i Sverige tagit en ända med viss förskräckelse och många racing lovers söker med ljus och lykta efter racing värd namnet att titta på. Riktiga finsmakare kanske sätter blickarna i Florida och So Cal där det fortfarande vässas tvååringar inför den första lördagen i maj. Sydafrikas lavade racing eller Australiens koboltanfrätta racing har inte mycket att bjuda på och racingen över släta banan i England och Frankrike är en katastrof. Nej, istället är det naturligt att sätta blicken på kapplöpningarnas ursprung, steeplechasen, och i viss mån den mer slätloppslika häckdisciplinen. Det är just nu som hindersäsongen är som allra bäst och vackrast, storloppen avlöser varandra och spekulationerna går höga när det gäller att utse favoriter till finalen på säsongen. Säsongen kulminerar på Cheltenham och Aintree, i mars och i april, men just nu skall agnarnas skiljas från vetet, vilka är de nya stjärnorna? Vilka har utvecklats och vilka har gått bakåt. Fokusen flyttas helt plötsligt från publikplatserna på de vackra slätlöpningarna. Det är inte fokus på Who is Who eller på det senaste modet utan det är sporten som är i högsätet. Jag älskar det och modet hos ryttarna är lika stort oavsett om det rids på Taunton eller Cheltenham.

I helgen är det Cheltenham på lördag och redan 1210 lokal tid är det dags för JCB Triumph Trial Juvenile Hurdle. Vi pratar treåringar av extraordinär sort och särskilt intresserad är jag av att se Apple’s Shakira starta. Apple’s Shakira inledde karriären med en överlägsen seger i Vichy, Frankrike innan hon såldes till England där hon nu tävlar för McManus i träning hos Nicky Henderson. Shakira är en helsyster till Apple’s Jade som nu är fem år. Storasystern inledde karriären med en säker seger i Vichy innan det blev seger på Irland i en grade 2 löpning, nu i träning hos Willie Mullins. Apple’s Jade var tvåa i Triumph Hurdle, segrade i G1 på Aintree och Punchestown och nu som femåring har hon segrat i tre grade 1 och en grade 2 och räknas som det bästa stoet i träning och är klar favorit till ny seger på Cheltenham i mars. Lillasyster Apple’s Shakira har alltså att brås på och många menar redan nu att hon är än mer lovande i träning. Barry Garaghty rider och är lyrisk över sin partner i intervjuer. Hon får rätt bra med vikt av de värsta hingstarna på lördag vilket gör oss än mer optimistiska.

Nästa race är även det ett topprace. Här kollar vi framförallt på blott femårige Finian’s Oscar. Finian’s Oscar var svårsåld som åring, men gick till slut för 24 000 euro på
Goffs i december. Han tränade på bra och som ostartad treåring såldes han för 50 000 euro på Tatts i juni. Efter en imponerande debutseger i en Point to Point gick Finian’s Oscar nu för 250 000 euro till Colin Tizzard som omedelbart startade i en novishäck där segern inbringade 4000 pund. Nu har han sprungit in över 150 000 pund och har tre grade 1 segrar. I höstas gick han med lätthet över till Steeplechase och är nu en av favoriterna till novissteeplen på Cheltenham.

Det tredje racet på kortet är en handikap där vi hittar tolvårige superkämpen Sire de Grugy med toppvikt. Segraren i Queen Mother Champion Chase är en riktig hedershäst och vi hoppas på en clear round här för den ärrade hjälten.

230 är det en bättre handikap över lång distans för kommande stjärnor över den långa häcken. Gigginstown har det väl förspänt med en kvartett som alla ser ut att kunna bli någonting extra, det vore väl kul om Mr Ryanair fick lite framgång…

Unibet Hurdle blir sedan en holmgång mellan ärkerivalerna The New One och My Tent Or Yours. The New One har två race i kroppen och är favorit, men vi skriker syn och lirar på My Tent Or Yours till fem gånger pengarna. Han får tre kilo och det säger vi inte nej till.

Racen från England kan man följa direkt hos massa bookmakers, men de dagar som ATG har spel till England brukar man låta en feed gå oavbruten och på så sätt får man se högklassig sport även de dagar som ATG väljer att erbjuda spel på blyhästarna från Wolverhampton.

Sire du Grugy har förövrigt ett eget twitterkonto

En reaktion på ”Hinder och vinter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *