Nocentsinkentucky

Efter min artikel om morgondagens Meydan plingade det till i telefonen. Det var ”Trumpetaren” aka ”Doktor Armstrong” som ville dra en lans för Nocentsinkentucky (e.Goldencents). Efter att ha tänkt ett tag undrade jag lite varför jag inte varit mer positiv. Det är ju knappast någon hemlighet att jag gilla amerikanare, ej heller att jag bli löjligt uppspelt av tidiga tvååringar. Nu har ju Nocentsinkentucky blivit tre och har vilat sedan slutet av oktober. Borde alltså utvecklats.

Min svensktränade favorit genom tiderna var Sirjoshua Reynolds (e.Kyllachy). Kyllachy-avkommorna var tidiga och fungerade ofta även på dirttrack. Sirjoshua startade redan i april som tvååring och första segern kom under William Buick som fortfarande var lärling 2007. Första gången jag såg honom var i en tvåårslöpning på Täby. Rio ägde och Yvonne Durant tränade. Han påminde om Svarte Hingsten när han segrade med åtta längder och jag var förälskad. Sedan blev det seger i Vinterfavoriternas med sju längder och samma avstånd blev det i Svealand på dirten. Han fick 87 i formtal och jag trodde världen låg öppen. Det blev fel och sedan dess har jag lovat mig själv att inte skriva upp någon svensktränad tvååring för mycket. Inte jinxa, inte vilja för mycket. Men det kanske är dags nu för Nocentsinkentucky kan vara något annat, kan vara den vi väntat på.

Visst slog han inte mycket i debuten den 19 juni. Men sättet han går ifrån på över upploppet, helt oriden imponerade.

I Future Stars såg han alls inte lika effektiv ut på gräset, men att få stryk av Silent Night visade sig inte vara någonting att skämmas för. Lite tätt mellan starterna var det också. Här är för övrigt länken till lopparkivet.

Tillbaka på dirten blev det sedan tre raka segrar tagna med totalt 26 längder. Han slog dock bara nio hästar i de tre racen och handen på hjärtat var det tre helt intetsägande tillställningar.

Nu möter Nocentsinkentucky ett hårt motstånd och distansen är 1600 meter. På fädernet hittar vi Goldencents som i sin tur är efter Into Mischief (e.Harlan’s Holiday). Into Mischief är den ledande avelshingsten i USA och Goldencents vansläktas inte. Det blev seger i Delta Downs Jackpot Stakes (Grade 3) värt en miljon dollar. Som treåring blev det seger i Breeders’ Cup Dirt Mile (Grade 1) värt en miljon dollar. Lägg till Santa Anita Derby (Grade 1) . Som fyraåring försvarades titeln i Breeders’. Han var även tvåa i Santa Anita Sprint Championship (Grade 1) över 1200 meter både som tre och fyraåring. Goldencents är urtypen av vad man som amerikansk uppfödare önskar sig. Extremt tidig och snabb. Flera har dock tränat vidare som treåringar och ser man bara till resultaten för treåringar på dirttrack var Goldencents femma bakom Into Mischief, Tapit, Curlin och Quality Road. 2019 betäckte Goldencents 239 ston!

Morfar är Mr Greeley (e.Gone West) som var en riktigt fin sprinter. Avkommorna står normalt inte en centimeter över 1600 meter. Meydan är dock inte tungsprunget.

Intressant nog öppnade Nocentsinkentucky i 11 gånger pengarna. Sedan har han gått ned till mellan 7 och 8,5 gånger pengarna där Unibet är lägst och William Hill med flera klart högre. Chinese Emperor står i 23 gånger pengarna och det känns väl rimligt.

Kretsen kring Nocentsinkentucky vet såklart om han är redo att ”pounce”. Kommer vi få se Nocentsinkentucky prestera på sin topp, eller nära? Oddset känns lite för korrekt för att man ska kasta sig över det, men hoppet finns där helt klart. Han tippas etta av Racing Post och bara det är väl en utmärkelse man ska vara stolt över.

Visst är det mer värde i Godolphins First View till 3,50 men jag kan inte lira mot Nocentsinkentucky. Han får vara med i några dubblar och tripplar each/way.

I övrigt på Meydan är det smaskigt med 67 gånger pengarna på Bullof Wall Street när det är fyra platser. Secret Ambition till 8 gånger är också bra each/way i dagens huvudlöpning. 1,50 på Benbatl var mer än jag trodde. Abrantes till 5 gånger pengarna i första racet är redan taget. Bra för trixien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *