Prominent Sire LINEs – boktips

En av mina vackraste planscher heter Prominent Sire Lines in America. Ni har säkert sett den någonstans och om ni vill ha ett eget exemplar kan jag säkert ta hem några till Sverige nästa gång jag har råd att korsa Atlanten.

Planschen illustrerar fullblodens historia via dess avelshingstar och även om inte våra svenska hingstar är med kommer du hitta deras föregångare på den här tavlan.

Det här handlar dock inte om konst. Äger du den här planschen bör du även äga

Sire Lines av Hewitt

Den här boken är på över 600 sidor och visar på ett förtjänstfullt sätt de flesta viktiga hingstlinjerna i amerikansk historia och därmed också de viktigaste linjerna för Europa. Särskilt gillar jag kapitlen om Man O’War och Princequillo, men du kan säkert hitta en egen favorit bland de många alternativen.

Pratar vi avel måste vi förstås prata om

Breeding the Racehorse av Tesio

det här är allmänt ansett som standardverket inom avelsteori och även om boken är gammal ger den en väldigt ”hands-on” beskrivning om uppfödning som alla borde läsa vara sig man är en riktig uppfödare eller ”bara” en skrivbordsuppfödare. Det här är en klassisk bok som inte kostar många kronor att beställa och alla med minsta ambitioner borde ha riffat in den på Amazon för länge sedan, eller varför inte nu.

För den mer avancerade skrivbordsuppfödaren rekommenderas Romans

Dosage – Pedigree and Performance av Roman

Det här är en mer matematisk bok som förklarar att man bör avla på hingstar som förärver särskilda kvaliteter hos sina avkommor. Matematiskt förklaras att vissa hingstar lämnar avkommor som går bäst över vissa distanser och man ger dessutom en ”nyckel” till hur du kan veta om just din häst är en långdistansare eller en sprinter. En svaghet är förstås att det tar lång tid för hingstar att bevisa sig, men teorin är genuin och vem tror inte att Appel Au Maitre är en ”Chef-du Race” här i Skandinavien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *