Säsongsavslutning – och kval

Det är dags att stänga säsongen på Jägersro med en sista tävlingsdag och det ser på förhand ut att bli en riktigt bra sådan trots avsaknaden av större löpningar. Vi har stjärnor som Mountain till start och hur bra är inte Downtown Leo egentligen?

Det som intresserar oss på Ledvolten mest är dock dagens kvalificeringslöpning. Här hittar vi tvååringar som förvisso borde startat under året, men som blir intressanta att följa under den klassiska säsongen.

Otter älskar att vara i 1 Montauk (e. Masar) där det känns som att man är till hälften i La Baule och till hälften i Sandhamn. Efter att ha hängt i Hamptons är Montauk alltid ett välkommet avbrott från den överdådiga vardagen. Nu har Mr Ascot en Shadwell-uppfödd irländare hos Susanne Berneklint och den verkar vara av det hemligare slaget. Det finns ingen info på Racing Post om försäljningar av Montauk, men vi hittar mormor Auld Alliance (e. Montjeu) och hon har verkligen levererat för sina ägare.

2019 såldes hennes son Modus Operandi (e. Frankel) för 700 000 Guineas som åring! 2021 såldes hennes son Spectacular Style (e. Frankel) för 625 000 Guineas. 2022 såldes en avkomma också efter Frankel för 800 000 Guineas. Det är alltså uppenbart att Montauk har morbröder som väntas bli kungarnas kungar på kapplöpningsbanan. Auld Alliance var själv ingenting märkvärdigt på banan, men hon ägdes av stjärnkocken Bobby Flay efter att hon sålts till USA, men lyckades inte med någonting på själva banan vare sig här eller där.

Montauk blir helt klart en spännande häst att följa nästasäsong, men visst hade man hoppats på en start som tvååring.

Vi har även 2 Connect Kentucky (e. Connect) till start i kvalet. Den här danskägda och dansktränade hästen ser ut att vara ett riktigt fynd. Moderns avkommor går normalt för 140 000 dollar till 160 000 dollar och som mest 380 000 dollar. Att då kunna ha riffat in den här för 7 000 dollar känns som ett jättefynd såvida det inte är något jättefel på hästen.

6 Zauberwald (e. Waldgeist) har Shamardal som morfar och bara det är hyperintressant. Att ropas in för 28 000 euro ger förhoppningar, men moderns Listed-seger skall vi inte ta för allvarligt på. Ändå hyperintressant inför nästa år.

Då har det blivit tid att prata om 7 Iyana (e. Mastercraftsman). Med Inaya (e. High Chaparral) på mödernet pratar vi alltså om ett halvsyskon till Ayani (e. Starspangledbanner). Det går knappast att ha högre förväntningar på den här hästen än vad alla har och vi hoppas att vi får se inte bara en attack på Jägersros Triple Crown utan även en attack mot England för den här hästen har alla förutsättningar att bli någonting extra.

Vi som har läst och lyssnat på sagor många gånger vet förstås att det inte alltid blir så bra som man tror, men att hästarna från den här kvallöpningen inte kommer märkas 2024 känns konstigt. Vi kommer sitta med ögonen klistrade på skärmen när kvalet visas och sedan längta till våren 2024 när vi får se dessa potentiella storstjärnor visa upp sig på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *