Cheltenham

Det är mindre än en månad kvar till Cheltenham, världens största hindermeeting. Jag har haft förmånen att vara på plats två gånger och det är helt klart en upplevelse som borde vara på allas ”bucket list”. Som hinderfantast är det förstås ett måste, men även slätloppsfanatikern kommer häpna över publikens engagemang och hästarnas prestationer. Gillar du att gå på Elitloppet? Ja då skulle du älska att gå på Cheltenham. Hänga ett par Guinness med Irländarna i den Irländska Byn är ett minne för livet som jag rekommenderar allt och alla.

Det är alltså mindre än en månad kvar till Cheltenham och det är dags att börja göra sin läxa. Med sju race per dag under fyra dagar är det ett måste att börja plugga formen nu. Både Racing Post och At The Races här öppnat sina siter dedikerade till Cheltenham. Här hittar du de anmälda hästarna och formen.

Det är alltså mindre än en månad kvar till Cheltenham, vilket innebär att det är få hästar som kommer starta mellan nu och festivalen. Det var dock hyfsat många som startade i helgen och mer aktuell form än så kommer vara svårfunnen. Det går alltså väldigt bra att göra sina insatser redan nu. De flesta är redan ”korrekta”, men det finns ett antal saker att tänka på som kan förändra saker.

Flera hästar är anmälda till flera olika race. Oddsen brukar indikera vilket race som är det troligaste, men här kan man få obehagliga överraskningar. Med några klick på hästens ”informationssida” får man upp vilka race hästen är anmäld till. Viktigast är förstås skaderisken. Inför Cheltenham glömmer man inte att träna vilket alltid innebär en viss skaderisk. Sjukdomar är något annat som kommer och går. Vill man vara på den säkra sidan väntar man tills marknaden gått ”NRNB” vilket står för Non Runner No Bet. På en sådan marknad får man tillbaka insatsen om hästen inte kommer till start. Oddsen på NRNB är tyvärr och förstås lägre än den rena Ante-Post marknaden. När en marknad gått NRNB kan man ta en gratis ”flyer”, chansning, på att en häst som är anmäld i två race och som man gillar startar i det race som ger högst odds. Lita på att tränarna vet vad dom gör när dom placerar sin häst.

Själv har jag börjat från början. För mig är en av festivalens höjdare det alltid inledande Supreme Novices’ Hurdle över 3200 meter. Här ser man så gott som alltid framtidens stjärnor. Ett exempel. 2016 segrade Altior (High Chaparral) före Min (Walk In The Park) som senare gick vidare till lysande steeplechasekarriärer. (Altior segrade i Arkle samt 2xQueen Mother). Trea 2016 blev Buveur d’Air (Crillon) som sedan segrade i Champion Hurdle 2017 och 2018.

I år är det en riktigt skev marknad. Willie Mullins tränade Appreciate It som är efter säkre hinderhingsten Jeremy, är obesegrad efter tre starter över hinder. Han har förlorat i en Point To Point tidigt i karriären och han var ”bara” tvåa i Champion Bumper här ifjol. Champion Bumper är alltså festivalens enda slätlöpning, för unga hinderhästar. Appreciate It har en RPR, Racing Post Rating på 162. Högst i fältet, men ändå bara ett kilo bättre än Metier (Mastercraftsman) som Harry Fry satt i ett lysande skick sedan han fick in Metier ifjol. Appreciate It står i 2,75 ggr pengarna, Metier i 8! Kom dock ihåg att Metier bara är fem år, ingen fördel i det här racet.

Jag har studerat alla race Appreciate It gjort, och faktiskt alla som de andra mest betrodda hästarna gjort och jag tycker mig kunna fälla megalampan. Det är dock inte till Metier jag vänder mig utan till två avkommor efter en tidigare favorithäst, Fame And Glory (Montjeu) som har visat sig framgångsrik inom hinderaveln. Fame And Glory segrade i Criterium Saint-Cloud (Gr.1) som tvååring och var obesegrad fram till Epsom Derby då ingen mindre än Sea The Stars blev för svår. Revanschen kom dock i Irish Derby där det blev en lätt seger. I Arcen fick han se sig slagen med 4 längder av Sea The Stars som sexa. Han stod alla dagar i veckan och segrade till slut i Gold Cup (Gr.1) på Ascot! Följde man formen noga såg man snabbt att Fame And Glory var som bäst på underlag åt det snabbare hållet. Visst tog han segrar på Good To Soft, men bäst gick han på Good något som också verkar vara fallet med hans avkommor.

Till Supreme Novices’ Hurdle brukar det inte räcka att vara bäst på gamla meriter. Ingen i fältet har gjort många starter över häckarna och det finns gott om utrymme för förbättring. Min tes är att några av de hästarna som visat bra form över lite tyngre banor kommer att gynnas mer än Appreciate It över det förmodat snabbare underlaget.

Hästarna jag tänker på att dels Ballyadam, dels Soaring Glory. Ballyadam är väl hållen av Appreciate It i de senaste två starterna och jag misstänker att oddset på nio ggr kan gå upp något när det närmar sig race. Jag gillar dock den senaste insatsen. Jack Kennedy tar det lugnt med Ballyadam och till synes helt utan ansträngning tar han sig upp bakom täten som trea/fyra med två hinder kvar. Detta trots den tunga banan. Han är slagen tre rågade längder trots ett misstag över sista häcken. Han är närmre utan misstaget och på en snabbare bana tror jag han kan speeda ned Appreciate It.

Än mer intressant är Soaring Glory, också till nio gånger. Visst stod han bra till viktmässigt i Betfair Hurdle, men sättet han går ifrån på imponerade. Jonjo Junior rider otroligt smart och han lär vara högt placerad inför den krävande uppförsbacken som utgör slutrakan på Cheltenham.

Det finns än fler outsiders med chans i fältet, men jag har valt mina två. Vem väljer du?

Nästa race är Arkle, som är en Novices’ Chase över snabba 3200 meter. Här får vi se fenomenet Shiskin (Sholokov) som ståtar med en RPR på 180 och redan anses vara en av de bästa man skådat. Nicky Hendersons adept gillar Cheltenham och segrade i Supreme Novices’ Hurdle ifjol. Det har blivit tre lätta segrar över fasta hinder till bottenodds och många anser att dagens 1,91 är rena bjudoddset.

Motståndet kommer främst från Willie Mullins-tränade Energumene (Denham Red) som givits en RPR på 178 efter en imponerande seger i den irländska Arkle på Leopardstown. Själv tycker jag att det är ett överbetyg, men det är det vi får se och Mullins har ju levererat med några franska importer genom åren. Oddset 3,50 känns lågt.

Det tredje racet är en festivalhandikap där vi inte behöver analysera racet innan vi sett startlistan. Sedan följer Champion Hurdle, mer om det en annan dag.

2 reaktioner på ”Cheltenham”

 1. Hej Fredrik,
  Jättefint jobb och så intressant läsning ! Så synd att Coronatider
  omöjliggör besök på Cheltenham för många. Många
  engelsmän/irländare och en del andra hindervänner riskerar
  dock hellre livet än att missa Cheltenham….

  1. Tack Jesko, ja det är förstås en otrolig förlust för hela galoppvärlden. Vi får tänka att vi får njuta extra av hästarna i år och kanske extra mycket av den ”irländska byn” nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *