Cupdagen 2021

Det är dags för årets höjdpunkt i Skandinavien. Den överlägset största och bästa löpningen är förstås Stockholm Cup International (Gr.3) men även Nickes (L) och Bro Park Sprint Championship (L) är riktiga höjdare. Det är bara att gratulera sportchefen till att ha lyckats locka så många utländska gäster, till och med Svealand har en gäst från Ö-riket väster om kontinenten.

Från mina egna år som sportchef minns man dilemmat. Visst ligger Cupen bra i tiden och borde kunna vara en bra språngbräda inte bara för Canadian International utan även för Arcen. Cupen och övriga black types har fina prissummor. Tyvärr räcker det inte för att locka fransmännen som har höga prissummor själva, men engelsmännen och irländarna har bra hästar och prispengar vi kan matcha för klassen.

Ju fler gäster som kommer, ju mer info för dom tillbaka till sitt hemland och vi ”slipper” dom som tror att man kan komma hit med en 80-häst och sedan segra på beställning. Vi är bättre än så.

Nog om sporten, det är ju spel ni läsare gärna vill ha och jag skall förstås leka domare vad gäller Ivares och Zeiders försök till experttips till GS75-omgången. Dessutom kryddad med jackpotpengar, det tackar vi galoppnördar för.

Konkurrenterna

Gruffen gör ett system på 900 rader i programmet, jag tycker han skulle kunna ta i lite när det är just den här dagen. Idag spelar man gärna ett större system med sina vänner och bekanta! Man kan dock lita på ”mannen med hatten” ,”scarfen”, tipsexperten med de grå tinningarna, aka Erik Ivares. 4032 kronor kostar det systemet!

Gruffen inleder med spik på 5 Duca di Como, vilket kan tyckas lite tråkigt vid en första anblick. Dels har vi några bra engelska gäster som kan vara riktigt bra på dirttrack, dels har Duca faktiskt visat lite sämre form i år. Rannsakar jag mig själv förstår jag dock spiken. Jag har utnämnt Duca till världsartist och tror han duger jättefint på Saratoga och varför inte Belmont? Tror man det tror man inte att gardering behövs, men är inte en sån som 2 Ambassadorial bra på riktigt? Ivares har dock en egen tanke, lås på två! Förutom Duca dubblar han systemet med 4 Jazz Explosion! Det strecket kostar alltså 2016 kronor. Om vi antar att Jazz Explosion ger 5 ggr smeten på vinnarspelet vill det till att den förväntade avkastningen på strecket är över 10 lax!

I GS75-2 är det hängslen och livrem som gäller för Zeider. Den engelska gästen 6 The Last Hoorah är förstås ett måstestreck, liksom Widos stjärna 3 Mystery Night. Men behöver man verkligen strecka 2 Chiefof Comanches samt 1 Princeton Graduate? Efter att ha läst Ivares tips blir det här racet extra intressant. Erik har samma fyra streck, men ägnar hela sitt tips åt att dissa The Last Hoorah.

GS75-3 är ett garderingslopp enligt Gruffen. Själv kan jag gå djupare och jag noterar att av de fem strecken är tre placerade på box 9,10,11 vilket sällan är en framgångsfaktor. Hur kan Smittans 3-åring vara rankad sist?

Erik har sex hästar och rankar 1 Redirect näst sist! Han har 9 We Got The Boss som ensam A-häst och det är en intressant tanke. Kanske är det här man skall spika?

GS75-4 är racet där Uffe Gruff tar fram Alexanderhugget. Nu skall pengarna in och det är 10 Silent Night som skall göra det. Jag är beredd att hålla med, och beundrar modet att spika i den här öppna stolöpningen. Erik väljer tre hästar. Silent Night, 12 Nouvelle Lune och 3 Victoria Placa.

Ju mer jag funderar på den här avdelningen, ju mer vill jag garderar. Det är sannolikt att många går kort här och allt annat än Silent Night lär rensa rejält. Kan 7 Takeko och 1 Careless Whisper bli helt bortglömda?

Gruffens strategi gör att han har råd med hela nio streck i GS75-5, men oj vad ledsen han blir när han spricker på 8 Shaken Not Stirred som har varit ute mot Cup-hästar på slutet. Etta tippas 3 Noble Justice och Noble Justice är lite av en nyckelhäst den här omgången. Kommer antagligen blir riktigt hårt streckad och blir det seger kan man räkna med låg utdelning. Erik har sju hästar och har Noble Justice som ensam A-häst.

GS75-6 är Cupen och här spikar Zeider 8 Square de Luynes and who can blame him? En fräsch SdL är oslagbar och bara gudarna (och Niels Petersen) vet hur det står till med SdL idag. Även Ivares spikar Square de Luynes och det blir nog lite Järvsöfax-varning här.

GS75-7 är sprinten och här förordar Gruffen 3 Could Be King samtidigt som han streckar gästerna 1 Mighty Gurkha, 2 Aplomb och 9 Corinthia Knight. Goda 5 General de Vega får också plats på systemet. Erik har 1,3,5,9.

Med fyra streck kvar till sista avdelningen lär man känna att man ”sitter bra på det”, men är det verkligen så enkelt?

Omgångsanalys

Det är en riktigt spelvänlig GS75 vi har framför oss. Du kan köpa mina andelar här.

Det är helt klart så att det finns två bra spikar i Duca di Como och Square de Luynes. Samtidigt skulle ingen bli förvånad om Nickes och Cupen gick till en andra- eller tredjehandare. Ambassadorial och Mighty Gurkha är inga storskrällar direkt. Ska man spela med dom måste man dock hitta andra spikar. Silent Night, Noble Justice, We Got The Boss?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *