Saint Cloud Mardi 27 2018

Normalt borde det vara trumpetaren som skriver detta. Det är han som är den store experten på fransk galoppsport med all respekt för att Hatten ibland hittar en vinnare (alltid grå) på Pau. Själv har jag inte fått in en vinnare i Frankrike sedan Alcohuaz sprängde banken på Maisons-Laffittes detta trots att jag faktiskt tippat fransk landsortsgalopp (och trav) till engelsspråkiga speltorskar. Nu är det dags igen, och vi har inte bara en, utan två hästar med svenskintresse denna tisdag på Saint Cloud.

I Prix de la Porte de Madrid startar Dorcia och i Prix du Languedoc startar Bosse Ahlquists Wootalove.

Wootalove startar i ett riktigt getingbo med 16 hästar i boxarna. Distansen är 2100 meter och i sadeln sitter Maxime Guyon. Färgerna är Pia Brandts. Tipsters skriver att hon (Wootalove är ett sto) har bevisat sig i sina två senaste starter, men att det är ett mycket hårdare motstånd den här gången. Den låga vikten och Guyon är stora plus och man tror att hon går mot ledningen för att hålla länge, en outsider. Wootalove är rankad tolva av Geny (tipstidning) och startar med nummer 16 från box 3. Tur med läget alltså. Det är en handicap och gaffeln mellan bottenviktade Wootalove och toppvikten är 6 kilo. Geny tippar tre andra lågviktare. 12 Bo Papa, 14 Berjou och 13 Go Fast som A-hästar. Själv tror jag mycket på tungbanehästen 7 Alacovia som får på sig riktiga blinkers den här gången och har segrat på Saint Cloud tidigare. Wootalove har startat en gång på Saint Cloud och blev då sjua i en claimer. Av favoriterna vill jag slå ett slag för 14 Berjou som startar från box 4. Kommer från två bra insatser i Quinte+ race och går alltid bra på banan. Distansen är passande och kanske den man ska komba Wootalove med!

Dorcia slipper ett stort sällskap i sin debut på fransk mark. Det är en Listed över 2400 meter med en prissumma på 52 000 euro. Det är bara sex startande i det sjätte racet vilket förstås är en fördel om man är hästägare. Dorcia är fältets enda fyraåring och får därför ett halvt kilo av övriga som är äldre. Tyvärr ger hennes Grupp 3 seger tre kilo i straff vilket innebär att hon ger ett kilo runt om efter stolättnad. Hennes formtal är ett kilo högre än favoritens. Till vår glädje noterar vi att franska tipsters inte är imponerade av Dorcias meriter. Hon är rankad näst sist trots att hon alltså är bästa hästen i fältet. Racets stora favorit ägs av Khalid Abdullah och vi hoppas att Roland Johansson hälsar ordentligt på den legendariske uppfödaren/ägaren. Kanske han kan få köpa en häst av honom och skicka till Junior? Favoriten heter Tamelly (New Approach) och det är Fabre som tränar. Det är årsdebut för Tamelly, men han ska vara överlägsen det här gänget enligt Geny. Det är Mickael Barzalona som rider Dorcia medan Cheminaud rider favoriten. Guyon sitter på banspecialisten Against Rules, fältets andra sto. 4 Spirit’s Revench har formen, men är nog inte så bra som talet anser. 5 Caravagio segrade i en löpning i årsdebuten, gillar riktigt tung bana och ser inte ofarlig ut. 3 Wind of Change är ute på för djupt vatten.
Det här ser grymt spännande ut för Dorcia. Visst är det tufft att bli straffad med 3 kilo för segern i Cupen, men hon är ju klassen i det här gänget. Återstår att se hur hon fungerar på banan. Vad gäller favoriten är vi inte imponerade av meriterna och vi noterar att han verkar behöva lite bättre underlag, inte hårt, absolut inte, men heller inte väldigt tungt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *