Dubai World Cup

Godolphin Mile (dirt)

Det här är alltid en av dagens höjdpunkter, vem älskar inte en miler? Den här dagen inleds med ett riktigt bra race. Man måste vara snabb, måste vara stark. Förutsättningarna gynnar amerikanska milers som är vana vid att gå ”all out” direkt. Ifjol segrade Coal Front, tränad av Todd Pletcher. 2007 segrade Spring At Last, tränad av Doug O’Neill som i år har med Parsimony. I år är dock mina amerikanska landsmän bortlottade.

2 Avant Garde (Tonalist) startar från box 13 och det kan nog inte Luis Saez lösa. Gustavo Delgados häst visade kanonform senast på Gulfstream och formen är helt klart bättre än den som räckte till seger ifjol för Coal Front. Tror ändå den får svårt. 9 Parsimony (Dominus) startar från box 12. Tränas av Doug O’Neill och i sadeln sitter William Buick! Parsimony har en hel del tactical speed, men att använda den brukar kosta. Formen mot en häst som Tacitus (som han var nära i Suburban Stakes) räcker långt och en aggressiv ritt från Buick kan leda till seger. Formen är något bättre än Avant Gardes och Parsimony har förmånen att ha segrat på Meydan förut.

Då var det 2000 meter, men ni såg väl att det var William som red även då? Parsimony har två starter över sprinterdistans efter vila och i senaste jobbet gick han ”handily” 1.13 över 1200 meter. 13 Snapper Sinclair (City Zip) startar från box 14 och är minst lika snabb som Parsimony om vi tittar på Speed Ratings. Var fyra i Breeders’ Mile 2019 och kan absolut skrälla. Har ändå alltid haft svårt mot bättre motstånd, men Asmussen vet vad han gör och Rosario rider i flytet.

Avant Garde står i 10 ggr hos Unibet, Snapper Sinclair i 13 och på Parsimony får man 26 ggr. Mest värde hos Parsimony.

Armstrongs analys:

Om loppet: Hästen att slå är Midnight Sands som jagar sjunde raka segern på Meydan. Passerade senast enkelt ledande Chiefdom som dock gjorde comeback efter ett års frånvaro.

Japankollen: Dieu du Vin är inte pjåkig och får Frankie Dettori sadeln men har fruktansvärd otur med spårlottningen; 13-13-13 i sina senaste starter och nu 15. Måste höja sig för att segerstrida.

Se upp för: Tuz! Bara fem starter i karriären som inleddes med två vinster på den mindre kända ovalen i Pyatigorsk (den kända kurorten i norra Kaukasus). Borde ha gott om utveckling kvar i sig.

Det lutar åt: chanslir på Tuz.

Dubai Gold Cup (3200 gräs)

I långa Gold Cup finns inga amerikaner i startboxarna. Favorit är Secret Advisor (Dubawi) som rids av William Buick, tränas av Charlie Appelby och förstås tävlar i Godolphins färger. 2,75 är oddset vilket känns rimligt. Sedan följer Subjectivist (Teofilo) till 3,75 och den här långtradaren kan mycket väl leda racet från start till mål. Spanish Mission (Noble Mission) var före Secret Advisor i Saudi och kommer vara ”in the thick of things”.

Armstrongs Analys:

Om loppet: Godolphin mönstrar ett mäktigt lag i detta maraton. Secret Advisor är obesegrad på Meydan och avslutade starkt i Saudiarabien, visserligen slagen av Spanish Mission.

Japankollen: Inga japsar tar chansen.

Se upp för: Högst ratad är tysktränade Maxios-sonen Walderbe, som vanligt med duktiga fransyskan Mickaëlle Michel i sadeln. Debut över distans och bana dock.

Det lutar åt: svårt komma ifrån Secret Advisor.

Al Quoz (1200 gräs)

Amerikanska grässprinters blir bara bättre och bättre och i år finns det en god sannolikhet att någon av dom kan överraska. Man skall dock komma ihåg att 1200 meter rakbana inte existerar i USA. 2 Extravagant Kid (Kiss The Kid) är lite av ett fynd till 17 ggr pengarna. Gamlingen (8 år) är segerlös i år, men tittar du på formen från Breeders’ Cup Sprint Turf ifjol så räcker det långt för den här hästen. Brendan Walsh är bra på att matcha sina hästar och även om jag helst skulle sett en amerikansk stjärnjockey ombord så tror jag att man valt Ryan Moore för seger.

10 True Valour (Kodiac) är ett märkligt case. Jag ser formen som rätt klassig, men visst är distansen för kort? Jag tror han kommer sist om inte Rosario lyckas trolla något enormt.

13 Cowan (Kantharos) är spännande. Asmussen och Rosario är en bra combo och den här hästen har acklamatiserats väl genom starten i Saudi. Antalet andraplaceringar är knappast en tillfällighet, använd Cowan bakom din favorit till segern. Oddset på 17 ggr är fair, inte mer.

Godolphin har haft det tufft i det här racet genom tiderna, men de senaste två åren har man segrat. Det luktar hattrick genom Space Blues (Dubawi), men visst vore det passande om Shadwell fick segra med Khaadem (Dark Angel).

Armstrongs Analys:

Om loppet: Det kretsar kring Space Blues; klart topprankad, inte förlorat på över ett år, och Charlie Appleby har vunnit detta lopp två år i rad. Men Space Blues har faktiskt aldrig vunnit över 1 200 och är därmed sårbar.

Japankollen: Tyvärr japsfritt även här.

Se upp för: Shejk Hamdan gick tyvärr bort i veckan och seger för comebackande, snabbe Khadeem skulle vara en fin hyllning till mannen bakom Shadwell. Inte är det omöjligt heller.

Det lutar åt: att gå emot Space Blues, med Khadeem.

UAE Derby (1900 dirt)

Ifjol segrade USA genom Plus Que Parfait, tränad av Brendan Walsh. Normalt går det här racet till en hemmahäst, alternativt till Sydafrikas Mike De Kock. I år har japanerna laddat rejält och det är Armstrong som får stå för den analysen.

Team USA skickar 2 Ambivalent (Constitution) som startar från box åtta. Tränar gör Doug O’Neill och i sadeln sitter Luis Saez. Som tvååring var han ute mot hårt motstånd utan att lyckas och han kommer från en maidenseger på Santa Anita över 1200 meter. Det känns som att det blir en svår uppgift och hästen har matchas även på gräs. Smart Strike som morfar kanske gör att han trivs extra bra i Dubai?

5 Lugamo (Chitu) tränas av Antonio Sano som engagerat Oisin Murphy för uppgiften. Den här hästen har jag sett i tre starter (två segrar) på min hemmabana Laurel och jag kan inte tänka mig att det räcker till seger. Lugamo måste utvecklats enormt över vintern för att ha med segern att göra. I senaste jobbet breezade han 1200 på 1.13,2.

Armstrongs Analys:

Om loppet: Bland de treåringar som tävlat i Dubai i vinter är oexponerade Panadol bäst tillsammans med Guineasvinnaren Mouheeb, men nu är det upp till bevis mot tuffa konkurrenter från USA och Japan.

Japankollen: Starkt lag! Känslan är att France De Go Ina är ordentligt preppad för detta av mästertränare Hideyuki Mori och Joel Rosario i sadeln känns hyperintressant. Stallkompisen Pink Kamahameha vann Saudi Derby men drog trist spår. Tredje japanen Takeru Pegasus ska heller inte räknas bort; Ryan Moore tar ritten på en talangfull, orutinerad häst med härstamning att uppskatta lite längre distans.

Se upp för: Godolphinstoet Soft Whisper är obesegrad på två försök på Meydan, och kan förlåtas för missen i Riyadh senast.

Det lutar åt: Japan. Mest sugen på France De Go Ina, trots hopplöst namn.

Golden Shaheen (1200 dirt)

Ojojoj, det här racet är fantastiskt ur ett spelperspektiv. Otroliga och otursförföljda Matera Sky (Speightstown) förlorade till Copano Kicking (Spring At Last) i Saudi. Är mer än värd segern och jag ser 5 gånger som ett bjudodds. Jag har lirat hårdare än normalt bara för att oddset inte går att motstå. 2019 var Matera Sky klart slagen av XY Jet och kanske är det si och så med vinnarskallen. Startbox fyra är ett kanonläge i det här racet som har en sväng.

Amerikanska Jalen Journey (With Distinction) tränas av Asmussen och har Saez i sadeln. Oddset på 21 ggr känns korrekt, det här är en outsider. Han har segrat i fem av tio starter, men kommer från två segrar mot löjligt dåligt motstånd. Borde vara utklassad, men formen är på topp. Han lär öppna på 22 sekunder och borde ha ett högt värde för Emiraties som vill äntra vinnarcirkeln i lägre klasser än detta. Box sju är helt ok.

Wildman Jack (Goldencents) är snyggt stammad och har gjort det bra på gräset. Kommer från en bländande insats på dirt och den speed rating han har från Santa Anita senast räcker till seger med flera längder. 10 ggr lockar förstås som vinnarodds, men slog han egentligen något på Santa Anita? Outsider. Det märkliga med den här hästen är att man ifjol kom till Meydan och segrade över 1200 meter GRÄS på Super Saturday. Här skulle man vilja veta hur Doug O’Neill tänker. Box 6 är perfekt och den här kanske är stenklar?

Yaupon (Uncle Mo) såldes för 350 000 dollar som åring och gick tillbaka för galna 485 000 dollar på Fasig Tipton tidigt som tvååring. Asmussen breezade honom på 59.8 1000 meter två gånger innan man flög över. Hästen kan knappast bli mer fit. Man har inte startat sedan man i november blev åtta i Breeders’ Cup Sprint, men det lär inte vara ett problem på lördag. Oddset på fem gånger är kort, det här är en häst man hade velat vara ensam om att veta storheten på. Rosario lär vara aggressiv från box 2 och slipper han göra 21 första 400 kommer det räcka långt. Här ser ni hur han som treåring tar sin tredje seger på tre försök, mot äldre sprinters i The Amsterdam. Nu var banan snabb, men tiden på 1.08,5 imponerar ändå.

14 Zenden (Fed Biz) är en duglig häst på Tampa Bay Downs, men räcker inte alls här. Oddset på 26 ggr är obegripligt lågt och det bokar jag alla dagar i veckan. Ytterboxen drar ned chanserna än mer.

Armstrongs Analys:

Om loppet: Sprinterlopp på dirt track är amerikanernas paradgren, det här loppet har USA tagit hem fyra av de fem senaste åren.

Japankollen: Copano Kicking fångade in stackars Matera Sky precis före mållinjen i Saudi och de här två spelar förstås huvudroller igen. Sistnämnde är vindsnabb och kommer sätta färg på loppet, och Copano Kicking får åter William Buick i sadeln. Justin och Red Le Zele är också vassa sprinters.

Se upp för: Jänkarna förstås, i första hand Yaupon som bara förlorat en gång i livet – senast, som favorit i Breeders Cup.

Det lutar åt: att noga kolla in här ovan hur Otter bedömer de övriga USA-hästarna som lär stå i överodds.

Dubai Turf (1800 gräs)

Det här är ett spelvänligt race med några dåliga favoriter. Lord Glitters (Whipper) är i tokform och bara vinner och vinner. Själv är jag övertygad om att det här inte är en klasshäst och 3,50 är alldeles för lågt. Co-favorite är en annan Lord. Lord North (Dubawi) var fyra i Breeders’ Turf och känslan är att han inte står riktigt långa distanser. Dagens distans är mer passande och en plats är inom räckhåll. Tittar man på formtalet och litar på hans engelska handikap är han en överlägsen segrare. Själv tror jag att Al Suhail (Dubawi) lär vara extra vässad. Oddset 4,50 är perfekt om man har några tegel över. Vad kan japanen? Japan har dominerat det här racet de senaste åren.

Armstrongs Analys:

Om loppet: I prepploppet Jebel Hatta hann härlige skimmeln Lord Glitters förbi Eqtiraan och Al Suhail men nu finns det ännu värre motståndare med. Lord North, t ex, återförenad med Frankie Dettori som red honom till fjärdeplats i Breeders Cup Turf, därefter matchad mot detta.

Japankollen: Japanska hästar har vunnit fyra av de sex senaste upplagorna av detta lopp men ensamme representanten Vin de Garde behöver löpa upp till absolut max för att vara segeraktuell. Barzalona i sadeln dock ett plus.

Se upp för: Finast resultatrad har Glen Force som kommer med tre raka segrar. Dessa dock tagna i billiga gäng i Bahrain och han ska inte duga nu.

Det lutar åt: Al Suhail, känslan är att han kan mer än visat.

Sheema Classic (2400 gräs)

Amerikanska Channel Maker (English Maker) ställs i 11 ggr pengarna medan Mishriff (Make Believe) ställs i 3,50. Då är Mishriff bara co-favorite tillsammans med Chrono Genesis och jag lämnar till Armstrong att bedöma japanaren. Channel Maker var tvåa i Saudi över en för kort distans och kommer att göra en grym insats över dagens 2400 meter. Bill Mott vet hur man tränar hästar som räcker i Dubai (tänk Cigar) och Joel Rosario har grym form på just gräset för tillfället. Inte alla amerikanska jockeys har känslan för gräset, men Rosario har verkligen anammat det alltmer populära underlaget. Jag har lirat hyfsat hårt each way till åtta ggr. Leder runt om? Mogul (Galileo) har kortats ned rejält sedan jag skrev detta och är nu favorit till 3,25.

Armstrongs Analys:

Om loppet: Dagens bästa lopp med fyra hästar ratade 120 eller över, en riktig pärla. Mishriff småchockade vid vinst på dirt i Saudi Cup. Hade sannolikt blivit favorit i Dubai World Cup men man väljer alltså att gå upp i distans och byta underlag.

Japankollen: Superstoet Chrono Genesis har tre Gr1-vinster på meritlistan och ska absolut inte underskattas, är i nuläget delad favorit. Pallar Yuichi Kitamura trycket? Han är långt ifrån toppen i jockeyligan i Japan och orutinerad i stora internationella sammanhang. Loves Only You är ett annat bra sto som kommer med segerform och Oisin Murphy lär vara taggad efter sin långa avstängning.

Se upp för: Aidan O’Brien skickar en enda häst till Dubai, Mogul som lekte hem sitt Gr1-lopp i Hong Kong i december.

Det lutar åt: att njuta av ett trekejsarslag men heja på Chrono Genesis.

Dubai World Cup (2000 dirt)

2000 meter dirttrack sänder tankarna till Kentucky Derby. Det är ingen slump att hela 11 segrare är tränade i USA. Inte heller att 11 är uppfödda i USA. Invasor (Candy Stripes) tränades i USA, men var uppfödd i Argentina. Electrocutionist (Red Ransom) tränades i Dubai, men var uppfödd i USA.

Sju av 14 deltagare i år är uppfödda i USA, men det är bara fyra som tränas i ”the land of the free”. Självklart har jag som boende i USA gått igenom lopparkivet på amerikanarna och kan konstatera att det inte är en lätt uppgift dom har framför sig.

7 Jesus’ Team (Tapiture) tränas av Jose d’Angelo, tidigare demontränare i Venezuela, men nu verksam i USA. Den här hästen kommer från en start i Pegasus World Cup där han gjorde en kanoninsats som tvåa bakom Knicks Go. Den här Tapiture-avkomman är bra på riktigt och borde vara med hyfsat från start över den här distansen. Han var tvåa i Breeders’ Cup Mile och trea i Preakness, formen räcker helt klart långt. Det som är negativt är att han mest segrat i Claimers, tänk att man kunde claima honom för 25 000 dollar i maj ifjol! Innan han flög över Atlanten jobbade han 1400 meter på 1.31,6 efter att ha breezat 1200 på 1.14 några gånger. Jesus’ Team kommer att göra en bra insats här, men känslan är att det finns några som är för tuffa emot. Box 9 är ingen fördel. Filmen från PWC kommer längre ned i inlägget.

10 Mystic Guide (Ghostzapper) ägs av Godolphin, men tränas i USA av Michael Stidham. Mystic Guide har inte gjort många fel och är fortfarande i början av karriären. Debuten kom tidigt som treåring (sent med amerikanska mått mätt) och han slapp därför hetsas mot Derbyt. I september segrade han i prestigefyllda Jim Dandy Stakes (Gr.2) och i säsongsavslutningen var han tvåa i Jockey Club Gold Cup Stakes (Gr.1) närmast före Tacitus. Distansen då var 2000 meter och han var sen ut ur boxarna. Årsdebuten gav seger i Razorback Handicap (Gr.3) och han visade då flera kilo mer fartmässigt än hans amerikanska kollegor här i Dubai. Banan var sloppy den dagen, så siffran han visade är lite svårbedömd. Han var dock ute vid korvkiosken under stora delar av racet. Notera hur han är ”going away” mot slutet, något som bådar gott inför Dubai World Cup. Vi har en häst under utveckling, riden av Luis Saez som är en mästare på dirttrack. Visst kan man segra här, men vinnaroddset på tre gånger känns i lägsta laget. Box 6 är helt perfekt, mitt i fältet.

12 Sleepy Eyes Todd (Paddy O’Prado) är en häst som är van vid att kuska runt i världen. Han gick bra över upploppet i Pegasus och var som närmast Knicks Go och Jesus’ Team när målsnöret kom.

Som ett antal av övriga startade han i Saudi Cup, där han kom femma och han måste älska att Mishriff (Make Belief) går för det längre racet på gräs istället. Sleepy Eyes Todd har visat en siffra (speed rating) som jag tror är oslagbar här. Tyvärr var den på Charles Town, en timme från där jag bor och den banan är inte något att lita på vad gäller form. Riktigt speciell dirt och supersnäv. Inte i närheten av Meydan. 10 ggr smeten är för lågt för att locka, särskilt från box 10.

14 Title Ready (More Than Ready) skall absolut inte underskattas. Dallas Stewart har bokat Ryan Moore och det är klart att man har ambitioner. Oddset på 21 gånger visar att Engelska bookmakers har svårt att värdera Title Ready. Han är inte långt efter en häst som Mystic Guide på sin bästa Speed Rating, men har inte riktigt visat den typen av siffror på slutet. Title Ready kommer från seger i Lousiana Stakes på Fair Grounds där han fick springa mot en ganska beskedlig pace vilket gör insatsen väldigt imponerande. Ändå svårt att tro det skall räcka till seger, trots att man känt på världen hårdaste motstånd i Breeders’ Cup Classic i höstas. Den här liras till megahögt odds på totalisatorn! Dessutom är box 4 riktigt bra.

Armstrongs Analys:

Om loppet: Godolphin älskar att vinna juvelen i kronan och behålla förstapriset själva. De lassar på det bästa de har från tre kontinenter: amerikanske Mystic Guide, André Fabre-tränade Magny Cours, och outsidern Gifts of Gold.

Japankollen: Faktiskt är Chuwa Wizard högst ratad i loppet men ryktet fick sig en törn när han inte räckte i Saudi Cup. Bara skräll här.

Se upp för: Man behöver inte vara särskilt religiös för att sälla sig till Jesus’ Team, det handlar om en fyraåring som går från klarhet till klarhet och varje gång överpresterar. Seger vore en grym fjäder i hatten för hans unge Venezuelafödde tränare José d’Angelo som jobbar med små resurser.

Det lutar åt: villig att ta en liten chans med Magny Cours som aldrig vunnit över Listednivå men fascinerar, han har ren amerikansk dirtstam och mäster Fabre brukar veta vad han gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *