Breeders’ Cup

Det är dags för Breeders’ Cup som i år rids på Del Mar i södra Californien. Banans slogan är ”Where the surf meets the turf” och dess mest kände välgörare genom tiderna är Bing Crosby. Vill du se banan uppifrån finns den här videon.

Det har blivit vanligare och vanligare inom kapplöpningssporten att man har en ”finaldag” där stjärnornas stjärnor sloss om vem som är bäst. Förebilden är helt klart Breeders’ Cup, men då till exempel treåringarna har bra mycket viktigare uppgifter tidigare på året riskerar finalen att bli lite ljummen. Det kanske särskilt gäller de europeiska motsvarigheterna, eller travets, men det känns som att Breeders’ fått ett uppsving de senaste åren. I år får vi se Essential Quality (Tapit), Hot Rod Charlie (Oxbow) och Medina Spirit (Protonico) från den klassiska kullen ta sig än ärrade kämpar som Max Player (Honor Code) och Knicks Go (Paynter). Den relativt nya uppfinningen ”win and you’re in” har vitaliserat Breeders’ och ser till att de bästa hästarna kommer med. Amerikanarna själva pratar lika mycket om ”Världsmästerskapet” som om Breeders’.

På fredagen rids det fem avdelningar, alla för tvååringar. Det är Juvenile Turf Sprint, Juvenile Fillies, Juvenile Fillies Turf, Juvenile och Juvenile Turf. Huvudracen, Breeders’ Cup Juvenile Fillies och Breeders’ Cup Juvenile går båda över 1700 meter och har 2 miljoner i prissumma. Totalt får vi se 58 tvååringar tävla om 7 miljoner dollar!

På lördagen rider man nio olika avdelingar, alla för treåringar och äldre. Det är Fillies & Mares Sprint, Turf Sprint, Dirt Mile, Fillies & Mares Turf, Sprint, Mile, Distaff, Turf och Classic. Classic är förstås värst med 6 miljoner dollar, men 4 miljoner i Breeders’ Cup Turf är minsann inte dåligt och har lockat världseliten. Under lördagen delar man ut 21 miljoner dollar i Breeders’ racen och det är 95 hästar som försöker sno åt sig så mycket möjligt av kakan.

Breeders’ visar helt klart upp mångfalden inom amerikansk galoppsport. Det är inte bara 1200 meter dirttrack som gäller.

Nu vill väl ni ha lite tips också? Brasklappen är förstås att det mesta får tas ur huvudet, jag kommer lägga många timmar i lopparkivet inför detta. Det bästa med Breeders’ är dock att jag sett de flesta hästarna, det är väldigt få ”busktränade” hästar med.

Fredag Race 6 BC Juv. Turf Sprint

Det här är en Grade 2 och distansen är 1000 meter. På gräsbanan över 1000 meter är det extremt viktigt att man är dragen 1-3. Det går fort in till kurvan som är snäv. Upploppet är kort. 1 Twilight Jet brukar gå i ledningen, men det är en sak att göra det på Newmarkets rakbana och en annan att göra det från innern här. Linemakers har satt 15-1 i odds och Unibet ställer 7,50. Den kan ge mer än så på banan, men jag tror att 7,50 är mer korrekt än 16 ggr! 2 Kaufymaker var en besvikelse i Coventry Stakes och inte lika snabb som tex 8 Averly Jane. 3 Go Bears Go, 4 Vertiginous och 5 Hierarchy är hästar som kommer från England och Irland och dessa kan dra nytta av att innerboxarna inte är några superstjärnor. Jag gillar att 5 Hierarchy har gått med en sväng och att han brukar gå i ledningen. Frågan är om Oisin Murphy vågar vara aggressiv från start. Det lär inte Jimmy V, John R Velazquez ha några problem med och 15 ggr pengarna är allt för bra för att motstå på 3 Go Bears Go. Vertiginous är också snabb ut och kan ta en bra placering. Favoriten 8 Averly Jane är obesegrad och bra på riktigt. Utgångsläget kan fälla henne, men hon har inte gått i botten än och Tyler Gaffalione är stark och i form.

7 BC Juvenile Fillies 1700 meter dirt

Endast sex hästar är med i fältet, men det är ett riktigt kanongäng. Obesegrade 2 Hidden Connection har bara gjort två starter, men segern i Pocahontas (G.3) ogs med hela nio längder. Hon har bättre läge än sina värsta konkurrenter. Dit räknas 5 Juju’s Map som Brad Cox tränar. Den 29 oktober fick Juju’s Map breeza 1000 på 59,6. Hon kommer från en Grade 1 seger på Keeneland över distansen och har toppchans. Trots det har jag lastat på 6 Echo Zulu. Jag har sett den här Gun Runner avkomman springa ifrån fantastiska fält helt oriden. Senast segrade hon i The Frizette (G.1) och låg i hand in på upploppet då Santana Jr bad om lite extra.

Sjukt snygg och man måste bara tro på seger. Asmussen har dock haft dålig form på Keeneland och Santana Jr förvånade med att rida blankt på över 80 ritter under meetinget. Nu sätter man upp Joel Rosario och det känner jag mig trygg med.

8 BC Juv. Fillies Turf 1600 gräs

14 hästar till start och 4 kommer från Europa. Jag gillar mästerkocken Bobby Flays egenuppfödning 1 Pizza Bianca som kommer från en andraplats på Woodbine i Natalma Stakes (G.1). Den här Fastnet Rock tjejen tränas av Cristophe Clement och har ett perfekt utgångsläge. 2 Cairo Memories tränas av Bobby Hess och har bara gjort två starter. Hon är obesegrad, men också underskattad av linemakers som satte 12-1 på henne. Hon öppnade i 11 ggr på Unibet, men står nu i 12 gånger. Senast på Santa Anita gjorde hon milen på 1:34.27! Det är tveksamt om Européerna ens är i närheten av att kunna en sådan tid. 12 Malavath kommer från Frankrike och tränas av Graffard. Starka papper och man har hyrt in Ryan Moore vilket känns klokt. Malavath gick fantastiskt på Deauvilles snabba sommarbanor och bör kunna stå 1600 meter änven om hon endast startat över 1200. 17 ggr på Unibet. Tackar.

9. BC Juvenile 1700 m dirt

Här är allt snack om Chad Browns 1 Jack Christopher. Brown är känd som grästränaren nummer ett i USA, men här har han alltså en dirtråtta som vet att lägga ned sig och kuta. I debuten sprang han 1200 på Saratoga på 1:09.85. Sedan gick man ut i Champagne (G.1) över 1600 meter och övertygade igen.

Han lär inte kunna hålla ledningen och tvåan senast 10 Commandperformance närmade sig mot slutet och kanske är mer gynnad av 100 extra meter. En av dagens roligaste outsiders är 2 Jasper Great. Han köptes till Japan som åring och segrade enkelt i sin debut den 9 oktober. Det är ungefär allt man vet om Jasper Great, men inte skulle man komma om man inte hade täckning för det? Bafferts 12 Corniche känns bortlottad, men är bra.

10. BC Juv. Turf

Det här är fredagens sista och här har vi fjorton ekipage i boxarna. Två till är anmälda och kommer in vid tidiga strykningar. 1 Modern Games verkar vara William Buicks val av Appelbys. Frankie sitter på 2 Albahr. Albahr var gym på Woodbine senast och måste räknas tidigt, kanske till och med förstarankas. Bookmakers har dock gjort Modern Games till favorit till 3,75 vilket känns lågt för mig. 14 Dubawi Legend har ett uselt läge, men formen är klassig.

Lördag race 4. BC Filly and Mare Sprint

Äntligen ett enkelt race. En av mina favoriter i världen. 5 Gamine (e. Into Mischief u. Peggy Jane ue. Kafwain) kostade 1 800 000 dollar som åring och hon har snart tjänat in pengarna! Hon segrade här ifjol med sex längder och då fick man över dubbla pengarna! Uni har inte ens odds än… Tvåa blir 4 Ce Ce eller möjligen 6 Bella Sofia. Gamine kan gå under 1:20 idag. Vi pratar 1400 meter.

5. BC Turf Sprint

Återigen är innerboxarna extremt gynnade. 1 Glass Slippers segrade ifjol och kan göra det igen, men man måste vara agressivare än normalt från start. 2 Emaraaty Ana är startsnabb, men lär inte ha någon chans mot 3 Golden Pal som är mitt drag i racet. Golden Pal har dock gått ned till 3.25 hos Unibet, men lär bli mer betrodd på banan. Han förlorade till Emaraaty Ana i Nunthorpe (Gr.1), men han lär hålla undan på Del Mar. 4 Lieutenant Dan kommer med tre raka och har gått 55.98 över distansen här på Del Mar. 8.50 i odds är taget. Visst finns det många andra bra, men glöm inte hur viktigt det är med en bra box.

6. BC Dirt Mile

Ett kanonrace, motsvarande Nickes och Pramms. Start och mål är på samma ställe så kurvan kommer fort. Pletchers 5 Life Is Good (Into Mischief) har Irad Ortiz i byglarna och senast i Kelso Handicap segrade man över distansen på 1:34.37. Vad kan 4 Jasper Prince egentligen? Den här japanaren såldes till Japan från Marylands tvåårsauktion 2017 och borde varit nära top lot till 100 000 dollar. 26 starter har inbringat över 1 miljon dollar!!! Att hästen mest startat över 1200 och 1400 meter förbryllar. Man tar med sig egna jockeyn Yuichi Fukunaga? Japanaren 2 Pingxiang är en Speightstown-avkomma som såldes som åring på Keeneland 2018. Också det för 100 000 dollar. Här ser man endast 1400 meters starter i formraden. Yuga Kawada har ridit vid två raka Stakes-segrar och det är uppenbart att hästen är konsekvent kring 1:23 över 1400 meter. Jobbade 31 oktober på Keeneland 600/36.4. 4 november Keeneland 600/34.4 och gick ”Handily” i en bullet på Del Mar den 2 november 800/47.2. Den har ju inte jobbat för lite om man säger så. Här skall ni lira 8 Eight Rings (Empire Maker) som gick upp i distans rejält senast och tog en övertygande seger mot sämre motstånd. Eight Rings har varit superduktig i de bästa 1200 meters racen på västkusten och nu när man vet att han står känns det hyperintressant. Det är märkligt att Jimmy V inte rider och det är märkligt att Rosario valt 7 Snapper Sinclair. Jag tror han valt fel och älskar valet av JJ Hernandez. JJ går från klarhet till klarhet och förtjänar sina chanser på den här nivån.

7. BC Filly and Mare Turf

2200 meter är en stretch för många amerikanare och segern bör gå till Europa. 3 Acanella känn som att hon är ute på djupt vatten. 4 Rougir segrade i Opera (Gr.1) och kommer komma med en fin avslutning. Är distansen månne för lång? 5 Queen Supreme har varit fantastisk i Sydafrika. Var direkt usel i sin debut i England, men hon kommer säkert att uppskatta Del Mar bättre. 6 Love tillhör världseliten och borde väl egentligen satts i avel redan? Hon segrade i Oaks och kommer säkert att fortsätta tjäna hur mycket pengar som helst. 10 Ocean Road är felanmäld. Trodde man att det skulle komma dåliga hästar hit? Eller skall hon bara säljas för en fin peng? 12 Audarya segrade här från ett dåligt läge. William Buick är en fullgod ersättare till Pierre-Charles Boudot och det kan gå igen.

Hemmalaget har snyggaste hästen i 11 Dogtag (War Front) som är en fröjd för ögat. Hon är bra, men knappast lika bra som några andra i fältet. Då skall man mer se upp med 7 War Like Goddess (English Channel) som kommer med fyra raka segrar och är sex av sju genom karriären. Bill Mott tränar och Julien Leparoux rider och det borde vara toppchans. För mig är japanskan 8 Loves Only You svårbedömd. Hon var en dyring som åring då hon gick för runt 12 miljoner kronor. Hon har sprungit nära 5,5 miljoner DOLLAR. Hon gick bra i Dubai och hon gick bra i Hong Kong i våras. Med endast en start i kroppen efter vila och två långsamma banjobb är hon ett stort frågetecken.

8. BC Sprint 1200 meter dirt

Det är nio hästar till start och favoriten 2 Jackie’s Warrior är en sylvass sprinter som står 1600 på en bra dag. Han är startsnabb och har ett perfekt utgångsläge och allt tyder på att det är ledning runt om som gäller. 1 Following Sea kan sätta käppar i hjulet och det kan bjuda in hästar som 3 C Z Rocket och 6 Firenze Fire som gärna vill ha ett target att sikta på. 9 Dr Schivel är en segermasking som hade otur i lotten och lär få försöka komma bakifrån.

9 BC Mile 1600 gräs

Här finns det fina spelmöjligheter för bookies har gjort 3 Space Blues till favorit. Han är förstås bra, men knappast oslagbar och prövar 1600 för första gången. Hemmalagets 6 Mo Forza älskar banan och har sex segrar på åtta starter över distansen. Mo Forza går regelbundet tider runt 1:32 och det torde ställa alla euros schack matt. Jag har lirat till 6 ggr. Annars är det ett stort fält och ingen är riktigt chanslös.

10. BC Distaff 1800 dirt

Jag lirade 5 Clairiere senast, men inster att hon faktiskt inte är lika bra som Pletcher och Shadwells 3 Malathaat. Malathaat är antagligen den enda som kan utmana megalampan 6 Letruska om segern. Hon är helt klart bäst i klassen och vill man leta skrällar letar man nog bäst i japanskan 10 Marche Lorraine och argentinskan 4 Blue Stripe.

11. BC Turf

Det här går över 2400 meter och Europa är i förarsätet. 13 Tarnawa var typ favorit i Arcen och gjorde det bra som tvåa. Colin Keane rider bättre än Soumi och segrade här ifjol på just Tarnawa. Förslagsvis är man med lite bättre innan man svänger in på upploppet. Det här racet är Keanes att förlora. Hästar som 8 Gufo och 1 Rockemperor kommer ha lagt sig i slagläge redan 800 kvar. Roligast blir det förstås om 5 Tribhuvan segrar. Räcker inte i Svenskt Derby, men räcker på den här nivån.

12. Breeders’ Cup Classic 2000 meter dirt

Det är ett fenomenalt race vi har framför oss och den som tar ledningen är 5 Knicks Go (Paynter) som skall försöka bevisa att gammal är äldst. Han är tillbaka i storform, men har aldrig segrat över distansen och heller aldirg startat på Del Mar. Jag såg när 4 Essential Quality (Tapit) tränade på Churchill i slutete av oktober. Breezade 1000 på 59.4 och är helt klart redo. Han kan ha problem i starten, men det känns som att man jobbat mycket med hans pace och att den blivit mycket bättre, om än inte i nivå med Knicks Go. 3 Hot Rod Charlie (Oxbow) är inte mkt sämre än Essential Quality och segrar man i Haskell (G.1) kan man segra här. Han har läget till sin fördel vilket man inte kan säga om 8 Medina Spirit (Protonico) som ändå segrade i Kentucky Derby. Medina Spirit får alltid ofattbart lite cred och jag kan erkänna att även jag har svårt att se honom räcka här. Jag kan dock se Ricardo Santana Jr droppa in 9 Max Player (Honor Code) bakom Knicks Go. Sedan kan han ligga med medan Essential Quality pressar Knicks Go. Voila, här kommer Max Player. Man kan dock hävda att Max Player är bäst i tät och dit kommer han inte härifrån. 8.50 hos Uni känns godkänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *