Späckad Helg

Det har blivit den tiden på året då man inte kan slita sig från skärmarna för att det finns kapplöpningar av högsta klass överallt. Här i Sverige ser vi fram emot Pramms Memorial. Här i USA ser vi fram mot Preakness Stakes och här i Frankrike ser vi fram mot Grand Steeple-Chase de Paris. Både lördagen och söndagen på Auteuil bjuder på toppsport och jag kommer tippa Quinté-racen (High Five) på Svenska Spel.

För att börja i Sverige. Vi har ingen utländsk gäst i år, trots att folk älskar att resa efter pandemin, trots att prispengarna är helt suveräna. Kan det vara så att Duca di Como (Clodovil) skrämmer bort konkurrensen? Det borde dock inte gälla Jägersro Sprint, som dock har en betydligt lägre prissumma. Det kommer vara många system som spikar både Irish Action (Zoffany) och Duca, men vem om någon kan det löna sig att gardera. Vi vet att Irish Action borde vara toppad till detta, men räcker det? Vi vet att Duca blivit ett år äldre och att han ströks senast är väl ett mycket dåligt tecken? Ytterboxen hjälper heller inte till och är det någon gång i år som Duca skall förlora är det väl på söndag?

Vidare till mitt nya hemland. Preakness Stakes har förvisso Derby-segraren Mage (Good Magic) i startfältet, men han är också den ende från Churchill som kommer till Pimlico. Jag tycker man ska se upp med Bafferts National Treasure (Quality Road) som har siktat på detta och kommer fräsch. Blinkers på den här gången och lär ta täten från innerboxen. Det är många andra fina stakes den här dagen så lördagen blir en kanondag.

I Frankrike försöker Irländarna att ta hem Grand Steeple-Chase de Paris, något man inte lyckats med på över hundra år. Noble Yeats kommer dock göra en allvarlig attack vilket blir spännande att följa. Under lördagen är det Grand Course de Haies d’Auteuil och då sänder Willie Mullins över fyra utmanare till hemmalaget. Det är oklart om vi skall räkna allas vår egen svenska, Amanda Zetterholm, till hemmalaget, men hon sadlar ut Goa Lil (Samum) och vill säkert ha ett ord med i laget.

Missa inte att svenske Harry (Maxios) med hög sannolikhet startar under dagen. Fatta vilken upplevelse! Det lär vara fler i publiken på Auteuil än på Jägers…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *