Gott Nytt År !

Gott Nytt År – Racing lovers, som Hans G skulle säga.

Traditionellt bjuder nyår på trevlig racing over jumps från Punchestown och imorgon kan den som saknar bakisgaloppen på Täby istället njuta av Southwells inte fullt lika pampiga race, men ändå. Här i land of the free har vi det bättre förspänt. Det är nyårs och nyårsdagsracing på såväl min hemmabana, Laurel Park, som på Aqueduct, Gulfstream och Santa Anita. Här i DC är det dock riktigt kallt så ett besök på banan kommer verkligen ge den rätta hemkänslan.

Ett av mina nyårslöften är att ta mig till Bro Park en tävlingsdag i år. Jag har bara varit där innan banan varit klar och det är verkligen på tiden. När jag är hemma över sommaren saknas tyvärr bil och den nya banan ligger ju lite…. otillgänglig. Tänk om man istället hade kunna våga tänka och satsa som i New York med Belmont. Behållt närheten till staden samtidigt som man bygger en hockey/basket/underhållnings arena som Belmont nu gör med New York Islanders i en affär som gagnar alla parter. Utopi? Javisst, men den dagen som New York ger upp sina arenor med mark värd miljarder, ja då är sporten döende. All arenasport just satsar stenhårt på att vara en del av en underhållningsindustri och då är läget förstås en väldigt viktig parameter.

När kommer förresten den första E-sport tävlingen med horse racing? Här i USA har vi nu stora ligor i tex basket och fotboll, men än har jag inte sett något vad gäller galoppen. Med tanke på att det borde gå att gifta ihop det utmärkta G1 Jockey med ATGs virtual racing så kanske vi har framtidens produkt där. Inga hästar som får spö, alla kan få chansen att ”rida” vilket gör att vi slipper sportens viktdiskriminering (precis som e-basket slipper längddiskriminering). Man kan ha tävlingar jämnt och det är inga problem att be P-A plocka upp en kontroll och se om han kan rida skjortan av Erik Ivares i ett match race. Fast just det ja, då är det ju inte galopp det handlar om, utan E-sport, kan nog vara rätt kul ändå. E-sport går dessutom redan nu att spela på. Så fort det är riktiga atleter det handlar om och inte en snygg enarmad bandit går det att få rejäl omsättning.

Apropå omsättning och spel. Det kommer nya utmaningar på spelfronten i Sverige och det är bara att hoppas att galoppen klarar sig. När jag analyserade bolag som Ladbrokes, William Hill, Paddy Power och Sportingbet lärde jag mig rätt mycket om deras affärsmodeller. Förståelsen är mycket låg där ute i vad deras affärsmodell innebär. Förståelsen för hur spelmarknaden fungerar och hur stort problemet med spelberoende är finns tyvärr inte. Väldigt kortfattat kan jag berätta att den mest framgångsrika affärsmodellen kallas betting to extinction och går ut på att attrahera spelare att sätta in pengar, men att aldrig ta ut pengarna innan kontot är extinct. Livet i en avreglerad spelmarknad kan bli komplicerat… men förhoppningsvis kan galoppens låga omsättning freda oss från den värsta konkurrensen.

Mer framtid. 2018 år kommer Kentucky Derby ridas 5 maj och jag tittade just in på biljettpriserna. Billigaste restaurangplatserna går på 980 dollar med mat, de bästa 2300 dollar. Att bara gå in kommer att kosta 80 dollar, men köper man inträdesbiljetter innan midnatt blir det bara 60 dollar styck (plus skatt och avgift förstås). Startfältet till Derbyt är fortfarande väldigt ovisst, men många av konkurrenterna är i full gång. Imorgon får vi se Firenze Fire i Jerome Stakes på Aqueduct. Firenze Fire segrade i Champagne Stakes och slog då Good Magic (som sedan fick revansch i Breeders’).

Nästa nyårslöfte. Alltid spela sista V5an på Laurel Park. Bara 12 procents take out, en dröm för en horseplayer. Vidare, vara med i minst en turnering. Det stora just nu är turneringar mellan spelare. Med riktiga vad på toton. Anmälningsavgifterna är höga, men på många av de mindre banorna (typ Laurel) finns det satelliter med överkomliga inköp där vinnaren får en biljett till en större turnering.

Må 2018 bli ett fantastiskt galoppår! Per aspera ad astra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *