Envisa Rykten – Och Kentucky Derby

Enligt Twitter kommer Viaplay sända Kentucky Derby och det är ju lysande för er svenskar. Sändningen är påkostad, men man undrar ju varför dom inte köpte in Robert Okpu som producent än? Det är en V4 från Churchill Downs som vi kan sätta tänderna i och här gäller det att se upp när man streckar.

Det har nämligen varit fyra strykningar redan. Och det går rykten om fler. Det innebär att hästarna 21,22 och 23 kommer med i fältet och medan fältet flyttar inåt tar dessa hästarna ytterboxarna. På ATG har dom dock fått överta icke-startarnas nummer. Så Cyclone Mischief som har nummer 21 och startar från box 17 har på ATG nummer 9. Mandarin Hero har nummer 10 på ATG, men box 18 och nummer 22. King Russell har nummer 19 på ATG, men 23 i USA och startar från box 19.

Den här V4:an är av modell extremt spelvänlig. 16*11*10*19 kombinationer gör att det blir svårt att heltäcka och räcker det verkligen med en spik?

V4-1 är American Turf Stakes över 1700 meter gräs. Det är flera av hästarna som har form på ”Derbystigen” så hur det går för tex 1 Major Dude och 3 Mendelssohns March har viss bäring på själva Derbyt. Det hjälper dock inte oss som spelar V4. 4 Talk of the Nation har högst speed figure i fältet, men kommer från Tampa Bay och det brukar inte räcka här på Churchill. Gaffa sitter dock i sadeln och han är ett tidigt streck. Programmet rankar 1-11-2-4, men min förstahäst är 8 Mo Stash under Luis Saez. Han slipper dom tre som var före honom i Breeders’ i höstas och att toppformen är där visade han senast.

V4-2 är Churchill Downs Stakes över 1400 meter dirt. Här startar en riktig favorit i 2 CZ Rocket men det är nog bara önsketänkande att 9-åringen skall vara först över linjen här, särskilt över den ”långa” sprinterdistansen. 7 Cody’s Wish är den som dominerar mellan 1400 och 1600 meter just nu och lär bli stor favorit trots att han inte startat sedan november (då han segrade i Breeders’ Dirt Mile). Given spik på småsystemen, men lika given att gardera för den som skriver en större lapp.

V4-3 är Old Forester Bourbon Classic över 1800 meter gräs. 3 Wolfies Dynaghost har visat två skyhöga speed ratings på slutet, men jag litar inte på dom siffrorna, särskilt inte den senaste från Turfway Park. Det är svårt att skilja bröderna Ortiz åt. Man måste nog strecka båda. 4 Steady On tränas av Pletcher och har Jose i sadeln medan stallkamraten 5 Up to the Mark har Irad i byglarna. Steady On är mer härdad, medan Up to the Mark är mer progressiv. Det finns helt klart fler outsiders här och säkraste valet över distansen är nog 7 Hong Kong Harry som är två av tre över distansen. Han var fyra i en Grade 1 på Santa Anita senast och det här känns lite enklare.

V4-4 är Kentucky Derby och här presenterar jag hästarna i ATGs ordning.

1 Hit Show (Candy Ride) har dragit den förhatliga innern där man ofta blir över. Gick annars bra som knappt slagen tvåa i Wood Memorial och borde kunne vara med bland de främsta här. Kommer stå distansen och lär komma med på mina triokuponger.

2 Verifying (Justify) är stallkamrat med Hit Show och tränare Brad Cox har ständig toppform. Det har ägargänget (Coolmore) också och från det här läget måste man pröva framåt omedelbart för att inte hamna i maskin. Han är startsnabb och var bra som tvåa bakom Tapit Trice i Bluegrass. En tidig utmanare.

3 Two Phil’s (Hard Spun) är lite av en outsider. Jag tycker inte han visat lika mycket som några av sina konkurrenter, men har segrat eller inte varit långt borta i ett antal stakes. Är dock rejält hållen av Forte och det är svårt att tro att Two Phil’s är extra gynnad av distansen. Jockeyn segrar ofta på småbanorna, men att Jareth Loveberry skall segra här känns långsökt.

4 Confidence Game (Candy Ride) kostade endast 25 000 dollar och många horsemen som gillar en rags to riches story kommer hålla tummarna. Segern i Rebel Stakes togs på en sloppy track och formen är svårbedömd. Lira inte under 50 ggr smeten, men får man så mycket blir åtminstone jag frestad.

5 Tapit Trice (Tapit) kostade 1 300 000 dollar på Keeneland som åring. Jag får mail dagligen av mitt lokala ATG att jag borde spela honom då jag tidigare vunnit pengar på honom. Det var i Bluegrass Stakes och han kom dit från seger i Tampa Derby. Han förlorade i debuten, men är obesegrad i fyra starter efter det. Det här borde vara favoriten, men många säger att distansen är tveksam vilket jag har svårt att tro på. Kolla racet här https://youtu.be/uaT_JgDX3GA och säg om du tror att Verifying kommer slå Tapit Trice om det som idag är 200 meter längre. Han fick göra en vid kurva och kanske var han lite för tom i mål för att jag ska tycka att det är en bra favorit, för till favoriterna skall Tapit Trice höra.

6 Kingsbarns (Uncle Mo) är obesegrad i tre starter, men för oerfaren i mina ögon. Såldes som tvååring för 800 000 dollar! Jag står över, men riskerar att som vanligt stå med dumstruten på.

7 Reincarnate (Good Magic) taxeras till 51 ggr på the morning line, dvs oddset som står i programmet. Han har varit med där framme i stakesen och skall inte underskattas. Jag tror dock att det här vattnet är för djupt, särskilt över distansen.

8 Mage (Good Magic) har bara gjort tre starter vilket är lite. Dock har två av dessa varit i Fountain of Youth och Florida Derby, så Mage har fått en tuff inledning på karriären. Slagen 1 längd av Forte senast och kan förstås inte uteslutas. Får man något odds?

9 Cyclone Mischief (Into Mischief) var 3 längder efter Forte senast och borde räknas på det eller? Mitt svar är nej. Det här är en häst som inte kom med på egna meriter och jag tror att hästen är helt chanslös.

10 Mandarin Hero (Shanghai Bobby) är en japansk gäst som nästan kvalade in av sig själv genom sin andraplats, slagen med nos, i Santa Anita Derby. Distansen bör vara ett plus och med ett bättre läge hade jag spelat hårt på den här hästen. Idag bör det bli för svårt, men det blir intressant att se om man väljer att sätta färg på racet från början eller om man droppar ut och hoppas på en lillpeng.

11 Disarm (Gun Runner) kom aldrig riktigt nära Kingsbarns senast och är omöjlig att tro på här. Att inte ha mer än en maidenseger (iofs på Saratoga) duger inte.

12 Jace’s Road (Quality Road) har gjort det okej, men är samtidigt klart sämre än till exempel Disarm. Skall inte streckas.

13 Sun Thunder (Into Mischief) finns det en del som tror att han skall komma sist. Inte jag. Han har gjort det bra i skymundan och lär ta några placeringar över upploppet. Allt bättre än tia är en överraskning.

14 Angel of Empire (Classic Empire) är en av flera Cox-hästar med chans. Angel of Empire visade en fin långspeed i Risen Star Stakes och gick på tidigt i Arkansas Derby för att sedan dra undan. Borde gynnas av distansen och jag gillar att man kan göra ett ”move” under racet utan att ta slut. Fadern, Classic Empire är efter Pioneerofthenile som i sin tur är efter urstarke Empire Maker. Det här är en häst med Triple Crown potential, men först måste man förstås bevisa att man duger i Derbyt.

15 Forte (Violence) har varit favorit till segern länge. Nu är det envisa rykten om att han inte är hundra och kommer att strykas. Det är alltid någonting att oroa sig över enligt principen ingen rök utan eld. Startbox 15 är heller inget plus och hur är det ställt med distansförmågan? Han tappade mot fältet sista 400 i Florida Derby och även om segern togs säkert finns det kanske anledning till oro?

16 Raise Cain (Violence) segrade på sloppy i Gotham, men har inte räckt efter det. Statist.

17 Derma Sotogake (Mind Your Biscuits) imponerade rejält vid segern i UAE Derby på Meydan. Visst kan man ifrågasätta klassen, men tidssiffrorna duger långt och Japan har ju tagit många större löpningar senaste året, särskilt när Christophe Lemaire ridit. Kan bli underskattad av amerikanerna och då skall han spelas.

18 Rocket Can (Into Mischief) har ibland varit lite flegmatisk och kanske kan gynnas av det längre distansen. Från det här läget är det ingen för vinnarspelarna, men kanske kan det vara en storskräll på Superfectan?

19 King Russell (Creative Cause) hade förtvivlat svårt att bli av med sin maiden och bara det tyder på låg klass. När han väl skickades ut i Arkansas Derby visade han dock enorm potential som tvåa och gick riktigt fort över upploppet. En superskräll som ingen kommer tro på, men som jag tycker är småintressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *