Göteborg och st leger

Det är toppsport i Göteborg, eller rättare, det är åtminstone två riktigt fina kapplöpningar på programmet. Den ena är det klassiska styrkeprovet St Leger. St Leger är den anrikaste klassiska löpningen, men också den sorgligt nog mest bortglömda. Löpningen reds länge på Åbyfältet och det är inte mer än rätt att den ”hittat hem” trots att Stockholmarna har många historiska argument på sin sida.

Tyvärr rider man mot Klampenborg vilket innebär att vi saknar många av våra bästa jockeys. Som galoppälskare gäller det också att växla mellan Göteborg och Longchamp. På Lonkan är det riktig toppsport och en av mina absoluta favoritlöpningar, Prix du Cadran (Gr.1) rids den här dagen. Jag får se om det blir tips till den dagen. På Svenska Spel kommer jag iallafall göra tips till den dagens High Five och jag har en riktigt bra vinnare redan nu…

Konkurrenterna (V4)

Erik Ivares har mycket att stå i den här veckan och det är beundransvärt att han strax efter att Bro Parks sista race gått i mål hade tipsen till Göteborg ute. V64 söndag går på Övrevoll och förtjänar ett eget inlägg lite senare. Systemet Erik snickrat ihop är på 1200 rader, 2400 kronor och det innebär att han har råd att strecka på där han inte spikar.

Vår vän Uffe Gruff är lite mer modest än Erik. Han spelar ett system på 360 rader vilket bör garantera att man får mer än insatsen tillbaka om man skulle sätta systemet.

I första avdelningen menar Erik att ingen är riktigt chanslös. Han rankar 6 Mrs April först och 8 Clair de Lune sist. Gruffen är enig om Clair de Lune, men har istället 5 Winchester som etta och Mrs April som trea. Intressant är att båda streckar alla hästar på både det stora och det lilla systemet. Det här ger mig signalen att det gäller att göra en riktigt bra ranking och slå våra slöa tipsters. Om man inte lämnar en lucka på minst en häst blir det ju bara tråkigt, eller?

I andra streckar sluge Zeider 5 Mukhaater före 8 Ittmaam och det här är två formhästar som normalt borde ha toppchans i den här lågklassiga handikapen. Ivares vet dock bättre och levererar omgångens Alexanderhugg. Spik på 9 Mouli Wildrose som Gruffen rankar trea och sist på lilla systemet. På stora streckas 10 hästar. Här blir det intressant hur spelarkåren reagerar. Hur många ryggar det fräcka draget Mouli Wildrose? Lärlingen drar av fyra värdefulla kilon, men hur många kilon skiljer det egentligen upp till ordinarie jockey Elione Chaves? Om vi säger såhär. Det finns en anledning till att lättnaden är så kraftig. Det finns argument för att championjockeyn borde få fler kilo på sig. Ett straff istället för lättnad.

I tredje har ammunitionen börjat ta slut för Gruffen. Det blir tre streck. 4 Ramone, 14 Silent Night och 3 Miss Haven. Who can blame him? De här tre stona ser ut att vara i en klass för sig själva här. Ivares har råd med hela tio streck, väl lyxigt enligt mig. Han rankar Silent Night som ensam A-häst och sedan 4 före 3. Ett trehästarslås känns betydligt klokare än streck på 11 Fast And Free för att ta någon ur tiohästarshögen.

I sista (som även inleder V5) måste Zeider spika. Valet faller på 10 Go On Carlras och det är inte svårt att förstå. Hästen är stark och var favorit i Danskt Derby. Ivares har samma förstahäst, men som A-hästar har han även 12 Lot Of Joy och 14 Laguna Seca. I sin analystext målar han ut Laguna Seca som i princip stenklar. Det här är ett kul drag som måste respekteras. Jag har alltid hållit Laguna Seca som klart lågklassigare jämfört med 9 Pusjkin som jag vidhåller är underskattad. 8 Chatarina riskerar att bli bortglömd, men är inte det galnaste draget 6 Irish Action?

Omgångsanalys

Nyckeln till den här omgången är att se till att kunna gå kortare än konkurrenterna i början. De två avslutande racen ser lättare ut på pappret och kan man välja en spik har man en rejäl fördel. St Leger har lite för många frågetecken för mig för att jag skall vilja ta ställning. Förhoppningsvis har spelarna helgarderat i början vilket då innebär att de får gå kort i St Leger vilket i sin tur leder till bra rens på rätt troliga utfall.

Nu är det ju lättare sagt än gjort att ta bort hästar i inledningen, men låt mig göra ett försök. I första är det omöjligt för mig att göra ett case för hästarna #2,9,8,11 och kanske 6 också. Om man nöjer sig med åtta streck bör man vara med till avdelning två. Där segrar inte #1 eller #3 och det är klar fördel för #5,8,9. De Burcas stallform är grym och den kan vara en spik eller utgångshäst.

I tredje går det inte att rekommendera någon annan än de nämnda tre förhandsfavoriterna. Allt annat är en chock. Det finns många andra hästar jag gillar i det här racet, men klassen hos Silent Night formen hos Ramone och det förmodade kunnandet hos Miss Haven sticker ut. Den stora fördelen för Miss Haven är att Jan-Erik rider. Det är ryttarbyten på både Silent Night och Ramone. Att Chaves är avstängd är förstås olyckligt, men hur bra är Lopez ritter på Klampen? Och P-A?

2 reaktioner på ”Göteborg och st leger”

  1. Som jag önskar att Ivares inte gick ut så hårt med Mouli Wildrose. Det är ju MITT drag, MIN spik … Jag kan inte se den förlora, om nu inte Ittmaam höjer sig kraftigt och visar sig älska Göteborg och den längre distansen.

    Jag har travspelande vänner som varje vecka med bävan och darrande händer läser Daniel Berglunds krönika i Travronden, för att se om han har samma idéer och därmed förstör spelvärdet. Det är samma sak för mig med Galopptips.

    Att Ivares dessutom den här gången skriker ut Mrs April, som jag ”jagat” ett tag, gör ju inte saken bättre. I och för sig tror jag att Gin kan bli lite för svår och Magno Animo, som han baissar lite, är väl heller inte avsågad.

    I Ada och S:t Leger är jag på din linje. Lås på tre i Ada, men hjärtat klappar extra för Silent Night. Det är 7-årige sonens favorithäst.

    Förr i tiden – när S:t Leger reds på Täby och Bro Park – kunde man vara nästan helt säker på att den högst eller näst högst handikappade hästen skulle vinna, men nu när det flyttats till skrällbanan Göteborg kan man inte vara säker längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *