Dags för Gold Cup

Så har vi äntligen kommit till fredagen. Vis av erfarenhet har jag alltid sparat en slant till just den här dagen. Det finns ju en risk att man haft ”otur” tisdag, onsdag och torsdag. Jag vet inte hur många gånger mina säkra lir har ett BD (Brought Down) i resultatlistan…

Normal har jag också ”sparat” pengar hos min bank bookmaker i form av förtidslir. Detta påverkar förstås beteendet under själva fredagen, behövs det motlir? Svaret är nästan alltid nej, men jag är väldigt dålig på att leva som jag lär.

Nåväl, till racen! Vi inleder med Triumph Hurdle vilket betyder korta häcken för kidsen. Tänk att Tiger Roll segrade här 2014! Här letar vi alltid efter hästar tränade av Henderson eller Hobbs som är särskilt begåvade i den här kategorin. Mullins segrade ifjol och Elliott har två segrar på 2010-talet. I år dominerar de senare marknaden totalt. Elliott har fyra under 21 ggr, Mullins bara en, men han har fyra till under 41 ggr.

Zanahiyr (Nathaniel) är obesegrad i tre starter över häckarna och verkar vara Gordon Elliotts förstahäst. 5/2 är lågt och 6/1 är bättre på andrahästen Quilixios (Maxios) som är obsegrad i fyra starter. Elliots Duffle Coat (Alhebayeb) är också obesegrad i fyra starter och har fördelen att en av dessa togs på Cheltenham. Intressant till 17 ggr pengarna, men RPR värderar Duffle Coat 10 lb lägre än Zanahiyr.

De senaste åren har segraren betalat 10, 13 och 21 ggr pengarna. Jag tycker det är värt att hitta outsiders, formen ändrar sig snabbt för de här fyraåringarna. Busselton (Mastercraftsman) tränas av Joseph Patrick O’Brien som har det här i ådrorna. Busselton har inte varit långt efter Elliotts hästar i Grade 2 och Grade 1 löpningar på Leopardstown. Det är inte omöjligt att han slipar till Busselton lite extra. 41 ggr pengarna!

French Asset (French Fifteen) vore en tråkig segrare till nio ggr. Tränad i Frankrike gick han okej på Lyon-Parilly och Saint Cloud, men köptes till Irland för 62 000 euro. Tränad av Miss Ellmarie Holden blev det seger med 22 längder i debuten över häckarna. Ovanligt i ett 18 hästarsfält. Sedan sålde Holdens French Asset och nu blir det debut för Mullins.

Albert Bartlett’s Novices’ Hurdle rids över 4800 meter och har ridits sedan 2005. Bob’s Worth är en känd segrare som sedan gick och tog hem Gold Cup. Själv minns jag med glädje Wichita Linemen till ett lågt odds men hög insats. Det var på den tiden man kunde följa Jonjo och Tony McCoy utan att behöva oroa sig. Nu börjar man bli less på att förhandsmarknaden som vanligt handlar om Elliott vs Mullins, men glädjande nog har Paul Nicholls en häst med chans. Barbados Buck’s (Getaway) har blivit bättre och bättre och är en av många i en på förhand väldigt jämn löpning. Vem av Nicholls rids av Bryony Frost?

Gold Cup är världen främsta hinderlöpning och på 2000 talet minns vi förstås Best Mate som tog ett hattrick. Det bästa jag någonsin sett är förstås kampen mellan Denman och Kauto Star. 2007 segrade Kauto Star och 2008 segrade Denman. 2009 såg det ut så här.

Det här är inte ett race som ser många storskrällar, men Al Boum Photo (Buck’s Boum) kommer med två raka segrar till 13 ggr respektive 4,33. Han står i fyra gånger att nå ett hattrick och andrahandare är Champ (King’s Theatre) till 7 ggr. Det ser alltså ut att bli ett ganska högt odds oavsett vad i år. Betänk dock att hela England och Irland kommer lira på det här racet under fredagen och min gissning är att dom lirar på Al Boum Photo som antagligen kommer gå ned till 3 ggr, kanske lägre. Det innebär i sin tur att andra hästar kommer drifta i odds, det vill säga ge mer. Då är det bra om man lirar hos en bookie som garanterar att man aldrig får sämre odds än SP (Starting Price) vilket brukar kallas för Best Price Guarantee.

Frodon (Nickname) tränas av Nicholls och skrällde i King George under Bryony Frost. Det racet ser ni här.

Det finns dom som hävdar att Frodon är särskilt bra på Kempton, men faktum är att han har sex segrar på 13 Cheltenhamstarter. Frodon är bäst i ledningen och hur enkelt är det att leda runt om på Cheltenham i Gold Cup. Hästar som älskar att bowla along själva får ofta tryck, men favoriten lär inte trycka på innan vi börjar närma oss slutet med typ tre fyra hinder kvar.

Vi lär även ha Native River (Indian River) i startfållan. Han segrade 2018 till 6 ggr pengarna vilket gör att man häpnar lite över dagens 17 ggr pengarna. Segern i Cotswald Chase visar iallafall att Native River är i form och då lär han inte vara långt borta när mållinjen närmar sig.

Nicky Hendersons Santini (Milan) har varit en snackhäst i många år. Han var en grym staying hurdler och var tvåa här ifjol. Man kan helt klart argumentera att Nico de Boinville förlorade racet genom att klumpigt och korkat flytta ut Santini i en situation som knappast var särskilt trång. Santini kanske inte varit lika bra sedan dess, men till 15 ggr smeten är Santini racets stora värde each way.

Kemboy (Voix Du Nord) har tre olika anmälningar till festivalen. Han kommer från seger i Irish Gold Cup, men trots det är det inte säkert att Kemboy går för det här racet. Mullins vill väl inte slå sin Al Boum Photo med Kemboy? Kommer Kemboy till start är han ett bra värde till 15 ggr pengarna. En anledning att han står så högt är att han var klart slagen ifjol och sannolikheten att han får ett race som på Irland är lika med noll. Det var bara fem hästar och en sprint hem med två kvar. Bedöm själva.

Kemboy kanske dock är med och ser till att Frodon inte får hållas i ledningen? En sak är säker, spännande blir det. Men blir det lika spännande som ”the greatest race ever” framröstat av Racing Posts läsare.

Dessie hatar verkligen det tunga underlaget, det har snöat och regnat rejält. Men snacka om vinnarskalle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *