Veckans Boktips

I biblioteket har jag något 100-tal böcker om galoppsport. Många handlar om spel förstås, men det finns också många biografier och historieböcker. Idén med veckans boktips är att jag ska gå igenom ett par böcker i veckan och berätta varför man bör läsa just dessa.

Jag tänkte börja med att rekommendera två böcker som handlar om kampen mot bookmakers. Det här är något som besjälar England, men som vi i Sverige inte riktigt förstår. När man spelar för att vinna på en totalisator spelar man mot övriga spelare. Spelet blir en kamp mellan lirarna och därför blir det också den enes död – den andres bröd. När man spelar hos bookmakers är det istället vi mot dom. Vi spelare mot ”ondskefulla” bookmakers som ständigt ser till att ha oddsen på sin sida.

Enemy Number One av Patrick Veitch.

Enemy Number One handlar om hur Patrick Veitch, en matematiker i Cambridge ger sig in i kampen mot bookmakers. Han berättar om sin bakgrund och lite problem med kriminella vilket jag själv tycker är mindre intressant, men som ändå ger lite spänning. Sedan berättar Veitch om sin inställning till spel och skillnaden mellan enloppsspel och flerloppsspel. Han berättar om ”spelkupper” på ett underhållande sätt och behållningen är att man får insikt i hur spelmarknaden hos bookmakers fungerar samtidigt som man får tips på hur man själv kan bli bättre som spelare.

Det finns åtskilliga böcker om spelkupper och många är roliga att läsa. Enemy Number One ger dock en möjlighet att lära sig något på kuppen och det gäller även nästa bok.

A Bloody Good Winner av Dave Nevison.

Nevison är en av Englands mest kända yrkesspelare och den här boken fick ett antal efterföljare ganska snabbt. A Bloody Good Winner är dock klassikern och man får följa Nevison tar steget från ett riktigt jobb i ”The City” till livet som spelare på heltid. Han berättar öppet om att det nya livet inte bara är en dans på rosor och även här får man bra insikter om hur man bör tänka som spelare. Han har ett intressant kapitel om Betting Exchanges och Index-betting.

Gillar man den här genren vill man även läsa Dave Farrars The Perfect Punter. Här är det inte bara häst som gäller utan sport i allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *