Maxios – Hinderhästen

Det pratades mycket om Maxios (e.Monsun) ett tag inom Svensk Galopp. Den snyggt stammade hingsten (som det är/blir när familjen Niarchos fött upp och tävlat med hästen). Anledningen var att hans avkommor var populära (till en början) i Tyskland där han stod på Fährhof. Maxios var bra som tvååring, men blommade inte ut innan fyraårssäsongen och det var som femåring han var som bäst och tog två Grupp 1 segrar mellan 1600 och 2000 meter.

Maxios-avkommorna i Sverige blev några stycken, och hästar som Daxios och Light Treading lovar/lovade en del. Det är knappast någon anledning att ge upp sina Maxios-avkommor, de kan mycket väl vara sent utvecklade. Dessutom kan de vara ämnade för något helt annat inom galoppen!

Att föda upp hinderhästar är jobbigt. Eftersom det tar sådan tid att få ”bevis” på avkommornas storhet är det för många en stor chansning att betäcka med en förmodad (eller bekräftad) hinderhingst. Därför kostar det ofta väldigt lite att betäcka även med de bästa hinderhingstarna. Champion på öarna utanför Frankrike är Flemensfirth och han kostar bara 25 000 euro.

Dagens stora nyhet är att Maxios tas till Irland av Coolmore för att bli hinderbeskällare. Priset sätts till 6000 euro vilket kan jämföras med till exempel Crystal Ocean (e.Sea The Stars) som sätts i hinderavel för 8000 euro. Eftersom flera Maxios-avkommor redan visat riktigt lovande takter över hinder kan det vara ett riktigt bra tillfälle att betäcka med en lovande hingst vars avkommor kan starta lite på släta banan innan de går över hinder.

Coolmores National Hunt Stallions är just nu hingstar som tex Order of St George (e.Galileo) 6500 euro, Yeats (e.Sadler’s Wells) 5000 euro, Soldier of Fortune (e.Galileo) 8000 euro. Dessa toppstayers och Derbysegrare hade säkerligen fått större chanser förr i tiden innan speeden och tidigheten blev så viktig. Maxios är alltså i gott sällskap, och kanske kan en National Hunt hingst vara ett alternativ för uppfödare i Skandinavien? Alla handikaplöpningar finns ju tillgängliga om man inte får en toppstayer och handen på hjärtat är sannolikheten rätt mycket högre att man får fram en Derbysegrare genom Order of St George jämfört med den dyrare och rätt populäre Dawn Approach (e.New Approach).

Så – när får vi se den första Maxios-avkomman över hinder i Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *