Amanda Zetterholm

Hon är en av de största inom svensk galoppsport, men ändå inte. Ingen har hört om henne här i Sverige, hon har aldrig tränat eller ridit i Sverige, men skulle hon vilja flytta hem igen skulle ägarna säkert flockas kring henne.

Svenskan Amanda Zetterholm, bördig från Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm, växte upp i Sverige och var en hästtjej. Hon började på ridskola, skaffade egen häst och red fälttävlan för Drevinge Ryttarsällskap. Ambitiös nog att vilja erövra världen flyttade hon till Melbourne, Australien för att gå på Universitetet och lära sig om ekonomi och hur man styr företag. Som tur var för hästsporten råkade universitetet ligga mitt emot galoppbanan Flemington och snart var Amanda inblandad i hästverksamhet igen. 

Efter en sejour i Sydafrika, England och Dubai där hon jobbade för sydafrikanske championtränaren Mike de Kock blev Amanda 2013 headhuntad till Aga Khans stuteri i Frankrike, kanske världens mest prestigefyllda gård för fullbloden. Hon skulle hjälpa till med den kommersiella sidan, tidigare producerade Agan mest hästar att tävla med själv. Hon jobbar fortfarande kvar hos Aga Khan, men har fler strängar än så på sin lyra då hon även är agent för Goffs samt har en egen träningsrörelse.

2013 träffade hon David Cottin, en av Frankrikes bästa hinderjockeys, nuförtiden en av landets främsta hindertränare. 2017 startade dom en träningsrörelse då David slutade som jockey. Tillsammans har dom två barn, Winston och Clovis, men efter en separation har Amanda barnen och en gård utanför Chantilly att ta hand om. Den ligger åtta kilometer bort, men har perfekta förutsättningar för träning. Hon har skaffat sig en affärspartner i tränaren Noel George, son till engelske tränaren Tom George och tillsammans driver dom nu ett stall med över 30 hästar på träningslistan.

Till helgen erbjuder Svenska Spel spel till Auteuil som på söndagen dessutom är värd för High Five och Amanda (och Noel) har hela fem hästar till start den här dagen. I dagens första löpning, Auteuil 13:58 sadlar Amanda ut Harry åt Roland Johansson, en i Sverige välkänd hästägare på både trav och galoppsidan. 

-Det här loppet är för hästar som aldrig startat över hinder. Det är väldigt svårt att sia om chanserna då man inte vet hur bra konkurrenterna är, men jag tror på en bra insats av Harry iallafall, säger Amanda. Han har känts lite stel och agerat lite grand som en häst för dirttrack, men han gick väldigt bra i senaste jobbet på gräs, fortsätter Amanda. 

Harrys största seger i Sverige var i Bro Park Trial inför Svenskt Derby, då blev det en seger värd 400 000 kronor. Det skedde i Lennart Jr Reuterskiölds träning och “Junior” var själv en väldigt duktig hinderryttare och borde veta om Maxios-avkomman passar över hinder eller ej. Enligt Amanda kommer både Junior och Roland vara på plats på söndag, ta det som ett tips om ni vill eller ej.

I övrigt låter det som att Honest Vic i Prix Jean Doumen behöver det här innan han kan vara segermogen, bättre låter det dock på Il Est Francais. 

  • Il Est Francais är riktigt talangfull och hoppar riktigt bra. Jag tycker att AQPS hästar, det vill säga hästar som inte är 100 procent fullblod utan har en del fransk hopphäst i sig tillhör de bästa hopparna. Häckarna på Auteuil kräver mer hoppteknik än till exempel de engelska häckarna som mer gynnar snabba slätloppare. Jag tror på en bra chans under skicklige Felix de Giles som får rida istället för vår förstejockey James Reveley som är skadad, berättar Amanda.

Det finns helt klart kunnande och erfarenhet som räcker och blir över hos Amanda Zetterholm. Du kan följa hennes framfart genom Svenska Spel, där du spelar rätt in i de franska stora potterna. Du kan också titta genom France Galop som gratis visar all fransk galopp om man bara registrerar sig. Klicka på länken ovan, registrera dig, och klicka sedan på Live-knappen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *