Hinder i helgen

Det är mängder av storlopp ute i den vida världen under helgen. På de brittiska öarna handlar det om hinder, i USA handlar det främst om tvååringar och i Hong Kong om den äldre eliten.

På Sandown rids Tingle Creek Chase (Grade 1) med 84 000 pund till segraren. Det är fyra lysande stjärnor som möts i toppuppgörelsen.

Altior är obesegrad över hinder och är favorit att försvara sin titel i Queen Mother Champion Chase på Cheltenham till låga oddset 11/8 dvs 2.375 ggr pengarna. Som Novice över häckarna 2015 blev det idel segrar under hösten och säsongen kulminerade med överlägsen seger i Supreme Novices’ på Cheltenham 2016. Till hösten var det dags att pröva på fasta hinder och som Novice kulminerade säsongen återigen på Cheltenham, nu med överlägsen seger i Arkle till bottenoddset 1/4. Hösten 2017 blev det en halsoperation, men när man kom tillbaka i våras blev det en överlägsen seger i Champion Chase och sedan också i Celebration Chase (som man segrade i för andra gången). Altior är en av de bästa hinderhästar jag sett och sättet han bara drar ifrån fältet när målgången börjar närma sig imponerar alltid. Det blir aldrig jämnt och spännande in mot mål när Altior är med. Nicky Henderson tränar och i sadeln sitter Nico de Boinville.

Saint Calvados tränas av Harry Whittington och har Gavin Sheehan på ryggen. Saint Calvados älskar tunga banor och gör racet själv i ledningen vilket garanterat att det här blir en äkta löpning. Saint Calvados var fyra, slagen 53 längder i Arkle i fjol. Säsongsdebuten kom på Naas i en Grade 3 och det blev seger så formen finns där. Det är tveksamt om kapaciteten finns att svara när Altior kommer dundrade.

Sceau Royal tränas av Alan King och i sadeln sitter Daryl Jacob. Man är likvärdig formmässigt med Saint Calvados enligt handikappern. Sceau Royal var duktig över häckarna och trivs som allra bäst på Cheltenham, men har segrat i en bättre Novice Chase här på Sandown. Sceau Royal kommer med fyra raka segrar och kommer inte ge sig lättvindigt.

Un de Sceaux rids av Ruby Walsh för Willie Mullins och då är det nästan alltid en topphäst, eller hur. I våras gick man i Ryanair Chase, dvs över 1000 meter längre, och kom tvåa. Över 2 miles segrade man sedan i Champion Chase (Grade 1) på Punchestown och det här blir säsongsdebut.
Den franskuppfödde valacken har ett formidabelt CV. Som fyraåring i Frankrike blev det två mycket snygga segrar i bumpers och som femåring kom han till Mullins och tog sin maiden direkt. Därefter blev det sex raka segrar och man var till och med tillbaka i Frankrike och härjade på Auteuil. Sedan blev det ett fall i första starten över fasta hinder innan det blev fyra raka segrar. Tre av dessa var i Grade 1 bland annat Arkle på Leopardstown och Cheltenham. Sire de Grugy och Sprinter Sacre var nu de främsta rivalerna till Un de Sceaux som sina framgångar till trots inte fått det där riktigt stora erkännandet. Un de Sceaux gör gärna racet själv, men lär inte förlora racet på grund av en spetskamp med Saint Calvados.

Racets upplägg lär vara ganska gjutet. Till ledningen går Saint Calvados med Un de Sceaux närmst. Den senare vill inte ha något fusk och ser till att tempot är friskt. Bakom ledarna går Altior och tre hinder ut kommer attacken. Sceau Royal ligger med där bakom och tar vad som bjuds. Ett alternativ är att Un de Sceaux försöker sig på samma taktik som senast på Irland när han slog tex Douvan. Hårt dragande i ledning och släpp ingen över bron. Vi hoppas på det senare, då blir det här kapplöpning när den är som bäst.

Det är även fina race på Aintree under lördagen. Bland annat är det Blecher Handicap Chase där Blaklion borde segra, men Don Poli och Ballyoptic kan också vara med där framme. I Many Cloud Chase rids storfavoriten Definitly Red av Danny Cook (minns jag rätt när jag tror att Danny var i Sverige ofta för några år sedan?). Man står nog för tufft till för Grand National, men man kan alltid pröva Gold Cup istället.

Om någon vill ge mig eller annan hindervän en julklapp så är bilden från Stuart Heron, finns att köpa signerad av artisten och Paul Nicholls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *