BC 2022 (fredag)

Det är snart dags att avsluta galoppsäsongen och den sista riktiga höjdaren är Breeders’ Cup i USA som i år rids på Keeneland i Kentucky. Efter den här helgen, eller faktiskt redan under den här helgen, skiftas blickarna mot våren och kommande Derbyn.

Under fredagen rider man fem race för tvååringarna och det är förstås efter dessa man börjar spekulera på allvar om kandidater till Kentucky Derby. Derbyt är 2000 meter, på fredag är det 1700 meter som gäller i Breeders’ Cup Juvenile. Tre av de fem löpningarna går på gräset, något som tydligt visar i vilken riktning amerikansk galoppsport går.

På lördagen rider man åtta olika Breeders’ och totalt rider man om 26 miljoner dollar den här dagen. Det ser ut som att ATG kommer att erbjuda en V4, och då är min gissning att det handlar om de sista fyra Breeders’ Cup avdelningarna på lördagen. I den här genomgången kommer jag fokusera på dessa, men samtidigt skriva lita om alla 13 kapplöpningar.

Juvenile Turf Sprint är ett race där det gäller att vara snabb ut ur boxarna. Gräsbanorna i USA är snabba och dessutom innehåller dom minst en kurva vilket missgynnar europeiska hästar. Det är ledningen som gäller och helst skall man tränas av Wesley Ward. Ward hade tur med lottningen för 2 Love Reigns (U S Navy Flag) medan den engelska förhandsfavoriten 12 The Platinum Queen (Cotai Glory) i princip är chanslös efter lottningen. Det krävs dock fullt ös från början från Love Reigns för de innersta boxarna är något missgynnade över distansen. Jag har lirat Love Reigns each way at 7 gånger degen. Notera att likaledes bortlottade 11 Speed Boat Beach (Bayern) fortarande är populär hos engelska bookies. Visst kan Baffert trolla, men inte nu väl? (Baffert är avstängd på Churchill Downs, men inte på Keeneland)

Juvenile Fillies rids över 1700 meter och nästan halva fältet har segrat över distansen. Favoriterna brukar ha svårt här och segrarna kommer från alla möjliga boxar om man kollar historiken. Tar man in alla race, inte bara BC, ser man att det är en klar fördel att ha box 1-3. Att favoriten 10 Chocolate Gelato (Practical Joke) skall lyckas göra om Songbirds bedrift från box 10 känns långsökt. 7 Chop Chop (City of Light) var slagen med nos av 5 Wonder Wheel (Into Mischief) senast i en Grade 1. Det var debut på dirten för Chop Chop och så som hon avslutade tror jag att hon får revansch här. Det kan räcka till seger och oddset på åtta gånger är mycket lockande.

Juvenile Fillies Turf rids över engelska milen och här blir engelsmännen överspelade. Chad Brown är mannen som dominerar det här racet och han sadlar ut Tapit-avkomman 4 Free Look till 13 ggr pengarna. Jag har spelat en mindre summa för jag har varit rädd för 9 Delight (Mendelssohn) som övertygade vid seger här på Keeneland senast. En närmare analys visar dock att hon fick bestämma i tät i snigelfart för att sedan gå undan och så lätt blir det inte här. Free Look it is!

BC Juvenile rids över 1700 meter dirt och Baffert segrade ifjol med Corniche från box 11. I år är han stor favorit med 3 Cave Rock (Arrogate) men jag tycker det är en favorit i fara. Det kommer ridas till utifrån så risken är att Cave Rock får gå för fort i början alternativt få många hästar framför sig. 4 Forte (Violence) kommer att göra en bra insats under Irad Ortiz. Man segrade över bana och distans i en förlöpning till detta och hästen är hård nog att tackla eventuella motståndare i en slutstrid. Willy Hilly erbjuder 5 gånger vilket är taget.

BC Juvenile Turf rids över 1 mile. I Turf Routes är det en viss fördel att komma sent bakifrån på Keeneland. Samtidigt är det en fördel att vara dragen invändigt. Helt klart bör man leta häst som får en spårsnål resa på speed. Det låter helt perfekt för favoriten 4 Silver Knoll (Lope de Vega) som är startsnabb, men går bäst bakifrån. Här når William rail tidigt och tar dom på slutet. Appelby och O’Brien har tre segrar var sista 10 åren. 1 Victoria Road (Saxon Warrior) utmanar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *