SAGAN OM LOT OF JOY och Europas Bästa handikap

Rubriken säger Europas bästa handikap och det vet jag inte om det är slash var. Men jag är ganska säker på att 324 000 euro i första gör Irish Cesarewitch till mest välbetalda handikapen. 30 hästar fyllde boxarna och distansen på 3300 meter gjorde att man såg både slätloppstränare och hindertränare i startlistorna. Det var ett fantastisk race, men en otrolig ritt av Wayne Lordan som satt sist otroligt länge och sedan bara väntade på lucka efter lucka i det gigantiska fältet.

Det som är mest intressant är dock att Lot Of Joy (e. Camelot) var trea i det här racet. Klingar namnet bekant? Det borde det.

Lot Of Joy är uppfödd på Irland, men säljs redan som föl för 120 000 euro. Som åring köps hon till Stall Perlen för 200 000 euro.

Hon inleder karriären med att vara tvåa i en Maiden på Bro Park. Hon startar sedan i Derbytestet på Jägers där hon är två för att sedan vara trea i Derby Trial. Hon kommer inte till start i Derbyt pga hosta, men är sedan tvåa i Oaks, innan hon är sexa i Norskt Derby. Hon segrar i Svenskt St Leger över 3000 meter på Bro Park.

En andraplats i Norskt Oaks följer och den Skandinaviska karriären avslutas med seger i Jockeyklubbens Avelslöpning på Jägersro. Då har hon två segrar på nio starter, är klassisk segrare, och har tjänat in 855 236 kronor. Långt under hennes inköpspris förvisso, men ändå en fullt gångbar summa. Hon har ett formtal på 86.

En månad senare säljs hon på Arqana Foals and Mares och ropas in för 165 000 euro.

Fantasiskt? Kanske, men historien förtäljer inte ännu att Lot Of Joys halvbror Sonnyboyliston (e. Power) precis segrat i Irish St Leger och tjänat över en miljon pund under sin karriär. Det är uppenbart att Lot Of Joy har ett otroligt avelsvärde, men det är också uppenbart att hon måste plockas upp i distans och prövas på riktigt.

Så istället för att köpas med omedelbar avel i sikte blev det start för Lot Of Joy, först i en bättre handikap på Galway över 3400 meter, sedan alltså i Irish Cesarewitch där man som trea fick in 60 000 euro! Willie Mullins tränar och det skall bli mycket intressant att se om hon startar något mer eller om man nöjer sig detta. Hon har helt klart mycket ogjort på banan. Själva racet då? Det ser ni här, och visst blir det inte mycket bättre än så här.

https://youtu.be/cSEo1rasZw8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *