Trickbag och Pakistan Star

Nu när säsongen är helt igång och topphäst efter topphäst visar upp sig känns det betydligt roligare att vara galoppintresserad, eller hur.

Otter har redan förtjänstfullt sammanfattat dagens händelser på Jägersro men undertecknad vill gärna lägga till några rader angående vad som väl ändå var dagens allra bästa insats nämligen Trickbags överlägsna seger i V4-avslutningen. Trots årsdebut som fyraåring och 63 pannor på ryggen städade han av ett vasst guldgäng helt utan prut, på snabb tid. Utan att ens vara särskilt hårt jobbad, enligt nya tränaren Danekilde i segerintervjun.

Den här glänsaren blir minst sagt svårslagen i alla sprinterlopp som rids i Skåne i år. Kanske också på gräset, Trickbag gjorde det jättebra som tapper tvåa bakom Seaside Song på Bro i september, innan han på allvar slog igenom under hösten.

Stilstudie av Chaves på Trickbag. Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

Fjolårets treåringar har verkligen klarat steget upp till eliten och det är välbehövligt. Black type-loppen har varit lite fattiga de senaste åren så 90-hästar som Stricker, Spitzbergen, Victor Kalejs, Trouble of Course och nämnde Trickbag är mycket välkomna tillskott. Dessutom väntar vi på årsdebut av en sådan som Gold Tyranny (anmäld till Pramms men struken till andra insats), och vår egen stolthet Stureplan kanske kan ta klivet upp vad det lider.

Långt från Jägersro reds dock dagens mest intressanta lopp, i Hongkong som hade sin stora vårtävlingsdag, Champions Day med tre Gr1. Småtunna fält med få gästhästar dämpade väl attraktionen lite, men för mig blev ett av loppen en höjdare eftersom Pakistan Star tog sin första riktigt stora seger, i Queen Elizabeth Cup över 2000 meter med drygt 12 miljoner kronor i förstapris.

Pakistan Star är ju idolhästen som redan i sin debut visade hysteriska fartresurser då han trots tappad start bara bombade runt till seger i rykande avslutning, och därefter har han varit en snackhäst inte bara i Hongkong. Lika mycket för sin kapacitet som för sin opålitlighet och egna vilja, i ett storlopp vägrade han helt sonika att springa vidare och fick utgå.

William Buick jublar på Pakistan Star. Foto: HKJC

Därefter krävdes lång psykisk rehabilitering, men nu verkar alla bitarna äntligen ha fallit på plats hos den faktiskt tyskfödde femåringen e. Shamardal. Som jockey idag hade han norsk-engelske William Buick, en sista-minuten-lösning eftersom Joao Moreira tackat nej och Kerrin McEvoy blivit sjuk. För ovanlighetens skull låg Pakistan Star med högt upp i fältet, och när luckan kom på upploppet syntes det snart att detta var dagen när hästen skulle få visa alla fans hur otroligt bra han är, när han själv bestämmer sig för att bruka resurserna fullt ut och på rätt sätt. Hoppas han fortsätter i den stilen.

Se loppet här (klicka på Multi Angle Race Replay).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *