Kvalhästen i fokus: Rubinstein

Årets första tvååringslopp närmar sig med stormsteg och på onsdag på Bro kommer flera spännande ungdomar ut i kval. En av dem representerar slutet på en mycket framgångsrik epok i svensk galoppavel. Rubinstein är nämligen den allra sista avkomman till 2010-talets ledande skandinaviska avelshingst, Eishin Dunkirk (e. Mr Prospector).

I årgången född 2018 finns bara två Eishin Dunkirk-avkommor, båda hingstar, och båda uppfödda av Rävdansens Stuteri. Hos Paul Fitzsimmons på Jägersro hittar vi Axlrod (u. Wonderful Top Fuel), medan Rubinstein (u. Asuncion), född några veckor senare än Axlrod, har fått sin uppfostran i Stockholms norra förorter av Patrick Wahl.

Båda var eftertraktade vid åringsauktionen i höstas, Axlrod kostade 200 000 kronor medan Rubinstein gick på det dubbla, 400 000. Hittar ni honom inte i listan? Han såldes under namnet Home And Dry men har döpts om, efter pianisten Arthur Rubinstein. Delägande Racemusic HB plägar göra så, med framgång: Erroll, King Cole och Basie är några fina exempel.

En annan lite lustig detalj i sammanhanget är att Rubinsteins hittills enda syskon, duktige helbrodern Barny, även han såldes under namnet Home And Dry när han 2014 gick under klubban, men alltså därefter döptes om.

Rubinsteins helbror och enda syskon Barny vinner på Göteborg Galopp 12/5 i fjol, med Nora Hagelund-Holm i sadeln. Tvåan Twentytwowontdo ses invändigt. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

På samma åringsauktion, 2014, sålde Rävdansen också en trekvartsbror till Home And Dry/Barny – samma far, Eishin Dunkirk, men med Home And Dry/Barnys mormor Delta Downs som mamma. Niels Petersen ropade in den fuxhingsten, namngiven Bounce. Men även han fick nytt namn, vi känner hästen betydligt bättre som Red Hot Chili, närapå trippelmiljonär i regi Patrick Wahl och fortsatt högaktuell med Pramms (L) , där han var tvåa i fjol, nära förestående.

Red Hot Chili är en stjärna, helt klart, men ändå inte sin mor Delta Downs (e. Deputy Minister) mestvinnande avkomma. Den titeln innehar två år äldre helbrodern Jimmy Mack, som med bonus drog in nära 2,9 miljoner kronor under en karriär som innefattade segrar i Jockeyklubbens Jubileumslöpning och Breeders’ Trophy.

Red Hot Chili är trekvartsbror och delar fuxfärgen med kvalhästen. Här vid vinst under Nelson de Souza. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Naturligtvis platsar både Jimmy Mack och Red Hot Chili på Eishin Dunkirks tio-i-topp-lista under en avelshingstkarriär som (i Sverige) började med en första mindre kull född 2006. Allra främst vad gäller intjänade pengar ligger dock Snake Lake (totalt 3,38 miljoner), medan fuxige supersprintern I Kirk får anses vara den mest kapabla med en aktuellt handikaptal på 95. Karriären är förhoppningsvis långt ifrån slut för någon av dem, men frågan är om de hinner ikapp Eishin Dunkirks vinstrikaste avkomma i världen; Japanfödde Honest John med 7,3 miljoner kronor på kontot…

Eishin Dunkirk har förstås också lämnat ett gäng kanonston: Ede Sensation, Dolly Dagger (även hon såld på auktionen 2014) och fjolårets Breeders’-etta For The Roses, som alla har dragit in mellan 1,6 och 1,8 miljoner kronor. Genom dessa och andra döttrar kommer han finnas i storloppsvinnares stamtavla under lång tid framöver.

Totalt är Eishin Dunkirk, än så länge, pappa till hela 16 svenskfödda miljonärer (inklusive bonus). Den senaste in i miljonklubben? Barny, storebrorsan till onsdagens kvalhäst i fokus, Rubinstein.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *