Lite om ekonomi

Derbyt närmar sig med stormsteg och det här är inte bara en sportsligt fantastisk dag, men också en spelmässigt bra dag. Tävlingsdagar som i tisdags, med omsättning under miljonen, vinnarspel runt 10 000 och kombspel runt 20 000 är rena rama katastrofen och kommer omöjliggöra prispengar på den här nivån om inget händer.

Försäljningen av Täby möjliggjorde byggandet av Bro Park och av Bara Galopp, men är också en gigantisk kapitalförstörning. En normal investering i mark och fastigheter förutsätter att man förädlar fastigheten och gör att man kan sälja den vidare till ett högre pris än köpeskilling plus investering. Det är det svårt att göra med en galoppbana. Anläggningarna kommer tvärtom kosta pengar i underhåll och det gäller att det finns pengar till det. Arenaindustrin är enorm idag, men koncentreras mer och mer till innerstäder som är lätttillgängliga. Där är galoppen inte och vi är inget arenabolag heller. Med de investeringar som görs och gjorts kräver det en extrem ökning av publiken, dessutom en betalande publik, för att det ska vara möjligt. Att tjäna pengar på arenorna känns inte som en framkomlig väg. Lägg till att det kostar så mycket att anställa duktiga säljare att det oftast kostar lika mycket som det smakar.

I galoppsportens ekonomi står hästägaren lägst, det är basen. Härifrån försvinner pengar till tränare, foderproducenter, veterinärer, uppfödare med flera. Tränarna har anställda och är ofta även hästägare, men det går inte att komma ifrån att det läcker ut rejält med pengar. Uppfödarna måste själva betala foder, veterinärer, hingstägare och köpa in avelsmärrar. Här försvinner det förstås också ut en ansenlig summa. Högst upp i värdekedjan finns hingstägarna som kan ta enorma summor för ett språng.

Det som har gjort att den här ekonomin kunnat fungera så bra är att man lyckats sälja produkten kapplöpningar, och spel på den. Totalisatorn har varit fantastisk på att skapa mervärden till sporten, bookmaking inte så särskilt. En bookmaker drivs enligt affärsmodellen ”betting to extinction” vilket kort kan beskrivas att det gäller att hitta kunden och få kunden att förlora alla sina pengar till dig. En bookmaker kan jobba med extremt generösa odds till rätt kunder (sådana som förlorar sina pengar om och om igen), det kan inte en totalisator som tar samma avgift av alla.

Det kan tyckas som att en avreglering är hoppfull, nu kan många fler spelbolag sälja vår fina sport. Det är dock knappast huvudalternativet. Med de extremt låga omsättningar på vinnarspelen går det inte att tro att något bolag ska försöka ta procent från totalisatorn. Det finns helt enkelt inget case förutom i de större vertikala spelen som går via totalisatorn. Att andra erbjuder spel in i totalisatorn är förstås en möjlighet. Så fungerar det i USA när banorna delar med sig av ”raken” till den som säljer spelen. Det skapar incitament för banan att ha folk på plats (högre marginaler), men också incitament för andra att sälja produkten (höga marginaler för säljaren som inte har några kostnader och lägre marginaler för producenten) Vem vet, kanske Aftonbladet Bet kanske kan finnas i alla telefoner och sälja spel in i ”vår” totalisator. Att man långsiktigt hittar nya kunder den vägen känns dock inte troligt. Det som dock är möjligt är förstås att utveckla totalisatorn. Prova vad som händer med ett nioprocentigt spelavdrag på plats till exempel.

När det gäller cross-selling av spel blir galoppens kunder intressanta. Det är troligt att dessa även spelar på annat vilket gör att man har ett värde, det blir ”nya pengar”.  Tvärtom fungerar dock inte. De flesta som spelar på fotboll spelar inte på galopp och det finns inget incitament att konvertera sådana kunder för bolagen. (för ATG och totalisatorn skulle det dock funka)

För övrigt är det E-sportbetting som växer snabbast i världen. Kanske kan P-A rida mot Fredrik Johansson på virtuella hästar, då kanske jag får chansen också?

ATG verkar inte lägga sig platt utan kommer satsa rejält, säkert på att även erbjuda sportspel och om man ändå köper in odds till sport kan man väl köpa in fasta odds till engelsk galopp också? I ett perfekt scenario fortsätter det gå bra för ATG som har ett fantastiskt utgångsläge när boxarna öppnas. Frågan är förstås då hur intäkterna skall fördelas, risken är förstås att galoppens omsättning blir än mer marginell och då vill jag spekulera i att fördelningen ändras till galoppens nackdel. Nog om det. Det finns så mycket att skriva om det och vem vet, mycket kanske görs redan nu för att räta ut alla frågetecken.

Att gräva där man står är alltid en början. Att göra ett stort system till Derbydagen är en självklarhet. Använd er goodwill som galoppexperter och sälj andelar till vänner och bekanta. Berätta om komben och oddsen som finns där. Viska lite, erbjud exklusiva tips, är du hästägare tror jag du kommer till himlen även om du skarvar lite i bekantskapskretsen och meddelar att du hört att det är stenklart på Duke of Burden. ”Vinner alltid på Derbydagen” ”Chaves engagerad bara för den här segern” ”Gynnad av den garanterade överpacen”. Ni ser vad många argument jag hittade bara på en minut. Vid eventuell förlust har jag några bortförklaringar också. ”Utgångsläget blev för svårt” ”det var krypcasino där framme” ”jag tror han tappade en sko” behöver ni flera?

Armstrong har lovat att vi ska göra spelförslag igen, och jag har ju skrivit om alla hästarna så jag är väl förberedd. Blir dock lite nervös. Ingen hästägare har mailat mig och sagt att jag är dum i huvudet för att jag har fel om hästen. Ingen har mailat och skrockat, den som lever får se. Jag måste ha börjat skriva för snällt helt enkelt..

Glöm för övrigt inte att formen mellan Derbyt och Consolation korrellerar. Tror du på Sea Lieutenant i Derbyt kan du spika Zahara. Tror du istället på Voterlöpningen kan du spika Marta. Consolation känns som en bra förlöpning till Oaks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *