När vanlig spänning inte räcker – hindersport

När snön förhoppningsvis ligger vit på taken är det inte bara tomten som är vaken. Julen är ett stort tillfälle inte bara för klappar och god mat utan även för en spelare. Familjer träffas och man går på trav tillsammans samt spelar V75. Jag minns mängder av tävlingar på Solänget och alltid annandagen på Solvalla. Nyårsdagen på Täby när den fanns var alltid en glad tillställning.

För en galoppälskare är en av årets höjdpunkter King George VI Chase och den löpningen rids på annandag jul.

En stor anledning till att jag tycker att hindersporten är den ädlaste formen av kapplöpningar stavas Kauto Star. Det är den vackraste och bästa kapplöpningshäst jag någonsin skådat. Kauto Star segrade fem gånger i King Georg och slog därmed legenden Desert Orchid som ”bara” tog fyra segrar i löpningen.

Att spela på hästar är förstås ett nöje – men också en enorm spänning. Det är så mycket som kan gå fel. Innan racet kan tränaren ha glömt att träna och hästen tappar formen. Hästen kan ha ätit för lite eller för mycket och vara oförmögen att prestera på topp. Lägg till förkylning eller halsproblem. Ja ni vet, listan på bortförklaringar och förklaringar kan göras lång. Då har vi inte ens låtit starten släppa iväg fältet. När racet väl är igång kan det dessutom bli fel. Den lille på ryggen kan göra bort sig. En häst som måste gå i ledningen kan få press. En häst som inte går ett steg i spets hamnar där av misstag. Rids det på väntan kanske luckan aldrig kommer. Går man för tidigt blir man upphunnen. Ja, som sagt, ni kan det där.

För de flesta räcker ”listan” ovan för att skapa spänning. För några andra räcker det inte riktigt till utan vi vill gärna lägga till några moment.

King George rids över 4800 meter och det är 18 hinder som måste tas. Minsta lilla felbedömning av jockeyn gör att hästen riskerar gå i backen. Minsta misstag i hopptekniken och du kan få ett F (fallen) i raden. Dessutom kan du bli tacklad av hästar som hoppar snett eller bara på dig. BD står för Brought Down och det är heller inget man som spelare vill se när man studerar resultatlistan.

Min favorithäst, Kauto Star, hade ovanan att ALLTID göra ett misstag på sista hindret. Man kunde alltså aldrig vara säker på seger trots att han ofta såg ut som en mordvinnare med tre hinder kvar.

Jag har spelat på segraren i King George sedan 1999. Självklart har jag lirat i år igen. Insatsen är större än den borde vara när det gäller en steeplechase. Anledningen är Cyrname, en häst som kan vara arvtagaren till Kauto Star hos Paul Nicholls. Nu ska man veta att Paul Nicholls är av sann ”Hultman-natur” och gärna gråter och använder överord, men Nicholls har sagt att Cyrname kan vara näste Kauto Star. När man ser 30-50 race om dagen är det svårt att bli imponerad. Men när jag sår Cyrname slå Altior senast gick det upp för mig – det här är en ny Kauto Star. Här står det om mötet på Galopptips Sättet han attackerar hindren på och hur ”glad” han var hela vägen gör att jag tror att han står 4800 meter. Visst kan det vara så att han är bäst över lite kortare, men 600 meter till jämfört med senast skall han bara klara.

Sen är det ju det där med att han ska kunna prestera på topp också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *