Julböcker

Vissa av oss samlar på böcker om vår fantastiska sport. Det här inlägget är ett tips på böcker till den kapplöpningsintresserade.

Klassikerna

Det finns ett antal klassiker som man bara ”måste” ha läst. Men And Horses I Have Known av the Hon. George Lambton berättar allt som man behöver veta om hästar och hästfolk från kapplöpningarnas storhetstid. Lambton själv var tränare och sonen till the Earl of Durham blev champion 1906, 1911 och 1912. Han segrade som jockey i Grand Prix de Paris (steeplechase) 1888. Han tränade Lord Derbys hästar bland annat Hyperion.

On and Off The Racecourse av Eric Rickman är också något av en klassiker. Boken beskriver allt från hästägande till spelande och berättar om härliga spelkupper samt legendariska hästar, jockeys och tränare. Den är enklare än Men And Horses I Have Known, men klart njutbar. En tredje, mer modern klassiker är Mince Pie For Starters av legenden John Oaksey. Här haglar anektdoterna och man småspinner under sträckläsningen.

För den avelsintresserade

Den svenska klassikern i genren är Wachtmeisters  Fullblodsavel och Galoppsport. Läses främst för förståelse av den svenska galoppsportens historik. Andra godbitar är Bloodstock Breeding av Sir Charles Leicester samt den än mer imposanta Classic Pedigrees av Michael Church som även skrivit The Derby Stakes. De två senare är perfekta presenter till den som fyller jämnt. Inte billiga – men värda sin vikt i guld. Den som i likhet med undertecknad gillar amerikansk racing införskaffar Sire Lines av Abram S. Hewitt.

Till den spelförstörde

Den som älskar att fightas med bookmakers gör bäst i att läsa No Easy Money – A Gambler’s Diary av Dave Nevison. Än bättre är Enemy Number One av Patrick Veitch. Mer lättsamma böcker i ämnet är Born To Bet av Michael Church samt Betting On Myself av Steven Crist. Det finns mängder av böcker om roliga spelkupper som Racing Post har gett ut.

Till handikapparen

Den som vill bli bättre på att handikappa racen införskaffar snarast klassikerna från Andrew Beyer. Två titlar som står ut är Beyer On Speed samt Picking Winners. Mordins On Time  är ett annat måste för tidshandikapparen. Mer avancerade spelare vänder sig till Mike Maloney vars Betting With An Edge är bra. Tom Brohamers klassiska Modern Pace Handicapping är synnerligen bra för den som ämnar spela på den svenska dirttracken.

Till skribenten

Böckernas bok för den som är intresserad av journalism och sport – framförallt kapplöpningar är The Story of Your Life där James Lambie (självklart kompis med BZ) berättar allt från Sporting Life. Memoirs of a Racing Journalist av Sidney Galtrey är en annan klassiker som inte får missas.

Gillar du drottningen?

Vissa av oss följer drottningen skamlöst. Visserligen vet vi att man som Tatler säger inte kan diskutera drottningen. ”One can’t discuss the Queen – She is not a subject”. Men man kan ändå följa hennes framfart i kapplöpningsvärlden. Böcker i bokhyllan är då Bred For The Purple av Michael Seth-Smith samt förstås The Queen Mother’s Horses av ingen annan än Ivor Herbert.

Det bästa kommer sist

Bland det vackraste som finns i svensk kapplöpningshistoria är boken om Clarence von Rosen. Maud Engbergs berättelse, Hjärtats Kavaljer tar oss med runt Europa och berättar om tillkomsten av vår moderna sport. Lika underbar är boken om och av Georg Wiedesheim Paul. Kavallerister och Fullblod gavs ut 1929 och är en perfekt gåva till den som älskar namedropping av svensk adel samt den kapplöpningsintresserade. Kanske inte av riktigt samma höjd, men lika intressant och med mer modern namedropping har vi Alla dessa hästar av Bengt Gustaf Geijer som är en personlig favorit. Dels finns det geografiska kopplingar, dels finns det gemensamma vänner och bekanta.

Hästar I Dikt och Verklighet är en antolgi sammanställd av Åke Runnquist. Det här är ett fantastiskt verk med allt från antikens Xenofon och vår egen Njals Saga till Ivar-Lo, de Maupassant och Tolstoj. Här pratar vi klass och kvalitet.

218 böcker om kapplöpningar finns i biblioteket. Det jag saknar mest är boken om Aga Khans uppfödningar. Den köpte jag på Maisons-Lafittes i samband med en större spelvinst, men den har tyvärr förkommit. Lady Wentworths klassika genomgångar av fullblodsaveln står också högt upp på önskelistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *