Grand national 2022

Idag sattes vikterna till Grand National som rids på Aintree utanför Liverpool den 9 april. Alla hindervänners fokus just nu är på Cheltenham Festivalen som rids om en månad, men jag tycker ändå det är värt att titta till Grand National en sådan här dag. Det händer en hel del med priserna. När insiders spelar på sina hästar vet bookmakers att man kommer. Frånvaron av stöd, eller negativa kommentarer kring vikterna gör att man kan misstänka motsatsen, att man inte kommer. En som redan sagt att han inte kommer är Michael O’Leary som kallar handikappern för en idiot och vägrar låta Tiger Roll starta. I en intervju med tränaren Gordon Elliott direkt efter vikterna lät det tvärtemot som att Elliott var nöjd och ville komma med Tiger Roll som alltså segrat i 2018 och 2019. Nåväl, vi får nöja oss med att se Tiger Roll segra på Cheltenham.

När jag analyserar ett race som Grand National börjar jag alltid med att se om fjolårets race. Det kan ni göra här, men kom ihåg att segertiden ifjol var 9 minuter och 15 sekunder.

Segraren, Minella Times, tycker jag inte såg bra ut på vare sig Punchestown eller Leopardstown och man ska ta med sig att Minella Times står 15 pounds högre i år trots sina bleka insatser! Chanslöst? Klart att tränaren klagar, det är hans jobb. Men 26 gånger pengarna är inte dåligt, den saken är klar och det känns gjutet att man kommer.

Favorit i fjol var Cloth Cap och han står ett halvt kilo bättre till i handikapen i år. Det känns som en jättebjudning att han står i 34 gånger pengarna och jag kommer spela en ”saver” på Cloth Cap. Segrar han till det oddset vill man vara med och även om jag inte tror på honom spelar jag så att jag ligger en liten slant plus på honom. Tvåan ifjol är inte anmäld, men trean Any Second Now är favorit till i nuläget 17 gånger pengarna. Man har satsat på det här förstås och Any Second Now har inte riktigt försökt i två starter den här säsongen. Det här är inget för mig, för han står klart sämre till viktmässigt i år.

Min vinnare är istället Burrows Saint till 34 gånger fläsket. Tränad av Willie Mullins såg Burrows Saint helt lysande ut hela racet ifjol och även när jag ser om det med facit i hand tror jag att det är segraren jag ser med tre hinder kvar. Det blev inte så, men i år händer det. Mullins har siktat helt på det här och formen ser ut att vara på gång. Hästen har utvecklats och det är en gudagåva att han i år får kilon av en häst som Any Second Now.

Man ska vara medveten om att toppviktarna, som står inne efter 167 och ska bära 11-10 båda kommer sikta mot Cheltenham. Jag är mycket tveksam till att Galvin och Conflated kommer. Galvin kommer definitivt att vara helt maxad till Gold Cup och ingen jag lirar till GN.

Tittar man i viktlistan gillar jag även Santini som står hela dagen och har varit tvåa i Gold Cup. Min känsla är att han står väldigt bra inne viktmässigt och han var överraskande bra bakom Chantry House senast. 41 gånger pengarna går inte att motstå, men det blir bara en saver för pengarna ska in på Burrows Saint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *