Hong Kongs stjärnstatus faller

Det har varit hårda tider i Hong Kong – det kan inte ha undgått någon. I kapplöpningsvärlden ser det fortsatt relativt ljust ut tack vare stora intäkter från totalisatorn i det speltokiga landet. Visst har man haft problem på slutet, med bookmaking och misstänkt lavning av racen, men Jockeyklubben är på sin vakt och ser till att stämma i bäcken.

För ett antal år sedan blev Hong Kong Cup en av höjdpunkterna när säsongen, så att säga, tagit slut i den ”riktiga” kapplöpningsvärlden. Höga prispengar höjdes och det började komma riktigt bra pengar in i sporten. Nu är det pärlor för svin istället och frågan är hur detta hände. Racing Post diskuterar frågan och skyller i mångt och mycket på den hårda konkurrensen från Dubai, men också nya löpningar i Saudi Arabien och Pegasus i USA.

Visst har man rätt i att de som ligger under världseliten (handen på hjärtat, världseliten tävlar mellan maj och oktober) inte kan vara överallt samtidigt. Man måste hålla med om det – det är ett faktum, men det är också så att mjuka värden betyder en del. Förutom för de två jättespelarna Godolphin och Coolmore förstås. Att åka till Hong Kong har aldrig varit en superspännande och glamorös affär (sett med västvärldens ögon).

För Hong Kong spelar det här ingen roll – förutom för någons prestige. Vardagsgaloppen håller hög klass och man vet vad man har och man vet vad man får. För oss som tittar in på sporten utifrån är det mäktigt och en vanlig onsdag på Happy Valley är bland det bästa som kan erbjudas en vanlig kapplöpningsdag. Men det är spelet och inte sporten som är i högsätet. Kontrasten mot Dubai kunde inte vara större. Under Karnivalen kommer det förvisso att spelas småsummor lite här och där, men det är sporten som gäller och man har inga intäkter från toton.

För kapplöpningsfansen i Hong Kong finns dock mycket att glädjas över. Information finns i överflöd och likt alla företag som inte behöver bry sig om kostnader produceras mängder av information som knappast en spelare bryr sig om. Det är därför man blir så glad när man följer hästarna inför helgens internationella tävlingsdag. Här kan man följa träningsjobben vilket inkluderar skolning i paddocken. Knappast en information som påverkar var man bör lägga sin tia, men väldigt charmigt för oss fans.

Det är svårt att inte gilla Hong Kong och dess otroliga överflöd. Att det sen inte drar några större världsstjärnor spelar heller ingen roll. Vi får se dessa tävla ändå. Faktum är också att alla dessa internationella meetings är en guldgruva för europeiska hästar som på hemmaplan saknar tillgång till jättelika prispengar. Både Dubai och Saudi samt Hong Kong är fräscha prispengar som har tillkommit utan minsta insats från den spelande allmänheten i Väst. Det finns inget som smakar bättre än champagne när den är gratis.

Nu hejjar vi alla fram Pia Brandt och Called To The Bar till seger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *