Mot Derbyt

Det var stor succe för tävlingarna på Santa Anita igår. Rejält ökad omsättning och dessutom en rejält ökad publiksiffra. Trenden i USA är tydlig. Storbanorna gör det bättre och bättre, medan de mindre banorna får det allt svårare. Publiken gillar att spela på de bättre hästarna, men omsättningen viker för de sämre vilket gör att vi får en mer och mer tudelad ”ekonomi” här över. Att det finns korrelation mellan fältets storlek och omsättning är gjutet, men än viktigare är korrelationen klass och omsättning. Viktigt är förstås att det i de relativt små fältet på 7-9 hästar finns flera som verkligen utmanar om segern, det lockar till garderingar på streckspelen och därmed högre omsättning.

Nåja, det var en liten utvikning från ämnet som är Kentucky Derby. Igår reds Wood Memorial på Aqueduct, Blue Grass Stakes på Keenland och Santa Anita Derby på… just det, Santa Anita.

I Wood var Godolphins Enticed storfavorit, men det var Old Time Revival som drog iväg i en övertygande ledning. Enticed under Junior Alvarado låg bakom och bevakade och såg stark ut på väg in på upploppet, men hade inte en chans mot Vino Rosso som bara var bäst för dagen. Vino Rosso är efter Curlin som mer och mer framstår som en superstjärna även i aveln (kostar bara 150 000 dollar att betäcka med). Vino Rosso har Street Cry som morfar och kostade 410 000 dollar som åring på Keenland. Pletcher har att åka med även i år och med Velazquez i sadeln måste det vara kanonchans! Lite mer distans bör passa ypperligt medan det är svårt att se hur Enticed ska kunna reversera den här formen.

I Kentucky visade Good Magic varför han är en av huvudfavoriterna till Derbyt. Man slogs om 1 miljon dollar i Blue Grass Stakes och segern var aldrig i fara för Good Magic som under Jose Ortiz segrade på 1.50.18 över 1800 meter. Tränad av Chad Brown har Good Magic segrat i Breeders’ Cup Juvenile, men efter att han blev ”stort” slagen i Fountain of Youth undrade man hur bra han var egentligen. Good Magic är förstås efter Curlin och morfar är Hard Spun. Good Magic gick för miljonen jämnt som åring på Keenland. Jag gillar även insatsen från Flameaway som aldrig ger upp över upploppet. Scat Daddy avkommorna är grymma!

Slutligen beger vi oss till Santa Anita och deras Derby. Justify var klar favorit att slå Bolt D’Oro som jag skrivit om tidigare och som alltså varit aktuell för Kentucky Derby sedan i september. Kanske lät Castellano på Bolt D’Oro Justify och Mike Smith ta det lite för lugnt där framme i ledning som dessutom var väl många längder, det fick ödslas en hel del kraft bara för att gå ikapp. Oavsett vad så var Scat Daddy sonen Justify bara hur läcker som helst att se och han är nog min favorit i nuläget. Baffert tror att det finns rätt mycket mer att hämta! Men Mendelssohn kanske blir svår att knäcka?

Vi noterar att alla tre segrarna såldes på Keeneland 2016. Good Magic för 1 000 000 dollar, Justify för 500 000 dollar och Vino Rosso för 410 000 dollar.
Ser ni några muskler på Justify?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *