Carnivalen är här

Så var det då dags för Carnivalen att starta igen i vårt kära Dubai. Som vanligt är det många av de vanliga Dubai-kämparna i startlistorna, men några nya är det och det börjar med en bra första torsdag.

I den första sprinthandikapen får vi se 1 Ertijaal starta från en bra box (4) i ett fullt 16-hästarsfält över 1000 meter gräs. Ertijaal är en erkänd toppsprinter som förra året segrade i just den här handikapen, men då från ett ett kilo lägre tal. Även 2016 segrade Ertijaal i en handikap här innan han gick vidare och tog en till handikapseger innan det blev en andraplats i Al Quoz Sprint (Gr.1). I fjol fungerade planen än bättre och det blev seger i Al Quoz Sprint (Gr.1). Nu försöker man alltså samma upplägg igen, varför ändra en vinnande formel och den sparsamt startade sjuåringen efter Oasis Dream lär inte göra fler starter än tre i år heller.

Det är svårt att se 1 Ertijaal förlora, dessutom viktar han ut merparten av fältet som får ridas med minimivikten på 53 kilo (8 stone 5 lb) från sitt formtal på 118 (99 i Skandinavien). Själv har Ertijaal knappa 60 kilo på ryggen. Spelmässigt är det möjligt att det finns någon intressant utmanare, men det ända vi tittar på i det här racet är Ertijaal.

Ertijaal segrade lätt efter ledning hela vägen

Det är inga världstjärnor med i nästa race, en handikap över 1900 meter. Vi får dock se bekantingar som Frankyforfingers och Sheikh Hamdans snygga hemmabygge Etijaah som vi tyckte lyfte sig ett steg under Carnivalen i fjol. Med lite ytterligare bättring kan det finnas ett bra race för Etijaah i år, men just nu finns det lite reservation för stallformen hos Doug Watson. Godolphins Alabaster är härligt stammad, men lite väl hård. Nu som valack och med en ny huva hoppas man att det kommer gå undan.
Frankyforfingers fick bestämma i ledningen och segrade enkelt. Alabaster missade start och fick en vid kurva. Nästa gång.

En grupp 3 löpning över 1800 meter gräs är förstås en superattraktion. Godolphin har med fyra finingar och William Buick sitter på Bay of Poets som prövats mot de bästa utan att räcka till och kastrerades i fjol. Får svårt från byngligt läge (13). Dubawi-avkomman Benbatl är bäst av Godolphins och segrade under Royal Ascot i fjol. Kan vara på väg uppåt och tävlar med blå mössa. Med vit mössa ser vi Emotionless som också kastrerades i fjol, trots en bra säsong med placering i Grupp 2.

En av mina personliga favoriter är Sanshaawes, tränad av De Kock och en följetång under Carnivalerna. Soumi rider dock Light The Lights vilket tyder på att Sanshaawes kanske är i nedåtgående. Jag hoppas ända att han droppas in bakom täten och speedar om över upploppet.

Benbatl var bara bäst, men fick också en smörlöpning.

Sedan följer första avdelningen av Al Maktoum Challenge (Grupp 2) och det är 1600 meter dirt som gäller. Det är hyperspännande att se hur Thunder Snow har utvecklats under vintern, men favorit blir nog Heavy Metal som alltid är i toppform just den här tiden på året. War Pass avkomman Confrontation floppade i första och enda starten i fjol för bin Suroor och borde ha kapacitet att vinna här om han är någorlunda tillbaka i form.

Heavy Metal runt om. Coronation såg inte bra ut och Thunder Snow är bättre på gräset.

Niels Petersens nyförvärv Viscount Barfield kommer ut i nästa race som är en handikap över 1400 meter gräs. Rider gör Martin Harley och ägaren Atle Walgren kan frottera sig med ägare som Aga Khan (Rehana) och alla sheikerna förstås. Godolphin har med fem hästar och Hamdan har med två. Det är ett riktigt getingbo och pengar är en framgång.

Dagen avslutas med en handikap över 2400 meter gräs. Här får vi se Prize Money som segrade i City of Gold (Gr.2) i fjol och då slog Postponed. Stallkamraten Best Solution håller hög klass och fortsatte att utvecklas under hösten. Får anses som en av favoriterna till Sheema Classic i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *