Kvalhästen – Precious Cayenne

Det är dags att uppmärksamma en ny kvalhäst och den här veckan är det dags att granska Precious Cayenne (e. Swipe) som skall kvala på onsdag under sin tränare Madeleine Smith.

Swipe

Fadern Swipe (e. Birdstone) har i år sin första kull ute på banan och står på Rävdansen. Den som hoppas (till exempel undertecknad) att Swipes amerikanska blod skulle generera massa nyttiga dirtråttor har all anledning att bli oroliga. Swipes två första segrande avkommor har nämligen segrat gräs! Vi har skrivit om Swipe förut, det kan du läsa här. Det vi vill tillägga är att även om fädernet inte är särskilt dyrt, Birdstone står för 5000 dollar, så har Swipe egna tävlingsmeriter som räcker långt. Annars har vi många väldigt fint stammade avelshingstar i Skandinavien som saknar egna meriter. Värt att påpeka är också att Birdstone är efter Grindstone som segrade i Kentucky Derby. Grindstone är i sin tur efter Unbridled (e. Fappiano) som också segrade i Kentucky Derby. Kolla förresten in Gainesways reklamfilm för Birdstone. Birdstones avkommor är normalt som bäst över 1400-1600 meter, men dom bästa har stått distans.

Mon Dia

Mon Dia (e. Funambule) är så klassisk svensk stolinje som det kan bli. Jag minns hennes maidenseger som igår och jag minns hur Tommy Gustafsson pratade om henne och prisade hennes härstamning. Hon var inte lika tidig som sin mor Amourina (e. Modern Pleasure), men ambitionen att segra i Dianalöpning fanns där. Det blev en sjätteplats, men hon var bara slagen två längder av Gimme Gimme (e. Funambule). Amourina var tia i Dianalöpning och långt efter Maureen Star (e. Diaghlyphard) som likt Amourina tränades av Janos Török. Amourinas främsta avkomma var inte Mon Dia utan Pamona (e. Funambule) som Tommy Gustafsson tränade fram till seger i Breeders’ Trophy Juvenile och Auktionslöpningen. I Diana blev Pamona trea, slagen en längd.

Mon Dia utvecklades inte efter den klassiska säsongen och sista segern tog i september 2009 i en Silverhandikap.

Amourina

Mormor Amourina lämnade alltså både Pamona och Mon Dia. Även slitvargen Mohikan (e. Indian Lodge) och unghästlöftet Memory (e. Diaglyphard) skall nämnas. Det är uppenbart att Amourina förärver tidighet vilket kanske inte är så konstigt när man vet att hon själv tog tre raka segrar som tvååring innan hon var trea i Amacita. Hon blev även trea i Vinterfavoriternas. Fadern Modern Pleasure är efter What A Pleasure (e. Bold Ruler) som var en lysande tvååring i USA och som var känd för att förärva tidighet och speed. What A Pleasure är undan Grey Flight (e. Mahmoud) som anses vara en av USAs bästa avelsston genom tiderna. Modern Pleasure tävlade med begränsad framgång för Olle Stenström och var ingen succé i aveln heller. (Segrade på både flis och halm)

Amourette

Amourette (e. Montal) är mormorsmor till Precious Cayenne. På turfen segrade hon i Dianalöpning, tränad av Tommy Gustafsson och i sadeln den ojämförlige Janos Tandari. Förutom Amourina lämnade hon bland annat ostartade Amira (e. Modern Pleasure) som i aveln lämnade Namir (e. National Zenith) som var en lovande tvååring som med tiden blev en riktigt bra stayer. Även Amoulette (e. Bal du Seigneur) var tidig och lovande och även hon lyckades i aveln. Främst genom Mister Admiral (e. Most Welcome) som var stenhård över 1200-1350 meter dirt och som säkert de flesta minns även idag.

Altesse – Altamira

Altesse (e. Moderne) hade, precis som sin dotter Amourette, en fransk fader. Precis som många andra i det här mödernet var hon tidig och segrade i Svealand som tvååring. Förutom Amourette finns det få spår av Altesse i aveln.

Modern Altamira (e. Carnoustie) har gett namn åt den kortare avdelningen av Oaks. Hon lämnade Derbysegraren Algarve (e. Montal) och hinderstjärnan Alcatraz (e. Kew Gardens).

En mer klassisk svensk stolinje än den som Precious Cayenne har får man leta länge efter. Blir det inte någon succé på banan förtjänar hon iallafall en chans i aveln. Och att det finns förutsättningar för en fin tvååringssäsong, det råder det ingen tvekan om.

2 reaktioner på ”Kvalhästen – Precious Cayenne”

  1. Hej. Riktigt roligt att läsa dina avelsinlägg! Få som har sådan koll på både internationell och skandinavisk avel och dessutom förmågan att läsa mellan raderna och analysera. Kul!
    Jvlgt intressant när du dissekerar en stofamilj, väntar med spänning på nästa…Bloomers, Lovey Dovey, Stone of Scone, Mondschein mfl. mfl
    Men visst vann väl Modern P också på gräs och dirt?
    För övrigt kan jag till en avelsnörd varmt rekommendera boken( du har den säkert redan) ”The legacy of Windfields Farm, Turqoise and Gold, bred in the Purpur” av Nolte och Armstrong. Här snackar vi breeding på hög nivå och så väldigt mkt mer än bara ND!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *