Champion Hurdle

Strax efter klockan tre engelsk tid på tisdagen är det dags för Champion Hurdle. Det här racet har varit en ständig källa till oro under mitt liv då jag tenderar att bli lite för ”säker” på segraren. Mycket berodde på min stora idol Istabraq (Sadler’s Wells) uppfödd av Shadwell och tävlandes för Shejk Hamden i John Gosdens träning. Men det är inte den tiden Istabraq är känd för. Han var en hyfsad stayer, strax över 80 i handikap, men som fyraåring såldes han till JP McManus för 38 000 GNS. McManus sände Istabraq till den skicklige HINDERTRÄNAREN Aidan O’Brien som snart skulle hamna på Ballydoyle. O’Brien lät sin förstejockey Charlie Swan pröva Istabraq över häckarna i en enkel Novishäck på Punchestown. Han förlorar som favorit och katastreras i slutet av november 1996. I början av december tar han sin första seger över häckarna och det i en Grade 1 löpning. Det skall bli 23 segrar på 29 starter över häckarna och han segrar tre gånger i Champion Hurdle.

År 2000 jobbar jag med att förvalta aktie och obligationsportföljer på Carlson Investment Management. Jag har börjat frilansa på Kanal 75 som galoppexpert. Livet leker och Betfair kontot går varmt, framförallt under hindersäsongen. Att Istabraq skull kunna misslyckas med att ta ett hattrick i Champion Hurdle fanns inte på kartan. När fältet släpps iväg av startern har jag 3500 pund på Istabraq till ett snittodds runt 1,70. Hjärtat hamnar snabbt i halsgropen, men segern blir säker till slut. Här ser ni racet och förstår varför jag svettades lite.

Årets upplaga bjuder inte på några rena hattrickmöjligheter. Fjolårets hjälte, Epatante (No Risk At All) står i 4,5 ggr pengarna att ge ännu en seger till sin legendariske ägare, JP McManus (som alltså även ägde Istabraq). Nicky Henderson tränar det här stoet som lär få det svårt mot supertuffa stoet Honeysuckle (Sulamani) som är obesegrad i 11 starter över hinder och tvåfaldig segrare i Irish Champion Hurdle. Hon gick i Mares’ Hurdle ifjol och rids av Rachael Blackmore. Epatante är helt klart gynnad av att distansen är 3200 meter. Honeysuckle står 4000 utan problem.

Grabbarna då? Goshen (Authorized) har ett gott rykte och var spelad till stor favorit i Triumph Hurdle ifjol. Då tappades ryttaren och det har varit en hel del stolpe ut för femåringen. Goshen var helt under isen på Cheltenham i december i en viktig Trial, men var tillbaka i form i Kingwell Hurdle (Grade 2) på Wincanton. Jag tror det är ett år för tidigt för Goshen. Silver Streak (Dark Angel) gör sitt tredje försök i Champion Hurdle. Han var 12 längder efter Epatante ifjol, men slog denna på Kempton i julas. Borde rimligen få svårt mot tjejerna, men är i sitt livs form och en möjlig skräll till 15 gånger.

Det är svårt att räkna bort Buveur D’Air som segrat i Champion Hurdle 2017 och 2018. Kanske det kan bli ett orent hattrick? 26 ggr är oddset på 10-åringen. Det är mycket svårt för äldre hästar att segra här. Ingen har gjort det sedan 1997 (bara två femåringar). Bäst att stå över.

Nej skrällen som kan grejja det är faktiskt en annan märr. Concertista (Nathaniel) trivs på Cheltenham. Efter segern i Dawn Run ifjol har hon två segrar på Irland och hon blir hyperintressant att se till 21 gånger pengarna. Det blir intressant att se hur Mullins gör med jockeybokningarna. Sonen Patrick Mullins är amatör och kommer inte få rida på Cheltenham.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *