Ugotthelook segrade på Saint Cloud

Det var förhoppningsvis många skandinaver som tog för sig på toton när Ugotthelook (Uncle Mo) segrade på Saint Cloud i Paris. Oddset var skyhögt, över 40 ggr pengarna vilket tyder på att man väl försiktig i toton.

Racet ser ni här, men ni måste ha ett konto (gratis) på France Galop. Jag hade inget större hopp att få in liret när man såg att han var trög ut ur boxarna. Ugotthelook gav ett flegmatiskt intryck längst bak i fältet och racet var bara 2000 meter. Efter 500 meter är jag mer nöjd med hur Ugotthelook rör sig, men jag blir lite orolig in i slutsvängen när han ser ut att tappa lite. När jag inser att det var för att Gregory Benoist försöker skaffa sig slagläge blir jag gladare igen. Han väntar med attacken tills han når pålen som markerar 400 kvar. 100 kvar är han i ledningen och lyckas hålla undan för en av förhandsfavoriterna, American Apples (American Post). Segern var värd 14 000 euro och nu kan man tryggt spänna bågen högre för den talangfulle hästen som nu börjar motsvara det rykte han hade inför derbysäsongen.

Ugotthelook började sina dagar på Irland. Hans far, Uncle Mo (Indian Charlie) står på Ashford i Kentucky och kostar 175 000 dollar att betäcka med. Han var själv en speedig och tidig tvååring som segrade i Breeders’ Cup Juvenile och tjänade 1 296 000 dollar sin första säsong. Det blev fem starter som treåring och han segrade bland annat i Kelso Handicap och var trea i Wood Memorial. Han stod 1600 meter, men inte mycket mer. Uncle Mo blev snabbt en succé i aveln och han kan redan kalla sig för Sire of Sires genom bland annat Nyquist, men även Outwork och Laoban. Superstoet Unbridled Mo, är en annan stjärna och åringar efter Uncle Mo snittade över 300 000 dollar 2019 (66 såldes totalt). Han har ett rykte om sig att lämna avkommor som går bra även på gräset och det är Ugotthelook ett klart bevis på.

Från Irland fördes Ugotthelook till Frankrike och på Arqana, Deauville i oktober 2018 såldes Ugotthelook till Niels Petersen för 180 000 euro. Det med våra mått höga priset var snarare att betrakta som ett fynd för mödernet var heller inte dåligt. Louve des Reves (Sadler’s Wells) var kanske ingen segermaskin, men tog sin maidenseger som treåring i Deauville. Ägd av Wildenstein siktade man högt och det blev några fjärdeplatser i Listedlöpningar innan hon äntligen kom tvåa i en Listed. 2006 blev det en seger i Compeigne värd 12 000 euro över 1800 meter. 2007 skeppades hon till USA där det blev några starter i för hårt sällskap.

I USA fick hon några fina avkommor, tex Omar Bradley (War Front) som efter några omvägar hamnade i Danmark.

Vi stannar förstås inte där. Louve des Reves är undan Louve (Irish River) som har lämnat topphästen Loup Breton (Anabaa) som tävlade på högsta nivå både i Frankrike och USA. Andra stjärnor är Lil Wing (Galileo) och Louve Royal (Peintre Celebre).

Louve var i sin tur undan Louveterie (Nureyev) som i aveln lämnade Loup Sauvage (Riverman) och Loup Solitaire (Lear Fan) två riktiga topphästar.

En sak som slår en när man går igenom stamtavlan på Ugotthelook är att det hela tiden, både på mödernet och fädernet, återkommer vissa detaljer. Den bästa distansen är 1600-2000 meter för de allra flesta och många har tävlat med stor framgång både i USA och Frankrike. Så passande att Ugotthelook, med sin amerikanske far, nu står hos Pia och Jocke Brandt i Frankrike.

En galen detalj vad gäller Louve des Reves är att hon såldes för ynka 13 000 euro 2018. Förvisso gammal, men ändå!

Den som letar finner sägs det och det finns en väldigt intressant detalj på mödernet. I stamtavlan hittar vi Nureyev (Northern Dancer) och Sadler’s Wells (Northern Dancer). Det innebär att superstoet Special (Forli) har två inteckningar i stammen. Special lämnade Nureyev, men också Fairy Bridge (Bold Reason) som är känd för att vara mor till avelsgiganten Sadler’s Wells!

Nureyev var en lysande avelshingst och var en av de dyraste åringarna världen skådat när han köptes av Stavros Niarchos på Keeneland 1978. (Priset motsvarar över fem miljoner dollar). Han döptes efter Niarchos favoritdansare och skickades till Europa. Debutsegern togs lätt, självklart var den på Saint Cloud, samma bana som passade Ugotthelook så bra.

Nu hoppas vi att Ugotthelook fortsätter att glädja Nils Petter Gill et co och att man sedan tar Ugotthelook till Skandinavien för en avelskarriär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *