Veckans Boktips igen

I mitt förra boktips var jag kanske lite för fokuserad på mig själv och på att galoppsporten och spelet alltid varit ihopkopplade. Det är ingen hemlighet att jag gärna lägger tegelsten eller två på vinnare eller komb för att jag tycker att det förhöjer upplevelsen enormt. Nån gång skall jag skriva om alla gånger jag nästan vann pengar, men här skall jag bara ge er några måsten som boktips.

Hjärtats Kavaljer av Maud Engberg

Det här är det överlägset viktigast boken vad gäller Svensk Galopphistoria. Maud Engberg berättar om sin släkting, Clarence von Rosen och det är inte bara en historieberättelser utan hon ger mängder av kulör till historien. Von Rosen är den viktigaste personen i vår historia och den enda som har dokumenterat den är Maud Engberg.

Har man läst boken tycker man att Jägersro borde dela ut Von Rosens Pokal till segraren i Svenskt Derby. Titeln är ledig eftersom rundbollen gav bort den.

Kavallerister och Fullblod av G. Wiedesheim Paul

Utgiven 1929 är den inte särskilt aktuell för dagens galoppsport – men den borde vara det. Här får du en direkt och onyanserad bild av hur galoppsporten kom från militären och hur viktigt kavalleriet var för att grunda sporten.

Det är nostalgi de luxe och namedroppingen är underbar. Man borde skicka ett ex av boken till alla ättlingar som namnges i boken och samtidigt bifoga ett visitkort från en tränare.

Förutom att boken visar upp vår galopphistoria får man en underbar inblick i livet för ungefär hundra år sedan.

Röster från Ulriksdal – redaktör Alice Günther

Det här är kanske en av de vackaraste böckerna jag har i min ägo. Inte för bilderna utan för berättelserna. Boken handlar om Ulriksdals historia och det är intressant nog för många Solnabor och Stockholmare. Kapitlen om Galoppbanan är dock oumbärliga om man vill få sig en förståelse för hur det var ”förr i tiden”. Det var min gode vän och kollega Carl Magnus Ekander som tipsade mig om den här boken en gång i tiden och att läsa den är med än mödan värd. Jag tittar i den minst en gång om året – och det borde du också göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *