Rapport från ett soligt Tokyo

TOKYO. Det var upplagt för en storslagen Grande Finale för Kirsten Rausings fantastiska sto Alpinista (e. Frankel). Men i förra veckan kom beskedet att man stannar hemma i England, och söndagens Japan Cup (Gr1) tappade snöpligt sin största attraktion.

Onesto och Simca Mille (e. Tamayuz) tränar ihop inför söndagens Japan Cup. Mt Fuji tronar mäktigt i bakgrunden. Foto: KARL MARTIN KARLSSON

Det går inte att komma ifrån känslan att Alpinistas icke-deltagande svävar över den pampiga Fuchu-banan en bit väster om Tokyo. Efter segern i Arcen, hennes sjätte raka i Gr1-sammanhang, meddelades ju att femåriga Alpinista sannolikt skulle avsluta karriären i Japan. Hit flög Rausing sitt förra supersto, Alborada, bara för att kort efter ankomst få strykas pga hälta – nu skulle man ta revansch, och det skadade inte att en fet bonus hägrade vid mållinjen.

Om samma häst vinner både Arcen (eller GP de St Cloud för den delen, som Alpinista också vann) och Japan Cup utdelas nämligen ytterligare tre miljoner dollar, att läggas till det ordinarie förstaprisets 3.48 miljoner dollar… Totalt alltså kring 70 miljoner svenska kronor på segerchecken.

Men pengar verkar väl familjen Rausing ändå ha så det räcker, och när Alpinista blev varm i ett ben efter en träningsrunda blåstes Japanresan av. Alpinista har förstås inget mer att bevisa, och går nu till avel på Lanwades Stud som ett av världens mest intressanta fölston. Inget att säga om, annat än att det hade varit mycket kul att få se skimmelstoet en gång till, och att det är lite synd om de japanska arrangörerna som lagt ner mycket krut på att få hit Alpinista som självklar och enorm reklamhäst. På handikaptal stod hon överlägset bäst till i loppet och hade spelats till storfavorit.

Redan innan solen gått upp är morgonträningen igång på Fuchu, där de utländska gästerna står i karantänsstall. Foto: KARL MARTIN KARLSSON

Detta trots att ingen icke-japansk häst slutat bättre än fyra sedan 2006 – så svårt har det blivit att rå på hemmalaget i deras största internationella lopp, som ridits sedan 1981 och sett europeiska segrare som Lando, Singspiel och Pilsudski. Inhemska storstjärnor som stämplat sig som champions i detta lopp är bland annat blivande toppavelshingsten Deep Impact, superstoet Almond Eye och fjolårets vinnare Contrail (e. Deep Impact). 

Med Alpinista eller utan, loppet ska ridas ändå, och efter några pandemiår lär läktarna fyllas av långt över 100 000 åskådare, som ger upp ett traditionellt och gemensamt mäktigt vrål när boxarna går upp. Allt i ett novemberväder som inte alls liknar Stockholms; här är 16-17 grader varmt och solen torkar upp gårdagens regn.

Distansen är 2 400 gräs, maximala 18 hästar (varav fyra européer) ställer upp. Det kommer bli jämspelat, men huvudfavoriterna är:

Från Europa

Onesto (e. Frankel), fransktränad treåring som var stark tvåa i irländska Champion Stakes innan han halvfloppade i Arcen på en bana som tränare Fabrice Chappet beskrev som en ”potatisåker”. Onesto får nu självaste Christophe Lemaire – fransosen som haft Japan som bas i många år nu – i sadeln, som kommer spara speeden till 300 kvar. 

Fabrice Chappet och Christophe Lemaire på presskonferensen. Sistnämnda talar förstås perfekt japanska efter sju år i landet. Foto: KARL MARTIN KARLSSON

Tunnes (e. Guiliani), tysk treårig lillebror till Arc-vinnande Torquator Tasso. Har gått som tåget i år och kommer från överlägsen Gr1-vinst i München, där han ledde från start till mål. Såg läcker ut i torsdagens lätta jobb, men vill kanske ha tyngre bana? Tysklands ledande jockey, Kazakstan-födde Bauyrzhan Murzabayev, har också flightat över, och var nöjd med känslan.

(Här kom för övrigt presskonferensens roligaste fråga när en japansk journalist pikade tränare Peter Schiergen för gårdagens tyska fotbollsförlust mot just Japan.)

Från Japan

Shahryar (e. Deep Impact) vann japanska Derbyt i fjol och övertygade vid Dubaiseger i vintras, men det har gått lite trögare på sistone. Var trea i detta lopp 2021.

Danon Beluga (e. Heart’s Cry) är en sparsamt startad treåring som löpt jämnt med Shahryar och knackar på dörren till sin första Gr1-seger. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *