Vem vinner?

Det är inte alla förunnat att vinna på hästar. I själva verket är det en konst som jag och många av mina kollegor ägnar mycket tid åt.

Flitigt läsa gör dig klok heter det och en av böckerna, eller rättare, ett häfte, i min samling heter just Vem Vinner- Konsten att vinna på hästar. Trav-Galopp.

Låt oss stanna upp just där. 1945, när Erik Wedin publicerade sin text var galoppen iallafall tillräckligt stor för att nämnas i samma andetag som travet.

Efter att ha bläddrat en sida hittar man undertiteln, Några matematiska beräkningar kring trav- och galopptävlingar.

Det är dags att stanna upp igen. Konsten att vinna på hästar rimmar i mina öron, och ögon, illa med “några matematiska beräkningar”. Jag vet att det är en konst att hitta en “vinnare” och jag vet att det är mer än svårt att göra beräkningar om hästar som stämmer på framtiden, det vill säga kommande race.

I förordet talar Wedin om den alltmer växande publiken kring våra trav- och galoppbanor. Han pratar även om “form slår klass”, men ifrågasätter att det är allmängiltigt. Det finns bevis på att klasshästar slagit formhästar! Sedan går han vidare med att prata att om man vill vinna i längden gör man det bäst genom att spela den matematiska segraren. I varje enskild tävling kan allt hända. Diskvalificeringar, protester, kullridningar, misslyckade starter och störningar under loppet varför inte är säkert under solen. Det sista kunde jag inte skrivit bättre själv.

Systemet som presenteras för trav är tämligen enkelt. Ta tiderna från de fem senaste löpningarna och beräkna ett snitt. Beroende på distans. Förstå hur många meter per sekund en häst springer och räkna ut hur många sekunder bättre en häst måste vara. Exemplet han ger är att en travare travar omkring 12 meter per sekund om han kan gå en kilometertid på 1.30! I lägre klasser, typ 1.50-travare är det 10 meter per sekund som gäller. .

Enkelt – eller hur?

Kompletterande regler är att om en häst diskvalificerats under någon av de fem sista gångerna får man lägga till 0,5 sekunder på den matematiska tiden. Dessutom bör man bortse från tider om banan varit dålig såsom under islossning eller kraftigt regn.

Att ihågkomma vid uträkningen är att när hästar har samma matematiska chans må man ge förord för den som senast gjort bästa tid, bäste körsven, bäste startplats, exempelvis innerbana eller ensam start, vid tung bana alltid täthästen samt att den äldre hästen oftast är mer rutinerad m.m.

När det gäller Galopp blir det svårare. Jag citerar “ Vid galopptävlingar är det betydligt svårare än på travbanan att uträkna den matematiska segraren.” (det skall gudarna veta, artikelförfattaren). Man måste räkna med att en del hästar ej alltid gör sitt bästa. Att unghästar kan lida av skenbensömhet. Att ryttaren och hästen ej äro samspelta. Att särskilt under vårens farliga tid hingsten av ren artighet ej passerar stoet.

Dock finns det siffror att räkna på. På distanser runt 1000 meter är 3 kilo en hästlängd. Runt 1600 är 1 kilo en hästlängd. Över 2400 meter är 2 kilo en hästlängd. Stolättnad på 1,5 kilo och äldre mot treåringar plus ett kilo. Importer bära 3,5 kilo mer än inhemska hästar.

Tänk även på dagsform, innerbana och nedstartsgaloppen.

I handikaplopp äro vikterna så att samtliga hästar skola sluta på linje. Försök inte överlista den sportsman (handikapern) som satt viktena. Dock kan sägas om vikterna är satta “från toppen och nedåt” gynnas toppvikten. Vice versa om vikterna är satta nedifrån.

Det bästa i häftet är kapitlet “Några råd vid totoluckan”.

På Travbanan.
Spela aldrig mot Er egen uppfatting därför att den häst Ni tror på ser ut att bli mycket spelad. Spela alltid om Ni har en ingivelse annars ångrar Ni Er och förlorar självförtroendet om hästen sedan vinner. Spela gärna en trippel, dvs tre hästar Ni tror på i olika lopp. Exempelvis 10. kr vinnare på nummer 3 i lopp 2. Allt ni nu får vid eventuell vinst på nummer 1 i lopp 4 och allt Ni får då vid vinst på nummer 12 i lopp 6. Ni kan vinna mycket men förlora en tia. Det går ju att börja med en tvåkrona.

Spela alltid med viss gardering. Spela 2 kronor vinnare och 5 kronor plats på samma häst. Eller 5 kronor vinnare och 10 kronor plats. Är det den matematiske segraren kan Ni vara säker på att åtminstone spela gratis.

På Kapplöpningsbanan (hur mkt älskar jag att man går på Kapplöpningsbanan)

De vid travtävlingar lämnade upplysningarna gäller i tillämpliga delar I övrigt är det kombinerade spelet vid galoppen ofta en mycket svårknäcktnöt för spelaren (berätta mer för mig). Det gäller ju att förutbestämma såväl första som andra häst. Finnes en klar matematisk segrare och andra häst spelas denna. Är två hästar lika bra inne i löpningen och Ni spelat den ena vinnare och plats torde den andra sättas främst vid det kombinerade spelet då detta vid eventuell förlust uppväges av de på vinnare och plats gjorde insatserna. Skulle vinnare insatsen förloras får Ni ju i gengäld mer på kombinationen och platsen vid vinst.

Det händer mycket ofta att spelaren har segrande hästen som tvåa på kombinatione och andra häst som segrare och efter loppet förberår sig själv för att ej ha spelat i omvänd ordning. För att alltid klara sig från denna missräkning måste man konsekvent spela dubbelt så mycket och detta ställer sig i längden mycket dyrt. Betänk, endast den ena kombinationen betalar sig.

Ord och inga visor från Erik Widen som sålde detta häfte för 50 öre på Erik Dahlbergsgatan 35 i Stockholm och genom Svenska Pressbyrån i landsorten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *