SHAhansha

På onsdag kvalar en hingst som omedelbart drog till sig Ledvoltens blickar. Namnet doftar Aga Khan och det faktum att modern, Zallaja är efter Dalakhani stärker bara den misstanken. Nu blir jag riktigt intresserad, det är inte ofta Aga Khan blod hittar till Sverige så det är bara att börja Googla.

Shahansha ägs alltså av Lutfi Kolgjini, känd främst inom travet, men även till viss del inom galoppen, Shahansha ropades in för 18 000 euro på Arqana den 9 september 2022 då han var ett år. Eftersom han är född den 24 januari finns det fog att tro att han har ett visst försprång på sina tidiga kullkamrater. Det vet vi mer om efter kvalet. Det är Kajsa Lindsjö som tränar och hon har faktiskt nio spännande tvååringar i stallet varav Shahansha kanske är den mest spännande.

Tittar vi vidare på stammen kan vi notera att Shahanshas mor, Zallaya, var en flopp på tävlingsbana och bedömdes inte vara värdefull nog att behålla för Aga Khan som sålde henne på Arqana som fölsto 2017. Priset var då låga 20 000 euro och det får en att reagera med misstänksamhet. Vad var det som gjorde att hon släpptes så billigt? Visst, hon visade inte mycket själv, men hennes mor är Zalaiyka (Royal Academy) som själv segrade i Grupp 3 redan som tvååring och sedan segrade i Poule d’Essai des Pouliches (Gr.1). Hon var sedan tvåa i Coronation Stakes (Gr.1) på Royal Ascot och helt klart ett av världens bästa ston över 1600 meter just då. Det är meriter som heter duga och att Zalaiyka själv var undan Listed-segrare och Grupp 3-placerade Zanadiyka (Akarad) gör inte saken sämre.

Shahansha har alltså mödernet i ordning, det kan vi konstatera, och man börjar nästan tycka att det är synd att det är en hingst vi pratar om och inte ett sto. Vi måste även säga några ord om morfar Dalakhani (Darshaan) som var en lysande avelshingst som framförallt lämnade milers/stayers. Han har även ett mycket bra rykte som morfarshingst. Statistiken visar att avkommorna gärna skall ha lite snabbare banor och faktiskt även att allvädersbanor brukar fungera. Exempel på avkommor är Conduit och Reliable Man, båda med Sadler’s Wells som morfar.

Den som stod för språnget vad gäller Shahanshas tillkomst är Olympic Glory (Choisir) som står för endast 4000 euro i Frankrike. Det är dock en mer än godkänd budgethingst som startade för 15000 euro. Olympic Glory tränades av Richard Hannon och var förstås tidig. Efter seger i debuten i maj blev det Coventry Stakes (Gr.2) på Royal Ascot och då var Olympic Glory tvåa. Säsongen kröntes på Longchamp med seger i Prix Jean-Luc Lagardere, Grand Criterium (Gr.1). Som treåring sträckte man ut distansen så långt det gick och det blev faktiskt en Grupp 1 seger över 1600 på Ascot, i Queen Elizabeth II Stakes, under Champions Day. 2014 var sista säsongen på banan och Olympic Glory avslutade karriären med seger i Prix de la Foret (Gr.1) över 1400 meter på Lonkan.

Tittar vi på Olympic Glorys avkommor ser vi att dom är tidiga och att dom är milers, detta trots att många av de tillförda stona är stayers.

Det känns inte alls förvånande att Shahansha är tidig. Fädernet är speedigt och tidigt och på mödernet hittar vi både tidighet och framförallt klass. Det vi saknar är styrkan och det är värt att notera att både fädernet och mödernet har gjort det bra när det blandats med styrka. Här har vi istället en häst som ser som klippt och skuren ut för Lambada Cup och man kan notera att han är den enda hingsten som kvalar på onsdag. I Lambada Cup kan ”Ludde” för övrigt möta ”Tarzan” som äger Rue des Roses (Magician) som kvalade på Bro Park häromdagen, det kanske till och med kan locka Travronden att skriva en artikel?

En klok person (Malle) sa en gång till mig att hästar inte springer med stammen, utan dom springer med hjärtat. Visst finns det en poäng i det, men det finns ju även en ganska naturlig koppling mellan blod och hjärta. På förhand ser det inte ut som att Shahansha ska segra i Derbyt, men först (som treåring) kommer Voterlöpning och skulle det inte bli seger redan i Lambada Cup är det ingen anledning att sluta drömma. Det är heller inte långt ned till det franska gräset från Vomb, med en häst som Shahansha kan man drömma stort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *