Tampa Bay Downs 23 mars

Det plingade till i telefonen i morse. Polare på Tampa Bay idag, behöver vinnare, fixa det. Meddelandet var från mannen med Hatten, chefernas chef, Erik Ivares och några minuter senare var startlistorna till Tampa Bay Downs nedladdade.

Jag handikappar normalt inte Tampa, lite för låg klass för att det ska vara intressant och man känner sig alltförofta ”snuvad” av de lokala förmågorna som ställt iordning fel häst till rätt tillfälle. Banan har dock några drag som jag gillar. Racingen är rätt straightforward. All out, hela vägen och en tuff smal bana med nackdel för innerboxen över många distanser. I Florida håller de bästa tränarna till på Gulfstream och det gäller även på jockeysidan. Lirar man Gallardo och Centeno är man dock sällan långt borta, de ligger med en segerprocent över 20 och rider i många race.

Bäst med Tampa är att de har 15% spelavdrag på V5. 18 % på Dagens Dubbel, V3 och V4. 17 % på WPS gör att man måste koncentrera sig på de vertikala spelen och jag tänkte därför skicka med tankar kring dagens första V5:a som går i Race 1-5.

Vi inleder med en 8000 dollars claimer över 1400 meter dirt.
5 King Dude of Ocala skulle man nog segra med senast som hårt spelad i en liknande claimer. Fick svar om ledningen då, men här ser det ut som att han kommer om nr 1 Alto Precio från början och då är hälften vunnet. Han går dock upp i distans och är långt ifrån en spik. 2 Cavallo d’Oro kommer från seger över bana och distans i en 7000 dollars claimer och måste räknas liksom den härdade icke-vinnaren 4 Taverni Bay. 3 och 6 är helt formlösa och har dåliga riders upp.

Nästa race är för 4-åringar och äldre över 1 mile och 40 yards. Det är en claimer där alla kan fås för 8000 dollar. Det går snabbt fram till kurvan så det kan bli tufft för normalt startsnabbe 1 Comedy Gold att försvara spetsen från 3 Barefoot Cove. Förhandsfavoriten 2 Marrakech kommer från två raka segrar över bana och distans, men det var i 5000 dollars claimers så han går upp i klass nu. Prissumman i racet är 14700 dollar vilket ligger cirka 40 procent över den i förra klassen. Gallardo rider Marrakech som är en femårig valack efter Eskendereya och han kostade en gång i tiden 47 000 dollar på auktion. 6 World of Prospects har i år droppats från 19 000 claimer till först 16 000 dollars claimers och nu är han alltså nere på 8000 dollars nivån. Tränaren har ingen seger i år och när man läser formen blir man inte glad. Tittar man på Speed Ratings kommer dock World of Prospects in i bilden, men för mig är han bara en storskräll. Då är 3 Barefoot Cove roligare från spets och 4 Tempietto är en Bernardini valack som gick för 465 000 dollar som åring! Formen bör räcka till en kombplacering och i ett sådant här gäng kan allt hända.

Ännu en claimer, nu över 1200 meter för 5000 dollars hästar som inte segrat mer än två gånger sedan i september.
8 I’m Cardinal är startsnabbast och har bäst jockey, men läget är uselt och formen sådär. På speed ratings är han med i matchen, men den kampen vinns av 4 Marble Falls, en Giant’s Causeway för 175 000 dollar som trivs på banan och över distansen. 2 Big Awesome och 3 My Charming Clyde kan öppna om de sänds och 2 är min spetsfavorit. Jag vill ha med 3 också som kan få en perfect trip i golden spot här.

Och så har vi en claimer till! (8000) 1 mile och 40 yards igen och det innebär att vi chansar bort 1 Little Leo som annars ser intressant ut. Ingen får heller ha fler än två segrar vilket gör att det förstås vimlar av två-segrars hästar här. 4 Itsabigboy har bara gjort 6 starter och 7 Whiskey Trail bara 8 och ser därmed klart klassigare ut än några av de ärrade veteranerna i racet. Itsabigboy claimades av Pletcher i fjol för 40 000 dollar och som åring gick han för 250 000 dollar på Saratoga. Nu är Itsabigboy valack och alltså ute för 8000 dollar. Han går ner kraftigt i klass här, men det intressanta är att han switchas till dirt från gräset. Han har segrat över längre så distansen är inget problem och han har faktiskt gjort sin bästa speed figure på just dirt. En möjlig spik, men 7 Whiskey Trail räknas tidigt också och man bör inte glömma 3 Midnight Trace samt formhästen 6 Saleas.

Nu behöver vi en spik och då är det inte så roligt att vi avslutar med en Maiden. Vi hittar dock tröst i att det är en bra maiden md 22500 dollar i prissumma.
Vi hittar här en häst som tänder upp alla spiklampor. 4 The Great Scatsby är efter avelsmatadoren Scat Daddy och kostade 500 000 dollar som two year old in training. Chad Brown tränar och det finns inte många dåliga hästar hos the ”star handler” som dessutom är specialist på gräshästar och det här racet går över 1700 meter gräs. Man har engagerat Daniel Centeno (22 procent) för ritten och det finns helt enkelt inte något som heter förlust på kartan. I ärlighetens namn kanske skall nämnas att man skeppar till Tampa efter en dålig debut som femma på Gulfstream. Gissningsvis är den här starten för att ta en lätt seger och glädja ägarna, men i värsta fall så är det en lus och dessutom är distansförmågan okänd (kan vara ett plus också). Motståndaren nummer ett heter 5 High Beam och har en bättre Class Rating och en högre Speed Rating. High Beam är snabbare ut än The Great Scatsby som dock inte skall dömas på blott sin första start. Outsidern i leken helter 6 Everglow. Kommer från Woodbine och har inte startat sedan förra sommaren. Verkar snabb ut och varningsflagg är utfärdad.

1,2,4,5
2,3,4
2,3,4,8
3,4,6,7
4

Vilket blir 192 rader vilket kostar 96 dollars.

En reaktion på ”Tampa Bay Downs 23 mars”

 1. Fredrik,

  På tal om USA.

  Jag är i Chicago i affärer andra veckan i Maj. Så nu är jag i valet och kvalet:

  Antingen flyger jag tidigare, flyger över dagen till Louisville och ser Kentucky Derby på en svindyr Resell Ticket.

  Eller så flyger jag ner till Nashville efteråt och ser Iroquois Steeplechase (där jag kan få en egen box till samma pris för en vanlig sittplats på Churchill).

  Eller finns det några andra alternativ? För galopp ska det bli! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *