Ingen vinner Derbyt?

Youtube ger nuförtiden en fantastisk inblick i hur man bäst förbereder sin häst inför ett sådant storlopp som Kentucky Derby. I princip varenda gallop läggs ut och man ser även till att filma en bra bit efter mål, då många gärna går rätt mycket längre än den officiella mållinjen och klockningen. De senaste dagarna har förstås mest varit gallops, och dessa bjuder inte alltid mycket att se på förutom allmänt välbefinnande och så. De lite hårdare jobben kom i förra veckan, under torsdagen eller fredagen och så här såg det ut för de större favoriterna.

Magnum Moon går på insidan och breezar 800 på 47.4 helt utan effort. Todd Pletchers coola, obesegrade, Malibu Moon avkomma är redan dollarmiljonär och kommer från seger i Arkansas Derby. Det som talar emot Magnum Moon är Apollo-förbannelsen. Ingen häst sedan Apollo 1882 har segrat i Kentucky Derby utan att ha startat som 2-åring. Dessutom har de allra flesta segrat som tvååringar, där finns det dock några få undantag. Här kommer iallafall Magnum Moon.

Audible ser lite trögare ut, också på insidan. Hästen har precis fått en egen stor sponsor, Amazons ljudbokstjänst Audible.

Audible tränas av Todd Pletcher och rids av Javier Castellano och hade tur med spårlottningen. Efter debuten i september, där det blev en tredjeplats, är Audible obesgrad och kommer närmast från seger i Florida Derby. Audibles främsta svaghet kommer från stammen. Ingen Into Mischief-avkomma har någonsin segrat i en stakeslöpning över 1800 meter.

En som jag verkligen gillar är Vino Rosso som tränas av Pletcher och har Velazquez på ryggen. Det är inget fel på det här jobbet va?

Efter två segrar som tvååring tog det ett tag för Vino Rosso att hitta sig själv, men segern i Wood Memorial var imponerande. Vad är det då för fel på Vino Rosso? Tyvärr är Wood Memorial ett katastrofalt preprace för Kentucky Derby (bådar även dåligt för Godolphins Enticed).

Noble Indy är den sista i Pletchers kvartett och den minst betrodda. Kommer från seger i Louisiana Derby, men den sista 600-hundringen gick över 38 sekunder, och då visar historien att man inte vinner Kentucky Derby. Jobbet var bara sådär också.

Storfavoriten Justify lider också av Apollo-förbannelsen. Men visst är Bafferts Scat Daddy-avkomma härlig att se? Här kommer han i en gallop

Segern i Santa Anita Derby var lysande, men observera att Justify aldrig startat någon annanstans än Santa Anita. Knappast ett plus.

Chad Brown var nöjd med Good Magics lugna breeze på 49.4. Han fick gå på efter mål och gjorde 1000 på 1.01.2

Jag gillar Good Magic, men även han gick långsamt sista 600 vid segern i Blue Grass Stakes. Dessutom har det inte funnits en Derbysegrare bland Blue Grass segrarna sedan 1991.

Den häst som vi följt längst inför Derbyt är Bolt d’Oro. Här är det inte mkt negativt att säga förutom att han är hållen formmässigt av Justify då förstås. Den längre distansen bör bara vara en fördel och så här såg det ut i hans senaste gallop.

Poängen med alla dissningar är att visa att det är svårt att ta en seger i Kentucky Derby. Det finns alltid vinklar som bryts eller kommer till när man analyserar. Att ta korta odds kan synas dumt i ett sådant här jämnt race, men faktum är att favoriterna har gjort mycket bra ifrån sig på 2000-talet

Mendelssohn skulle kunna bli den första att komma från Dubais Derby och segra i Kentucky Derby. Segern var överlägsen, och den speed figure han fick visar att han är bäst i fältet.
Mendelssohn har bara varit ute och känt på banan än så länge och då såg det ut så här.

Kanske inte som man tänker sig, men ändock min vinnare imorgon. Den blåblodige auktionsdyringen verkar klara alla underlag och med lite tur blir han bortglömd av de amerikanska spelarna.

Här säljs Mendelssohn på Keenland. In the back 3 million

En reaktion på ”Ingen vinner Derbyt?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *